Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Podbijania statystyk w raporcie o naborze. :D
Jedynie widziałam, że pojawia się w uchwałach KRS ws. powołania na stanowisko sędziowskie.

A powiedzcie mi, jak bardzo szczegółowe informacje powinny w życiorysie być zawarte i jak daleko wstecz ?
Ma to wyglądać jak CV składane przy poszukiwaniach pracy, czy powinno mieć jakieś inne elementy ?

Forma i układ CV jak przy poszukiwaniu pracy, opis dotychczasowego życia, istotne fakty w formie syntetycznej z podaniem dat;

Życiorys to nie to samo co CV, ten wątek był już milion razy poruszany w tematach o ogólnej.

Czy jak w ankiecie jest błąd to należy stworzyć nową ankietę?

Ostatnia edycja:
Czy ktos z Was posiada, albo miał wczesniej, pakiet arslege do ogolnej testy + kazusy? Głownie chodzi mi o kazusy, jaki jest ich poziom trudności? Jaka forma? Sa z rozwiązaniami? Rozbudowane czy raczej zwięzłe?
Bede wdzieczna za jakiekolwiek info dotyczące kazusow w tym pakiecie :)
A tak w ogole jak macie rozplanowana naukę na te najblizsze miesiace? Ustawy az do bolu? :P

duska1958 napisał:
Czy ktos z Was posiada, albo miał wczesniej, pakiet arslege do ogolnej testy + kazusy? Głownie chodzi mi o kazusy, jaki jest ich poziom trudności? Jaka forma? Sa z rozwiązaniami? Rozbudowane czy raczej zwięzłe?
Bede wdzieczna za jakiekolwiek info dotyczące kazusow w tym pakiecie :)
A tak w ogole jak macie rozplanowana naukę na te najblizsze miesiace? Ustawy az do bolu? :P

Jeśli chodzi o arslege to testy są w porządku do powtórek, ale kazusy są słabe, zdecydowanie odradzam.

Co do nauki to tak, ustawy do bólu i cała energia na test, nie mam zamiaru zajmować się na razie kazusami. Tym bardziej że w tym roku będzie wyjątkowo dużo czasu między etapami

mnie się podobał pomysł audioustaw wraz z testatmi kazusami i diagramami ale zniknęła ta promocja zaraz po ogłoszeniu naboru ;/

Ostatnia edycja:
Ja zrezygnowałem z ars lege. Te testy są po pierwsze zbyt proste a po drugie inaczej sformułowane niż na ogólną. Szkoda czasu, lepiej ten czas poświęcić na czytanie ustawy.

Czy jest szansa żeby egzamin wstępny był w Krakowie czy raczej na pewno będzie w Warszawie?
Bo chyba rozporządzenia w tym zakresie jeszcze nie ma.

HouseMD napisał:
Ja zrezygnowałem z ars lege. Te testy są po pierwsze zbyt proste a po drugie inaczej sformułowane niż na ogólną. Szkoda czasu, lepiej ten czas poświęcić na czytanie ustawy.

Masz na myśli ilość pytań, czy coś jeszcze?

Gruuuuuba napisał:
Czy jest szansa żeby egzamin wstępny był w Krakowie czy raczej na pewno będzie w Warszawie?
Bo chyba rozporządzenia w tym zakresie jeszcze nie ma.
Ewentualnie czy ktoś (może z doświadczenia ) może polecić jakiś nocleg w Wwie niedaleko EXPO ?

Ja tak samo jak HouseMD. Uważam, że arslege jest fajnym rozwiązaniem, ale na aplikację korporacyjną. Na ogólną - po pierwsze mniej odpowiedzi, po drugie zbyt mała szczegółowość.

w testach na korporacyjne wybór odpowiedzi spośród trzech a nie czterech wariantów odpowiedzi przy czym sa one tak skonstruowane ze często dwie mozliwosci różnią się tylko jednym słowem :rolleyes: testy na ogólna sa merytorycznie bardziej szczegółowe i wybór odpowiedzi spośród czterech opcji

prawnik z lincolna napisał:
przy czym sa one tak skonstruowane ze często dwie mozliwosci różnią się tylko jednym słowem
w testach Arslege bardzo często jest akurat podobnie

Uczycie się wszystkiego czy pomijacie jakieś akty, względnie ich fragmenty?

Wg mnie testy na ogólną nie są bardziej szczegółowe niż na korporacyjne. Są po prostu inne, a niektóre pytania wręcz prostsze. Problem polega na 4 wariantach odpowiedzi i tym, że aby poważnie myśleć o zakwalifikowaniu się trzeba mieć te min. 130 pkt. A 130 pkt na pozornie prostszej korporacyjnej uzyskać jest mocno trudno.

poza tym testy konkursowe na korporacyjne sprawdzają wiedzę z mnóstwa innych ustaw z których pytania na teście na ogólna nie pojawiają się

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót