Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Proponowałbym napisanie maila do KSSiP-u, z prośbą o udostępnienie zarządzenia.

Wczoraj dostałem papiery z KSSiP-u i mam taką wątpliwość. W programie aplikacji przewidziane są praktyki w takich wydziałach, jak w wydziale gospodarczym, pracy i ubezpieczeń społecznych, rejestrowym lub upadłościowym. Co wtedy, gdy sąd rejonowy który sobie wybraliśmy ich nie posiada?

benquick napisał:
Wczoraj dostałem papiery z KSSiP-u i mam taką wątpliwość. W programie aplikacji przewidziane są praktyki w takich wydziałach, jak w wydziale gospodarczym, pracy i ubezpieczeń społecznych, rejestrowym lub upadłościowym. Co wtedy, gdy sąd rejonowy który sobie wybraliśmy ich nie posiada?

wtedy musisz zaznaczyć najbliższy sąd, który posiada te wydziały, w moim przypadku jest to 50 km dojazdu :(

Mam pytanko. Czy dostaliście już papiery z kssipu? Bo ja cały czas czekam, chociaż podobno mieli wysyłać 21 grudnia, więc raczej powinno już dojść.

ja otrzymałam dopiero dzisiaj, zależy od poczty. spokojnie

A ja mam jeszcze jedno pytanie, bo czytając wasze wypowiedzi i wniosek który mam wypełnić nie jestem pewna - wskazujecie miasto, w którym chcecie odbywać aplikację (np. Warszawa), czy konkretnie np. Sąd Rejonowy dla Warszawy- Śródmieścia? Pytam, bo z oświadczenia wynika, iż pytają ogólnie o miasto odbywania praktyk, a nie konkretną jednostkę...

Wpisujemy wyłącznie samo miasto. Dzwoniłem dzisiaj z pytaniem, co jeśli w moim sądzie rejonowym nie ma np. wydziału gospodarczego. Odpowiedziano mi, trochę nie na temat, że nie mam wpisywać sądu, tylko miasto. Ja na to, że w mieście które wybieram, jest tylko jeden sąd, który nie ma wszystkich wydziałów objętych programem praktyk. W końcu dowiedziałem się, że wtedy będę kierowany akurat na te praktyki do najbliższego sądu, w którym są takie wydziały. Zresztą we wniosku jest mowa o miastach, a nie sądach. Pewnie jest to podyktowane tym, żeby równomiernie rozłożyć aplikantów we wszystkich sądach tego samego miasta. Natomiast drugi sąd zaznaczają, tak mi się wydaje, tylko osoby, które wybrały Kraków. Wprost wynika to z akapitu czwartego pisma Dyrektora, które otrzymaliśmy.

Ostatnia edycja:
Trzeba podać apelację-okręg-rejon, a nie trzy razy wpisać miasto (chociaż w wielu przypadkach wyjdzie na to samo). Są miasta gdzie jest kilka rejonów, albo nawet okręgów (Warszawa).

Macie jakieś info z KSSIP w sprawie miejsca praktyk ?
Podobno jest 40 miejsc w Krakowie, a co za tym idzie więcej niż rok temu, a zatem każdy powinien się dostać tam, gdzie ma ochotę.

A czy może ktoś dysponuje wiedzą, czy legitymacja aplikanta aplikacji ogólnej uprawnia do zniżek na przejazdy?

Jeżeli chodzi o komunikację kolejową, w której obowiązują ulgi ustawowe dla studentów, zdaje się, że mamy do czynienia z katalogiem zamkniętym :

1) studenci do ukończenia 26 roku życia,
2) słuchacze kolegiów nauczycielskich i
nauczycielskich kolegiów języków obcych
oraz kolegiów pracowników służb
społecznych*), do ukończenia 26 roku
życia,
3) doktoranci do ukończenia 35 roku życia

Wydaje się zatem, że w braku jakichś odrębnych porozumień, o których nic mi nie wiadomo, legitymacja aplikanta nie uprawnia do przejazdu ulgowego pociągiem :(
Wątpię też, by autobusy oferowały komercyjne zniżki właśnie dla aplikantów...

Żadna legitymacja aplikancka nie daje zniżek komunikacyjnych. Na studiach uprzywilejowanie w tym zakresie się kończy. :)

Zrobili dwa rozpoczęcia dla aplikantów lepszego i gorszego sortu. Lepsi rozpoczną aplikacje, a gorsi jeszcze nie.

120punków napisał:
Zrobili dwa rozpoczęcia dla aplikantów lepszego i gorszego sortu. Lepsi rozpoczną aplikacje, a gorsi jeszcze nie.

Ale czy nie dotyczy to czasem zarządzenia Dyrektora o liście kandydatów zakwalifikowanych na aplikację, która jest ułożona w kolejności alfabetycznej?

120punków napisał:

Jeżeli dla Ciebie wyznacznikiem sortu jest nazwisko, to tylko pożałować wszystkich na "z, ź i ż" :confused:

Chodzi o listę z zarządzenia, nie listę kwalifikacyjną.

Na stronie kssip jest już harmonogram I zjazdu. Ciekawią mnie piątkowe zajęcia z symulacji postępowania przygotowawczego- wiecie jak mają wyglądać? I w ogóle to na zajęcia bierzecie ze sobą zeszyty czy raczej laptopy?

Laptopy :) Ania zapraszam do grupy na fb, tam sporo juz dyskutujemy o zbliżającej sie aplikacji ;) grupa nazywa sie Aplikacja ogólna 2017

Powrót