kontakt z wychowawcą

• Autor wątku Autor wątku anakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzisiaj jak dzwoniłam do aś pytac, czy wogóle mozna się z wychowacą skontaktować itp - to przemiły człowiek powiedział:
że i owszem od tej godziny do tej i wogóle bardzo proszę tylko nalezy powiedzieć jeszce w jakim ...oddziale .... znajduje się osadzony właśnie nie jestem pewna jak "to" nazwał hmm
a wcześniej żaden nic nie pisnął..

A powiedzcie czy pisza list też trzeba w takim razie wpisać ten ...oddział ... czy jak to tam się nazywa ?

Może inaczej nie dojdzie :roll:

jedynka na liście nie trzeba pisać oddziału, co do wychowawcy natomiast, to dlatego pytają o oddział, że wychowawcy mają przydzielony nie tylko ów oddział ale może się zdarzyć że i konkretnych osadzonych z danego oddziału. Więc ta wiedza ułatwia im skierowamnie cię do właściwej osoby. Ale się nie przejmuj, sami też to bez problemu ustalą. A podział na oddziały wynika może z samego układu budynku (np. każde piętro to oddział) ale też i z faktu, że oddzielnie siedzą np. recydywiści, oddzielnie ci z grupą p2 (odsiadujący wyrok po raz pierwszy) no i zawsze jet oddzielny oddział aresztu tymczasowego, jeśli w ZK takowy jest.

jedynka piszac list piszesz adres imie nazwisko i mozna dopisac czyj syn (dla ulatwienia gdyby bylo dwoch o tym samym nazwisku) ...potem znaczek....skrzynka....i juz jest u lobuza....tyle ze ta droga jest bardziej kreta i zawila niz do normalnego odbiorcy:)

dzis ja dzwoniłam do AŚ lodz hmh...pan który odebrał...bardzo mily.... ale podobno nie mozna skontaktowac sie z wychowawca...nie ma takiej mozliwosci... jedynie z kierownikiem dzialu penitencjarnego ale ten nie odbierał:( wiecie kim jest tam ten kierownik on moze udzielic mi jakichkolwiek info bedzie cos wiedzial?jak działac dalej?

kierownik dzialu penitencjarnego to szef wychowawcow. wyslucha o co chodzi i albo sam bedzie mogl powiedziec, albo skontaktuje sie z wychowawca i odpowie, albo przekieruje rozmowe do wychowawcy. on zadecyduje. rzeczywiscie w niektorych aresztach nie laczy sie rozmow z zewnatrz do wychowawcy. ale zwykle mozna przyjsc do aresztu i porozmawiac z telefonu wewnetrznego. kierownik powinien udzielic takich informacji, ale jego praca tez polega na bieganiu miedzy roznymi miejscami, jak i wychowawcy, wiec pewnie nie bedzie tak latwo go zastac

dziekuje blum :serce: udalo sie telefonicznie porozmawiac.

Może ktoś wie czy w soboty też są wychowawcy i czy można telefonicznie porozmawiac,o co można pytac zeby nie zaszkodzic aresztowanemu. :?:

jutro jadę do tego aresztu który masz na mysli i wszystkiego sie dowiem...oni sami Ci mówią co mogą powiedziec a czego nie głównie udzielają informacji na temat samopoczucia osadzonego, jego sprawowania zależy na jakiego człowieka sie trafi.Mam nadzieję ze jutro przywiozę jakies dobre wiesci...

[cytat="olinka12"]Może ktoś wie czy w soboty też są wychowawcy i czy można telefonicznie porozmawiac,o co można pytac zeby nie zaszkodzic aresztowanemu. :?:[/cytat]

hej

na każdym ZK jest przynajmniej jeden wychowawca dyzurujący , ze wzgledu na widzenia , jakby ktos miał jakies pytania z odwiedzających

w niedzielę równierz jest jeden dyżurujący , a pytac możesz o wszystko byle to niemiało zwiazku ze sprawą za którą jest twój znajomy aresztowany , oczywiście chodzi mi o AŚ ( NALEZY pamietac ze wychowawca to nic innego jak kurator i ma obowiązek doniesc do sądu czy prokuratury o rzeczach związanych ze sprawą )

( były osadzony )

dzięki Krzycho to cenne iformacje,jestem początkującą "czekającą".Ale w areszcie też pozwolą rozmawiac z wychowawcą?

[cytat="olinka12"]dzięki Krzycho to cenne iformacje,jestem początkującą "czekającą".Ale w areszcie też pozwolą rozmawiac z wychowawcą?[/cytat]

tak pozwolą , mówisz oddziałowemu( ten co siedzi na dyzurce i dozoruje widzenie) ze chcesz gadac z wychowawcą , a on go wzywa telefonicznie na widzenie i rozmawiacie sobie

w ZK CIESZYN gdzie siedziałem był równierz areszt śledczy dlatego wiem jak to wyglada

pozdrawiam

Ale ja nie mam widzenia,czy mimo to zechce ze mną rozmawiac wychowawca,bo gdy dzwonię to mówią że wychowawca nie ma czasu na pogaduszki.Ja chyba zwariuję.

[cytat="olinka12"]Ale ja nie mam widzenia,czy mimo to zechce ze mną rozmawiac wychowawca,bo gdy dzwonię to mówią że wychowawca nie ma czasu na pogaduszki.Ja chyba zwariuję.[/cytat]

jezeli jestes kimś z rodziny dla osadzonego np siostra , zona , matka to musi z toba rozmawiać , od tego jest , poprostu jezeli niebedzie chciał rozmawiać to zadzwon do dyrektora zk i z nim gadaj o wychowacy lub napisz pismo , musza ci odpisać , ale tylko jezeli jestes kimś z rodziny , jezeli tylko dziewczyną osadzonego lub znajomą to moga cie tak zbywac i obowiazku rozmawiać z toba niemaja

najlepiej sama wybierz sie do tego ZK osobiscie i pogadaj z wychowkiem , jak niebedzie chciał to popros dyrektora , ale powtarzam , tylko jezeli jesteś kimś z rodziny

pozdrawiam

[cytat="krzycho1979"] NALEZY pamietac ze wychowawca to nic innego jak kurator i ma obowiązek doniesc do sądu czy prokuratury o rzeczach związanych ze sprawą [/cytat]

a skad taki pomysl???

owszem, w soboty jest wychowawca dyzurny, ale trzeba pamietac, ze zna on swoich podopiecznych, a co do reszty moze tylko udzielic informacji na temat przepisow i ewentualnie procedur, innej wiedzy po prostu nie posiada. i nieprawda jest, ze "ma obowiazek" rozmawiac z rodzina, a dziewczyna nie. zwykle wychowawcy rozmawiaja z kazda bliska osoba, i nie wynika to wcale z obowiazkow. ale wszystko oczywiscie zalezy od czlowieka. i od tego, co ma do zrobienia w danym momencie. wychowawca dyzurny nie jest tylko od obslugi widzen, ale od zalatwiania spraw, ktore w normalny dzien zalatwia kilku wychowawcow na terenie. moze sie tak zdarzyc, ze bedzie sie cos dzialo w tym czasie i nie bedzie mogl porozmawiac. skarga do dyrektora nie da nic, poza potencjalnym odcieciem sie od wszelkich informacji

ano stąd taki pomysł ze wychowaca penitencjarny jest prawie zawsze tez kuratorem w sądzie , a jako wychowawca tez ma pewne obowiazki

wychowawca dyzurny jest przede wszsytkim od takich spraw jak widzenia , osadzonych normalnie w weekend nieprzyjmuje a wiem to z własnego doświadczenia

a co do obowiazku rozmawiania z rodziną to ma on taki , jest też odpowiedzialny za osadzonych , ich samopoczucie , zdrowie itd. natomiast z osobami obcymi tzn według prawa obcymi ( nie z rodziny ) wcale rozmawiac niemusi

wychowawca dyzurny jest wychowawca dyzurnym na terenie, od widzen sa przede wszystkim prowadzacy widzenia. oni udzielaja odpowiedzi na pytania dotyczace widzen i wszystkiego co naokolo.

nie znam zadnego wychowawcy - a znam ich wielu - ktory bylby jednoczesnie kuratorem. znam za to przepisy i praktyke i nie spotkalam sie z przypadkiem, zeby wychowawca wykorzystywal rozmowy z podopiecznymi do celow prokuratury. przestaje byc wtedy wychowawca, a staje sie pracownikiem socjalnym zaledwie.

wychowawca rozmawiac musi tylko z powierzona mu grupa. z rodzina niekoniecznie. szczegolnie w areszcie. zapewnienie dobra sledztwa. sprobuj go do tego zmusic, jesli nie bedzie chcial. a jesli bedzie chcial, porozmawia z kazdym - rodzina, dziewczyna, nie ma znaczenia. zeby wiedziec jak lepiej pomoc swojemu osadzonemu. zeby lepiej go poznac. wychowawcy nie boja sie skarg. gdyby sie bali - pracowaliby w sklepie miesnym.

sorki za offtop.

oj dobrze @blum , niech ci będzie , to co ty piszesz to tylko teoretyka , w praktyce jest inaczej , wiem to bo poznałem ten system na własnej skórze ..

ale skoro wiesz lepiej to niech juz ci będzie :)

Jutro będę rozmawiac z wychowawcą,czy oprócz tego że zapytam o aresztowanego to czy mogę poprosic go,żeby powiedział mu ode mnie,że go pozdrawiam igo kocham.Ma ktoś w tym doświadczenie :?:

Oczywiscie, ze mozesz to powiedziec wychowawcy, tylko nie wiem, czy On to przekaze. Pewnie zalezy od jego dobrej woli (mojemu M. przekazywal).

Mój M bardzo chwali wychowawcę. Ja jednak nie rozmawiałam z nim. Kiedyś jak zadzwoniłam do aresztu i poprosiłam o rozmowę z nim to jakiś "miły" pan powiedział ze to nie szkoła ,mąż jest juz dorosły i nie muszę rozmawiać z jego wychowawcą.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót