Kontrola osobista, bagażu i telefonu komórkowego

• Autor wątku Autor wątku MK_Kret
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Uprawnienie do kontroli bagażu, czy też kontroli osobistej nie uprawnia policjanta do grzebania w telefonie czy też laptopie. To jest nadużcie.

Również szukanie czegokolwiek w samochodzie wykracza już poza kontrolę środka transportu, to już przeszukanie.

A może ktoś zna definicję tego magicznego zdania "uzasadnione podejrzenie" bo ono w tym całym temacie jest najciekawsze....

Nie ma takiej definicji. Może ją tylko określić albo własne sumienie policjanta albo prawomocny wyrok sądu. Uzasadnione podejrzenie można mieć zawsze w stosunku do każdego. Równie dobrze w ustawie można by napisać, że f-sz ma prawo do dokonania kontroli osobistej w celu sprawdzenia czy osoba nie posiada przedmiotów zabronionych tak jak w zapisie o legitymowaniu.

Widzę, że temat się bardzo rozrósł, a jeszcze nie wierzycie, że samochód osobowy, osoby prywatnej nie jest środkiem transportu :D

1. Policja może przeszukać bagaż w środkach transportu.
2. Ale transport to działalność odpłatna.
3. Prywatny samochód Pana Kazia to nie środek transportu!

=> Ustawa o transporcie drogowym.

Art 1 określa co to jest transport drogowy. Wskazując jasno, że jest to działalność gospodarcza!

Przepis prawny:
Art. 3. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego pojazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:

1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą — w niezarobkowym przewozie drogowym osób;

2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy;

Czyli wszelkie moje tezy stawiane i udowadniane wcześniej są podparte i ustawą o transporcie i konstytucją Art 50 i słownikowo-encyklopedyczną definicją.

Mając na uwadze powyższe zalecam raz jeszcze przeczytać ze zrozumieniem art 15.5 ustawy o policji.

Jeśli po tym poście jeszcze raz ktoś powie, że policja na podstawie "widzi mi się" może ot tak sobie przeszukać mojego passat'a usprawiedliwiając to art 15.5 ustawy o policji... i twierdząc, że mój passat to środek transportu...

...to już nie wiem jak należy to tłumaczyć.

Może tak:
>Tu czytaj< - ale wskazany problem nie będzie raczej tyczył mnie, tylko osoby podważającej moją tezę.

Sorry ;)

Ostatnia edycja:
pistollo napisał:
Uzasadnione podejrzenie można mieć zawsze w stosunku do każdego. .

Uzasadnić trzeba czymś inaczej jest to zwykłe przekroczenie uprawnień.

Sam wytwór wyobraźni funkcjonariusza w stosunku do przypadkowej osoby nie może być podstawą do przeszukania pojazdu czy mieszkania... inaczej art 50 konstytucji nie miałby żadnego sensu.

Nie bez powodu niebiescy w takich przypadkach (bezprawnie) powołują się na art 15.5 ustawy o policji...

Niestety Pan Kazio, który o prawie słyszał tylko w filmie o Borewiczu, a słowo "ustawa" ledwo kojarzy tylko z dziennika TV - potulnie jak baranek pozwoli przetrzepać sobie furę.

I tak państwo policyjne i warchlaki w mundurkach tryumfują.

Nie wiem po co się w tym temacie wypowiadasz. Jest jak jest i tego nie zmienisz. Prawo prawem, a życie życiem.

Znów pierniczy o tym środku transportu. Kto to coś wpuścił znów na forum?

Trzy lata temu jeszcze nie mogłem, ale teraz już mogę :) - zamykamy!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót