kontakt z wychowawcą

• Autor wątku Autor wątku anakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wychowawca

beata99 napisał:
czy jeśli dzwonie do zk i prosze żeby połączyli mnie z wychowawcą męża mają prawo powiedzieć cytuję...nie ma takiej możliwości żeby przez telefon rozmawiać jak to jest ??z tym...jeśli można to do kogo moge zwrócić się ze skargą na to

prawdopodobnie róznie to jest w poszczególnych zk! (aś) ważne jest: kto odbiera telefon na centrali? Jeśli będzie chciał to przełączy, jeśli nie, to nic na to nie ma wpływu. Najlepiej "łapać" wychowawcę osobiście, ale wiem, że jeśli ktoś mieszka kilkaset km dalej, trudno jest jechać "specjalnie" na rozmowę z wychowawcą! Nie raz uda się,że podczas widzenia jest ten "właściwy" wychowawca, bowiem pełni on dyżur...

Przede wszystkim w każdym ZK jest inaczej. W niektórych wychowawca bez problemu pogada przez telefon, a w innym nie będzie chciał, bo stwierdzi że nie ma pewności czy rozmawia z odpowiednią osobą, czy np nikt się pod nią nie podszywa.

ok przeczytałam cały wątek i mam teraz takie pytania: co to jest ten wychowawca? co on/ona moze załałatwić? o czym mozna konkretnie porozmawiać z taką osobą? jakiego typu informacji mozę udzielić na temat aresztowanego np?

z lektury wątku wiadomo że: wychowawca może pozytywnie zaopiniować przepustkę, postawić na komisję w sparwie zmiany podgrupy, znależć pracę, zaproponować IPO, porozmawiać z rodziną osadzonego o jego zachowaniu etc.

Ostatnia edycja:

witam serdecznie w tą piękną niedzielę;) no mój ma też wychowawcę byle jakiego a siedzi na Wojkowicach zbywa go cały czas no to Ja wzięłam słuchawkę i zadzwoniłam do Dyrektora i powiedziałam mu że niee można tak traktować więżnia no to ma porozmawiać z wychowawcą tylko ciekawa jestem czy teraz mojemu nie zaszkodziłam ale tam jest każdy człowiekiem a nie którzy traktują wieżniów jak zwierzęta :x

tak jak wiele razy było o tym na forum: w wielu zk w naszym kraju, różni wychowawcy - różnie (co wcale nie znaczy, że źle!) podchodzą do swoich zadań, do swoich obowiązków i tego jak mają pomagać osadzonym w formowaniu ich osobowości:ok:

Marcinku a co to jest to IPO...:?:

aLINA42 napisał:
Marcinku a co to jest to IPO...:?:

Indywidulany Program Oddziaływania!;)
czyli osadzony ma do wykonania ( o ile podpisał zgodę na program!) określone zadania jak chociażby: praca pisemna, wykonywanie prac społecznych, kontakt z rodziną, udział w zajęciach k/o

Ostatnia edycja:

Podpisuje się oczywiście pod tym co napisał Marcin.
Taki program zapewnia Ci lepsza opinię u "władz" ZK.
Łatwiej później o przepustki i ciut łatwiej na wokandzie - tez na to patrzą.
Poza tym jak się do tego podejdzie ambitnie to można i nagrodówki za np. wypracowanie czy streszczenie czegoś dostać.
Każdy ma ten program rozpisywany "indywidualnie" przez wychowawcę, ale podejrzewam, że jest kilka czy kilkanaście szablonów, bo nie wierzę, że dla każdego skazanego wymyślają inny temat wypracowania (to praktycznie mało realne).
U mojego M. z automatu praktycznie wszyscy z kim rozmawiał mieli zaznaczone po przyjeździe do ZK, że NIE chcą brać udziału w takim programie mimo, że nikt ich nawet nie pytał...

niektóre IPO rzekomo opracowywane przez wychowawców, doskonale są powielane (zmienia sie tylko kolejność zadań), widziałem też śmieszne IPO (jak np.korzystanie z biblioteki!, gazetka ścienna, kontakt z rodziną, praca pisemna: I TO NAZYWA SIĘ RESOCLALIZACJĄ?????):mad:

marcinmajster napisał:
niektóre IPO rzekomo opracowywane przez wychowawców, doskonale są powielane (zmienia sie tylko kolejność zadań), widziałem też śmieszne IPO (jak np.korzystanie z biblioteki!, gazetka ścienna, kontakt z rodziną, praca pisemna: I TO NAZYWA SIĘ RESOCLALIZACJĄ?????):mad:

UWAGA! Trudne słowo "RESOCJALIZACJA" :D
Marcin ma rację...

a wychowawca kasę bierze, bo kolejny osadzony korzysta (wyraził zgodę) na IPO!!!:o

marcinmajster napisał:
a wychowawca kasę bierze, bo kolejny osadzony korzysta (wyraził zgodę) na IPO!!!:o

He, he - o tym nie wiedziałam... A to ciekawe dlaczego u mojego M. nikomu nie zależy na tym by brali w tym udział - z automatu zaznaczają, że pytali a skazany ODMÓWIŁ udziału w programie - mimo, że nie pytają praktycznie wcale...

A poza tym Marcin to zaraz nas ktoś "zruga", że piszemy nie na temat.

jak nie na temat?
bardzo na temat:) Dziękuję za rozszyfrowanie skrótu:D
Trzymajcie kciuki jutro rano mam obrone mgr 8-)

Recedes napisał:
Indywidualny Pic Osadzonego :)

Dobre :D osadzony indywidualnie "ściemnia", że stał się osobą uwielbiającą pisać wypracowania, robić gazetki ścienne i udzielającą się społecznie :)

dodam, że mój sam poprosił wychowawcę o program, bo jak przyszedł dowiedział się, że tak mu będzie łatwiej i chyba rzeczywiście- co to za problem napisać wypracowanie czy zrobić turniej etc- a właściwie za każde takie coś było albo widzenie bezdozorowe albo- potem już tylko przepustki :)

a mój wyprosił równiez program:) i właśnie robi gazetkę jak w przedszkolu:) nt. wielkanocy:)

wychowawcy traktują swoich podopiecznych jak "przedszkolaków", ale z drugiej strony - rozumię, że każde zadanie jest OK. bo pozwala na jakiś czas zabić wszechobecną nudę, no i jeszcze można "zarobić" wniosek nagrodowy (nieraz pochwałę)...:confused:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót