Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie do osób z aplikacji ogólnej. Jak was traktują sędziowie i prokuratorzy na praktykach? Czy na tych praktykach w sądach i prokuraturach robicie merytoryczne rzeczy i czy rzeczywiście dużo się na nich uczycie?

Jak idzie Wam nauka? Robicie notatki z każdego aktu czy czytacie tylko i uzupełniacie testami? Skończyłem całość materiału i zastanawiam się jak zagospodarować pozostałe 3 miesiące żeby uzyskać na teście 140 +.

Serio ? Ja dopiero niedawno zaczęłam :)
Po co robić notatki skoro pytania są z przepisów ?
Ja czytam ustawy a potem w ramach powtórki będę robić testy

Ja czytam + z każdej partii robię testy (arslege). Notatki robię sobie tylko z takich przepisów, w których wskazane są jakieś terminy albo ogólnie jakieś cyfry - jak np. w kodeksie pracy

House MD jeszcze uzyskasz 150+ :):):) A najlepiej czas zagospodarować czytając teksty ustaw....ja tez mam opracowana całość materiału i w ten sposób zamierzam go utrwalić tj literalne brzmienie ustaw na tzw wyrywki a przed samym egzaminem dwa tygodni urlopu zeby syndrom zmęczenia materiału nie dopadł...trzeba mieć i kodeks w głowie i głowę w kodeksie :)

HouseMD napisał:
Jak idzie Wam nauka? Robicie notatki z każdego aktu czy czytacie tylko i uzupełniacie testami? Skończyłem całość materiału i zastanawiam się jak zagospodarować pozostałe 3 miesiące żeby uzyskać na teście 140 +.

Serio już niektórzy z Was skończyli cały materiał :o z ciekawości HouseMD - kiedy zacząłeś?

Ja poki co lecę po kolei wszystkie kodeksy i ustawy, z co trudniejszych rzeczy czasem robie jakies notatki :)

O marca średnio intensywnie a od czerwca mocniej. Problem polega na tym, że tak naprawdę nie wiadomo co jest ważne. Moje notatki to cała ryza papieru - po prostu "streszczenia" każdego przepisu. A teraz już czytam przepis i zestawiam z notatką, czasem ja uzupełniając o coś, co ominąłem. Nie wiem jak Wy ale z mojej perspektywy nie da się literalnie zapamiętać wszystkiego.

A co z kazusami? Powoli coś robicie czy dopiero po teście?

Rety, brzmi jak dluuuuugie godziny spędzone na przepisywaniu kodeksów. I naprawde każdą ustawę tak rozpisales? Jestem pod wrażeniem :o
Ja do kazusow troche tez czytam, tak przy okazji czytania danych ustaw, pracuje tez lekko nad częścią kazusową ;) niby jest miesiac pomiędzy etapami, ale jakby na tescie poszło gorzej, zwwsze lepiej miec czym nadrobić

Absolutnie nie jest możliwe przy tak obszernym materiale zapamiętanie literalnie wszystkiego.
Jeśli chodzi o mnie to przed testem nie mam zamiaru ruszać kazusów

Da się zapamiętać i to spokojnie.... Wystarczy odbycie z materiałem pamięć wzrokowa i ja zaczynasz czytać pytanie to odpowiedź sama Ci wskakuje zanim przeczytasz warianty a niekiedy wystarczy tylko kojarzyć jakiś termin żeby wyeliminować błędne ... Jest wyjątkowo długi odstęp miedzy etapami w tym roku wiec kazusy raczej po teście zresztą mając opanowany materiał tak by zdać test to kazusy nie SA wcale straszne bo sa skonstruowane wprost pod konkretne regulacje... Na tym etapie moim zdaniem nie ma zbytnio co się spinac nad kazusami...

Ja zacząłem czytać karne i chyba do testu na tym poprzestanę. Szkoda tylko, że trzeba jeszcze dzielić czas na korporacyjną jako koło zapasowe. Pocieszyć się można tym, że w ubiegłych latach 220 osoba miała max 164 pkt a w zeszłym roku 156. Oznacza to, patrząc na średnią kazusów ok. 30 pkt, każdy wynik z testu powyżej 130 pkt daje szanse, a powyżej 135 szansa ta jest bardzo duża.

Poza tym na konkursie poza wiedza potrzeba tez trochę szczęścia zebynie zabrakło 1 punktu... A materiał obszerny jest na egzaminach zawodowych teraz to jak na studiach tylko bardziej dokładniej i wszystko na raz a nie w kolejnych latach czy semestrach..poza tym chcąc nie chcąc naprawdę dużo zostaje w głowie pi 5 latach nauki tym bardziej jeśli w pracy caly czas ,,pracuje z na kodeksach,,

Witam wszystkich;) Moje pytanie dotyczy niedostania się listę zakwalifikowanych na aplikację specjalistyczną. Czy w takim przypadku możemy ponownie przystąpić do egzaminu wstępnego na ogólną? Albo jeśli AO zostanie zlikwidowana czy jako absolwenci AO będziemy mogli przystąpić do naboru bezpośredniego na "nową" aplikację specjalistyczną?? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź:-)

jeśli ogólna zostanie to ponownie przystąpić nie można (dla mnie jest to mocno kontrowersyjne), a jak będzie nowy model to wydaje się że nie powinno być problemu

Jeżeli bronię się we wrześniu to co wpisują w polu data ukończenia studiów? Zaznaczam, że nie ukończyłem i tyle?

Ta rejestracja kandydatów (ERK) też jest do 12.08?

W każde pole co ma pozostać puste wpisuje się ,, nie dotyczy,,

ERK to integralna cześć procedury rejestracyjnej której termin upływa 12.08

prawnik z lincolna, dziękuję za odp :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót