Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Faktyczni, jest ten ispektor, uff, zawsze to 1 pkt do przodu...
Dla mnie największym wredniactwem było np pytanie z karnego o przest o charakt terrorystycznym, zaznaczyłam że orzeka pozbawienie praw publicznych, mam nadzieję że to jest prawidłowa odpowiedź...

Stosuje dozór bo terrorystyczne jest traktowane jak multirecydywa.

kampinosek1990 - miałem na myśli inne pytanie o opiekę - z kro, nie jestem pewien co tam trzeba było zaznaczyć. Też już mi się wszystko miesza ;p

a co daliscie w pytanie o zapis? Bardzo podchwytliwe pytanie, niby moze byc z terminem, ale z drugiej strony, przeniesienie nieruchomosci nie moze nastapic pod zastrzezeniem terminu, wiec jak to jest??

Holmes10 napisał:
a co daliscie w pytanie o zapis? Bardzo podchwytliwe pytanie, niby moze byc z terminem, ale z drugiej strony, przeniesienie nieruchomosci nie moze nastapic pod zastrzezeniem terminu, wiec jak to jest??
Wg mnie zapis jest ważny.

Racja z tym dozorem, dałam sie złapać, przekombinowałam.
Krzychp - opieka nad ubezwłasnowolnionym całkowicie ustaje z mocy prawa zawsze w razie zmiany ubezwłasnowolnienia całkowitego na częściowe, i taka dokładnie była jedna z odpowiedzi.

Pytanie z zapisem - a to nie był zapis windykacyjny? Nie wiem, ja dałam że ważny.

Swoją drogą myślicie że dalej faktycznie przejdzie 440 osób? Ja myślę że zakwalifikowanych może być trochę mniej

Ja też tak myślę, to był naprawdę wredny test, myśle ze odwrócenie proporcji pytań z cywila na rzecz kpa/psa też zrobi swoje. Sporo ludzi nie przyłożyło się aż tak do kpa i psa bo z tego zazwyczaj było "tylko" 5 pytań.

Co daliście w pytaniu z kpc o to co sporządza się z posiedzenia niejawnego? Opcje:
- zawsze protokół
- notatkę urzędową, jeżeli wydano orzeczenie
- notatkę urzędową, jeżeli nie wydano orzeczenia i nie sporządza się protokołu
- zawsze protokół jeżeli wydano orzeczenie.

Ja dałam ostatnie...

Czy rok temu klucz byl nastepnego dnia czyvrazem z wynikami wrzucali?

Jak dla mnie to pytanie jest po prostu a contrario na przepis "z posiedzenia niejawnego sporządza się notatkę urzedowa jezeli nie wydano orzeczenia", i dlatego dałam D, ale kto wie...

Jutro powinni wrzucić test i klucz

z kolei w ustawie jest mowa, ze z posiedzenia JAWNEGO protokonalt sporzada protokol :P niektore pytania fajne, zwlaszcza to kiedy sad apelacyjny rozpoznaje zazalenie w skladzie 3 sedziow zawodowych:
a) nalozenia na strne obowiazku uiszczenia wynagrodzenia adwokata
b) nalozenia obowiazku uiszczenia kosztow sadowych na strone
c) nalozenia obow. zwrotu kosztow procesu stronie przeciwnej
d) skazania na grzywne strony
:D pytanie moze latwe, ale kto ogarnal te wszystkie enumeratywne przypadki??

Tak, chodziło o C, bo to jest roztrygnięcie ktore jest zawarte w wyroku sądu II instancji po prostu, ale to akurat z praktyki bardziej można wiedzieć, aniżeli z kodeksu... Sama wahałam się, wiedząc że tak jest, i i tak dałam się złapać i źle zaznaczyłam ;)

HouseMD napisał:
Wg mnie zapis jest ważny.

Zapis windykacyjny nieważny ze względu na zastrzeżenie warunku lub terminu wywołuje skutki zapisu zwykłego uczynionego pod warun*kiem lub z zastrzeżeniem terminu, chyba że co innego wynika z treści testamentu lub z oko*liczności.

Z tego wynika, że zapis jesst nieważny

Rok temu był trudny? To w tym roku był, jak już napisano ultra trudny. Podobnie dziwaczne proporcje administracyjnego do KC jak na tegorocznym korporacyjnym.
Te pytanie z KPC nie były z kosmosu, ale jak ktoś chciał je na szybko odfajkować to mógł się pomylić.
Prawdopodobnie KSSiP zrobił sobie odsiew przed II etapem, wątpię by zdało 440 osób.

981 (3) KC - Zastrzeżenie warunku lub terminu uczynione przy ustanawianiu zapisu uważa się za nieistniejące.
Według mnie zapis jest ważny, ale to jedno z kilku nie do końca klarownych pytań.

Ostatnia edycja:
Co do zapisu: moim zdaniem też jest ważny, po prostu zapisobierca może się domagać zawarcia bezwarunkowej umowy przenoszącej własność.

Co do samego testu: łatwy nie był, trudny też nie. Moim zdaniem był w miarę "uczciwy" poziom jego trudności. Stres trochę przeszkadzał, niektóre podobne pytania robiło się na arsie bez zastanowienia, a tu jednak na teście pustka :rolleyes:
Jeśli nie przejdę dalej, to mogę mieć pretensje tylko do siebie, najbardziej się boje, że będę lekko poniżej granicy (118/119) i dlatego się nie dostanę do II etapu.

pick_and_roll napisał:
Zapis windykacyjny nieważny ze względu na zastrzeżenie warunku lub terminu wywołuje skutki zapisu zwykłego uczynionego pod warun*kiem lub z zastrzeżeniem terminu, chyba że co innego wynika z treści testamentu lub z oko*liczności.

Z tego wynika, że zapis jesst nieważny

Tam był zapis zwykły

Ostatnia edycja:
Ja ponownie pod kreską i szczerze mówiąc jestem na maxa zly przede wszystkim na siebie, ale tez na niektóre bezsensowne pytania, ktore nam zaserwowano.

Cmada napisał:
Co do zapisu: moim zdaniem też jest ważny, po prostu zapisobierca może się domagać zawarcia bezwarunkowej umowy przenoszącej własność.

Co do samego testu: łatwy nie był, trudny też nie. Moim zdaniem był w miarę "uczciwy" poziom jego trudności. Stres trochę przeszkadzał, niektóre podobne pytania robiło się na arsie bez zastanowienia, a tu jednak na teście pustka :rolleyes:
Jeśli nie przejdę dalej, to mogę mieć pretensje tylko do siebie, najbardziej się boje, że będę lekko poniżej granicy (118/119) i dlatego się nie dostanę do II etapu.

Tam był zapis zwykły

a było experessis verbis ze zwykły>?Bo w mojej ocenie komisji chodziło właśnie o to, żeby wyłapać, że skoro nieruchomość, to windykacyjny

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót