Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jakoś nie mogę tego nigdzie doczytać, albo już czytam nieuwaznie....więc zapytam tu.
Na miejscu będzie możliwość oddania telefonu na przechowanie na czas egzaminu?

panipedagog napisał:
Jakoś nie mogę tego nigdzie doczytać, albo już czytam nieuwaznie....więc zapytam tu.
Wydaje mi się że w którymś komunikacie było podane że organizator konkursu nie zapewnia możliwości przechowywania rzeczy wartościowych - ale jak w praktyce to wygląda to nie mam pojęcia :)

panipedagog napisał:
Tak jak już napisano wyżej było to wyraźnie napisane w komunikacie. Liczę, że panipedagog czyta tak samo nieuważnie kodeksy jak komunikaty KSSIP-u, wtedy mniejsza konkurencja będzie. Oczywiście nie jestem złośliwa, stwierdzam tylko fakty. Myślę, że na etapie po studiach powinno się miec już opanowaną umiejętnośc wyszukiwania informacji i jej selekcji, ale cóż, mogę się mylic. :)

Szczerze mówiąc to dziwią mnie takie komentarze jak przed chwilą zaprezentowała olaaa89. Nie jestem w stanie pojąć celu takich złośliwych wpisów. Za kilka dni czeka nas wszystkich trudny i stresujący egzamin, czy w związku z tym niektórzy nie są w stanie wykrzesać z siebie nawet odrobiny życzliwości. Olaaa89 życzę Tobie satysfakcjonującego wyniku i z pewnością taki będzie skoro Ty akurat tak uważnie i ze zrozumieniem czytasz kodeksy. Moim zdaniem pewne zachowania są zwyczajnie nie na miejscu, bo każdy ma prawo mieć wątpliwości różnego rodzaju i nie wiedzę w tym nic złego jak o to zapyta. Pozdrawiam wszystkich :-)

Aśkaaa to nie złoścliwośc ale tylko stwierdzenie faktów, Ciebie dziwią takie komentarze, mnie dziwi fakt, ze ktoś zamiast dobrze sprawdzic w komunikatach, zawraca wszystkim głowe pytając o to, co jest napisane jasno jak byk;p. Wiesz mnie to cieszy, że ludzie nie są zbyt szczegółowi w czytaniu ze zrozumieniem, zauważyłam to już na studiach, że czytają po łebkach, a potem się dziwią, że jak to nic nie wiedzą. Ciekawi mnie czy akta taki prokurator tez tak by czytał, bo go stres zjada? Tłumaczenie bez sensu. Więc osoby, które stresują się już samym egzaminem i przez to nie mogą przeczytac komunikatów KSSIP-u, naprawdę mnie dziwią, bo na aplikacji stres będzie kilkukrotnie większy ;).

Ostatnia edycja:
Heheheh, już mnie dawno nic tak na tym forum nie rozbawiło. Dobrze, że są takie wybitne jednostki, potrafiące uważnie i szczegółowo czytać ze zrozumieniem, bo inaczej niewielu byłoby aplikantów :))) Szkoda zatem, że w przepisach ani komunikatach nie jest wyraźnie napisane, że kandydat powinien się cechować m.in. wyrozumiałością i życzliwością dla innych ludzi, a także, że często teoria swoje, praktyka swoje. Z takim podejściem życzę powodzenia w zawodzie, w którym na co dzień ma się styczność z ludźmi niemającymi pojęcia o prawie, często niewykształconymi.
A wracając do tematu - w hali jest szatnia, więc można zostawić telefon w kurtce/torebce, choć ja wychodząc na egzamin po prostu nie zabierałam jej ze sobą ;)

vulpesvulpes wiesz jeżeli ktoś nie ma do czynienia z prawem to jestem wyrozumiała, jednak od osób, które chcą wykonywac tak odpowiedzialny zawód wymaga się więcej, przecież nie zaprzeczysz :). Odnośnie wyrozumiałości i życzliwości, cóż to, że komuś zwróci się uwagę, że powinien coś wiedziec lub umiec nie oznacza, że jest się niewyrozumiałym czy nieżyczliwym. Zbędna jest Twoja ironia co do liczy aplikantów, wierz mi, że czasami jak widzę jak skrajnie niski poziom reprezentują to jestem przerazona, oczywiscie nie uogólniam bo są to tylko określone przypadki, dlatego jestem tak uprzedzona do osób, które choc niby wykształcone, nie potrafią sobie poradzic i pytają innych o to co sami powinni wiedziec.

Mam głęboką nadzieję, że na AO ( o ile mi się poszczęści) nie będę miał przyjemności stykać się z takimi "ą" "ę". A potem wszyscy się dziwią, że sąd taki niedostępny i nieprzychylny a sama grupa uważa się za "nadzwyczajną kastę".
Skoro denerwuje Cię pytanie to po co tracisz czas i na nie odpowiadasz?

Dokładnie tak, jak komuś się nie podoba to nie musi się ustosunkowywać do irytujących go pytań. Generalnie intencją tego forum miała być możliwość prowadzenia dyskusji na tematy związane z egzaminem wstępnym i samą aplikacją. Każdy powinien móc się swobodnie wypowiedzieć i starać rozwiać swoje ewentualne wątpliwości z pomocą innych użytkowników. Takie złośliwe komentarze sugerują, że przed zadaniem jakiegokolwiek pytania należało by najpierw poważnie przemyśleć jego poziom merytoryczny, czy reprezentuje ono aby wystarczający poziom i jest godne kandydata na AO. ;-)

Co do telefonu, to dwa lata temu można było zostawiać wartościowe przedmioty w depozycie- czyli szarych kopertach szczególnie pilnowanych. Natomiast w szatni, zostawia się na własną odpowiedzialność, ale ja akurat tam zostawiłam w torebce wyłączony telefon oraz portfel i na całe szczęście jakoś nikt się na nie nie skusil;p

Nie wiem, skad oburzenie na osobe, ktora powiedziala prawde. Jesli ktos nie potrafi znalezc prostej informacji w prostym komunikacie, ktory nie jest nigdzie ukryty tylko, ze tak powiem na widoku to jak taka osoba chce rozwiazywac nieco bardziej skomplikowane problemy jako sedzia/prokurator ?
A byc moze chodzi o to, ze w komunikacie mowa o przedmiotach wartosciowych, wiec nie mogla sie doczytac bo nikt jej tam wprost o telefonie nie wypunktowal.

Ostatnia edycja:
olaaa89 napisał:
Tak jak już napisano wyżej było to wyraźnie napisane w komunikacie. Liczę, że panipedagog czyta tak samo nieuważnie kodeksy jak komunikaty KSSIP-u, wtedy mniejsza konkurencja będzie. Oczywiście nie jestem złośliwa, stwierdzam tylko fakty. Myślę, że na etapie po studiach powinno się miec już opanowaną umiejętnośc wyszukiwania informacji i jej selekcji, ale cóż, mogę się mylic. :)

Tak, w komunikacie jest informacja dotycząca tego, że nie ma osobnego pomieszczenia na wartościowe rzeczy, co dla mnie nie jest równoznaczne z tym, że telefonu nie będzie można oddać. Zapytałam bo do tej pory była możliwość oddania telefonu - zarówno na egzaminie wstępnym, jak i zawodowym. Nigdy nie macie wątpliwości?

Ostatnia edycja:
Moja imienniczka oceniła mnie na podstawie jednego posta. Mam nadzieję, że jako przyszły sędzia lub prokurator, nie będzie tak szybko wydawać ocen. Powodzenia na egzaminie !

spokoloko123 napisał:
Co do telefonu, to dwa lata temu można było zostawiać wartościowe przedmioty w depozycie- czyli szarych kopertach szczególnie pilnowanych. Natomiast w szatni, zostawia się na własną odpowiedzialność, ale ja akurat tam zostawiłam w torebce wyłączony telefon oraz portfel i na całe szczęście jakoś nikt się na nie nie skusil;p

Spojrzałam w komunikaty z 2014 r i tam również była mowa, że organizator konkursu nie zapewnia pomieszczeń do przechowywania rzeczy wartościowych a jednak telefon w depozyt można było oddać.

KV90 napisał:
Nie wiem, skad oburzenie na osobe, ktora powiedziala prawde. Jesli ktos nie potrafi znalezc prostej informacji w prostym komunikacie, ktory nie jest nigdzie ukryty tylko, ze tak powiem na widoku to jak taka osoba chce rozwiazywac nieco bardziej skomplikowane problemy jako sedzia/prokurator ?
A byc moze chodzi o to, ze w komunikacie mowa o przedmiotach wartosciowych, wiec nie mogla sie doczytac bo nikt jej tam wprost o telefonie nie wypunktowal.

A czy Ty nie rozumiesz, że teoria swoją drogą, a praktyka swoją? Na korpo też była mowa, że wyjść do toalety będzie można "absolutnie w mega-hiper wyjątkowych okolicznościach", a i tak tabuny szły, jak ktoś chciał. Bez względu na jakieś wyjątkowe okoliczności. Z telefonem mogło być dokładnie to samo. Napiszą w komunikacie, że nie będzie takiej możliwości po to, aby każda z prawie 2000 osób nagle telefonu nie chciała złożyć "do depozytu", a i tak być może przewidują "ratunkowe rozwiązanie".

Dopytywanie w ramach upewnienia nigdy nie jest złe. Lepiej trzy razy zapytać niż potem nie wiedzieć.
Skąd w ludziach taki brak życzliwości? Masakra.

Co tu się dzieje w tym wątku :D

Pozwoliłam sobie zadzwonić do KSSiP- u i okazuje się, że jest tak, jak myślałam. Nie będzie oddzielnego pomieszczenia na przechowanie bagażu, ale telefony będzie można oddać w depozyt ( szare opisane koperty).

Tyle tu mądrych ludzi a nie wiedzą, że przepisy to nawet sądy interpretują tak jak im wygodnie...
Czyli jednak jest tak jak się obawiałem, niech sobie bydlątka jakoś radzą, po co im szatnia...

Bayerlein napisał:
Tyle tu mądrych ludzi a nie wiedzą, że przepisy to nawet sądy interpretują tak jak im wygodnie...
Czyli jednak jest tak jak się obawiałem, niech sobie bydlątka jakoś radzą, po co im szatnia...

Szatnia jest. Pani w KSSiP powiedziała że można tam na własną odpowiedzialność bagaż zostawić ale lepiej go zostawić w hotelu. Po prostu nie zapewniają " oddzielnego pomieszczenia na przechowanie rzeczy wartościowych", co oznacza tyle zapewne, że nie ma specjalnie wyznaczonego i nadzorowanego przez kogoś pomieszczenia na bagaże

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót