Widzę, że temat się bardzo rozrósł, a jeszcze nie wierzycie, że samochód osobowy, osoby prywatnej nie jest środkiem transportu
1. Policja może przeszukać bagaż w środkach
transportu.
2. Ale transport to działalność odpłatna.
3. Prywatny samochód Pana Kazia to nie środek transportu!
=> Ustawa o transporcie drogowym.
Art 1 określa co to jest transport drogowy. Wskazując jasno, że jest to działalność gospodarcza!
- Przepis prawny:
Art. 3. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego pojazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:
1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą — w niezarobkowym przewozie drogowym osób;
2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy;
Czyli wszelkie moje tezy stawiane i udowadniane wcześniej są podparte i ustawą o transporcie i konstytucją Art 50 i słownikowo-encyklopedyczną definicją.
Mając na uwadze powyższe zalecam raz jeszcze przeczytać ze zrozumieniem art 15.5 ustawy o policji.
Jeśli po tym poście jeszcze raz ktoś powie, że policja na podstawie "widzi mi się" może ot tak sobie przeszukać mojego passat'a usprawiedliwiając to art 15.5 ustawy o policji... i twierdząc, że mój passat to środek transportu...
...to już nie wiem jak należy to tłumaczyć.
Może tak: >Tu czytaj< - ale wskazany problem nie będzie raczej tyczył mnie, tylko osoby podważającej moją tezę.
Sorry