Kontrola skarbowa - sprzedaż nieruchomości, podatek?

• Autor wątku Autor wątku Andrus_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrus_1

Stały bywalec
Odpowiedzi
478
Szwagier sprzedał mieszkanie ( przed upływem 5 lat od jego uzyskania w drodze spadku spadku ) a uzyskane z tego tytułu środki w okresie 2 lat wydatkował na modernizację domu (prace budowlane), unikając w ten sposób zapłaty podatku z tytułu sprzedaż nieruchomości.
Poza sprzedanym mieszkaniem posiada jeszcze jedno w którym obecnie mieszka od poniedziałku do piątku a weekendy spędza w domu jw. na prowincji.
Urząd Skarbowy wszczął kontrolę po 5 latach od sprzedaży i kwestionuje wydatek na remont domu ponieważ twierdzi, że podatnik realizuje swoje cele mieszkaniowe (ulga-podatek) w mieszkaniu (co wynika ze składanych zeznań podatkowych - rubryka "zamieszkanie") a nie w domu, gdzie poniósł wydatek w związku z modernizacją.

Pytania:
1/. Nic chyba nie stoi na przeszkodzie, aby cele mieszkaniowe realizować 5 dni w tygodniu w mieszkaniu a weekend w domu?
2/. Czy przepisy podatkowe/inne precyzują dosłownie, że realizacja celów mieszkaniowych jest przypisana tylko do jednej nieruchomości?
3/. Jak się tutaj bronić przed zakusami fiskusa, który nie przypadkowo czekał 5 lat ( hodowanie odsetek ) z kontrolą, jakimi przepisami podeprzeć argumentację?
4/. Czy podanie w zeznaniu podatkowym adresu zamieszkania podatnika obliguje go do tego, ze tylko pod tym jednym adresem moze realizowac cele mieszkaniowe?

Ostatnia edycja:
Czy przepisy podatkowe/inne precyzują dosłownie, że realizacja celów mieszkaniowych jest przypisana tylko do jednej nieruchomości?
Zapoznaj się z wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 30 sierpnia 2018 r. w sprawie o sygn. akt II FSK 2413/16 .

-----------------------------------
Nie jestem prawnikiem

Wanda67 napisał:
Zapoznaj się z wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 30 sierpnia 2018 r. w sprawie o sygn. akt II FSK 2413/16 .
Dziękuję, ciekawa lektura, mam już jakiś azymut.

mam już jakiś azymut

W uzasadnieniu wyroku z dnia z dnia 15 lutego 2017 r. (sygn. akt III SA/Wa 650/16) WSA w Warszawie wyjaśnił: "Jeżeli zatem podatnik dokonuje zakupu co najmniej dwóch lokali mieszkaniowych w dwóch różnych miejscowościach, co wynika stąd, że w jednej miejscowości pracuje, w drugie koncentruje się jego życie rodzinne wówczas można uznać, że własny cel mieszkaniowy jest realizowany w odniesieniu do obu lokali".

Zapoznaj się jeszcze z interpretacją indywidualną z dnia 4 sierpnia 2021 r. (sygn.
0115-KDIT1.4011.373.2021.1.JG) oraz z dnia 30 grudnia 2021 r. (sygn. 0112-KDIL2-1.4011.967.2021.2.KF).

-----------------------------------
Nie jestem prawnikiem

Po głębszej analizie wyroków i przeczytanych interpretacjach widzę, że organy fiskalne idą w kierunku, aby uwalić podatnika tym, że cele własne mieszkaniowe mogą być realizowane tylko pod jednym adresem, czyli masz mieszkanie - nie możesz realizować tych celów np. w domu za miastem.

Szwagier sprzedał mieszkanie ( przed upływem 5 lat od jego uzyskania w drodze spadku spadku )
Kiedy spadkodawca nabył lub wybudował to mieszkanie?

Jest to istotne, ponieważ od 1 stycznia 2019 r. zgodnie z art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn. Dz.U.2021.1128) w przypadku odpłatnego zbycia, nabytych w drodze spadku, nieruchomości lub praw majątkowych, określonych którym mowa w tym przepisie, okres 5 lat liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie tej nieruchomości lub nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę.

Wanda67 napisał:
Kiedy spadkodawca nabył lub wybudował to mieszkanie?
Nabycie mieszkania w drodze spadku nastąpiło w 2015r., sprzedaż w 2019r. wydatkowanie środków na cele mieszkaniowe 2019-2020r., początek kontroli 2021r. tutaj moim zdaniem terminy są zachowane.

Pytałam, kiedy spadkodawca, a nie spadkobierca nabył tę nieruchomość tzn. od kiedy był jej właścicielem?
Przeczytaj interpretację indywidualną z dnia 28 września 2021 r, (sygn.
0112-KDWL.4011.147.2021.1.WS).

...........................................
Nie jestem prawnikiem

Wanda67 napisał:
Pytałam, kiedy spadkodawca, a nie spadkobierca nabył tę nieruchomość tzn. od kiedy był jej właścicielem?
Sorry, na szybko przed wyjazdem czytałem, spadkodawca mieszkał w nim kilkadziesiąt lat
( lokatorskie ), a nabył od gminy chyba w 2008r. ( muszę dokładnie ustalić, bo tej dokumentacji nie ma na miejscu ) i wszedł jako członek do utworzonej tam wspólnoty mieszkaniowej. Szwagier nabył to mieszkanie w drodze spadku po swojej matce (wdowie) do majątku osobistego.

Ostatnia edycja:
Szwagier nabył to mieszkanie w drodze spadku po swojej matce (wdowie) do majątku osobistego.
Istotne, jest tutaj, kiedy spadkodawczyni nabyła to mieszkanie wraz ze swoim mężem do majątku wspólnego.

W interpretacji indywidualnej z dnia 23 czerwca 2021 r. (sygn. 0113-KDIPT2-2.4011.403.2021.1.MK) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wyjaśnił: „ (...) Wnioskodawca nabył własność działki w 2016 r. w wyniku nabycia spadku po zmarłej matce, w wyniku czego uzyskał prawo do 1/8 udziału w prawie własności działki. Rodzice Wnioskodawcy nabyli własność działki w dniu 14 marca 1996 r., w drodze darowizny. Działka należała do majątku wspólnego małżonków na zasadach małżeńskiej wspólności majątkowej.(...).

(...) Zatem, mając na uwadze brzmienie art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, termin 5 lat, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 ww. ustawy należy w niniejszej sprawie liczyć od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie nieruchomości przez spadkodawcę, a zatem - od końca 1996 r."

....................................
Nie jestem prawnikiem

Matka szwagra nabyła nieruchomość od gminy jako wdowa, Ty piszesz o aktualnym stanie prawnym, który obowiązuje od 2019r., szwagier dostał spadek w 2015r., czy w takiej sytuacji nie dotyczy go stan prawny sprzed 2019r.?
Czy może były jakieś przepisy przejściowe? albo ja czegoś nie rozumiem.

Wanda67 napisał:
A kiedy Rodzice Twojego szwagra dostali to mieszkanie od gminy?
Jako komunalne przydział mieszkania w latach 1963-1965r., natomiast nabycie prawa własności przez matkę wdowę nastąpiło w 2012r. wcześniej podałem, że w 2008r. ale szwagier się pomylił i teraz doręczył akt notarialny.

Wanda dzięki bardzo :), teraz wszystko poukładałem i wiem jak odeprzeć zakusy fiskusa.

Ostatnia edycja:
Andrus_1 napisał:
teraz wszystko poukładałem i wiem jak odeprzeć zakusy fiskusa.
Kontaktuj się z urzędem skarbowym zawsze na piśmie w celach dowodowych. Kopię korespondencji oraz potwierdzenie jej doręczenia zachowaj.

O kurde, wszystko wzięło w łeb, szwagier zbył mieszkanie w 2017r. a nie w 2019r. więc niestety ta podstawa prawna i interpretacja nie będzie miała zastosowania. Dopiero teraz przeglądam wszystkie dokumenty, które mi dzisiaj doręczył ( pisałem ten post na podstawie odręcznych notatek ), przepraszam zająłem Ci dużo czasu :(

Andrus_1 napisał:
Urząd Skarbowy wszczął kontrolę po 5 latach od sprzedaży i kwestionuje wydatek na remont domu ponieważ twierdzi, że podatnik realizuje swoje cele mieszkaniowe (ulga-podatek) w mieszkaniu (co wynika ze składanych zeznań podatkowych - rubryka "zamieszkanie") a nie w domu, gdzie poniósł wydatek w związku z modernizacją.

Może interpretacja organu skarbowego z dnia 8 września 2017 r. (sygn. 0111-KDIB2-2.4011.159.2017.2.BF ) okaże się pomocna. Dyrektor KIS wyjaśnił w niej: " że przychód uzyskany przez Wnioskodawczynię ze sprzedaży w lutym 2016 r. nieruchomości podlega opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 30e ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ponieważ sprzedaż ta nastąpiła przed upływem 5 lat licząc od końca roku, w którym nastąpiło nabycie. Wnioskodawczyni ma możliwość skorzystania ze zwolnienia na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 131 w zw. z art. 21 ust. 25 pkt 1 lit. d ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w związku z przeznaczeniem środków ze sprzedaży na remont mieszkań, które są jej własnością, o ile w istocie mieszkania te służą realizacji własnych celów mieszkaniowych Wnioskodawczyni".

Czy przepisy podatkowe/inne precyzują dosłownie, że realizacja celów mieszkaniowych jest przypisana tylko do jednej nieruchomości?

Kwestię więcej niż jednego mieszkania, a ulgi na własne cele mieszkaniowe wyjaśnił Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 29 stycznia 2020 r. (sygn. akt II FSK 663/18). Czytamy w nim: " Nie budzi wątpliwości, mimo obaw skarżącej zawartych we wniosku, że ustawodawca w żaden sposób nie limituje ilości nieruchomości, które podatnik może nabyć dla realizacji własnych celów mieszkaniowych ".

Wcześniej w wyroku z dnia 17 maja 2017 r.(sygn. akt II FSK 1053/15) Naczelny Sąd Administracyjny wyjaśnił, że "Ustawodawca w żaden sposób nie limituje bowiem lokali, które podatnik może nabyć. To zaś, czy podatnik w drodze nabytych lokali realizuje własne cele mieszkaniowe, bądź jego działania wypełniają znamiona prowadzenia działalności gospodarczej, wymaga indywidualnej oceny w konkretnym stanie faktycznym".

Przeczytaj też wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 15 lutego 2017 r. (sygn. akt III SA/Wa 650/16 ) oraz wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 30 sierpnia 2018 r. ( sygn. akt II FSK 2413/16 ).

..............................................
Nie jestem prawnikiem

Ostatnia edycja:
Złożyliśmy odpowiedź na wezwanie US, w przypadku zakwestionowania naszego stanowiska powyższe interpretacje i orzecznictwo sądów administracyjnych pomoże nam na odparcie zakusów fiskusa.
Dziękuję bardzo za poświęcony czas z Twojej strony.

wspólnie z żoną i nie mają rozdzielności.

Jest to nakład poniesiony na własną nieruchomość, ponieważ należy ona do majątku wspólnego małżonków. Z uzasadnienia wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie z dnia 18 listopada 2020 r. (sygn.. akt I SA/Lu 412/20) wynika, że „Brak dokumentu stwierdzającego własność/współwłasność nieruchomości i budynku mieszkalnego nie jest brakiem formalnym zeznania podatkowego, ale brakiem o charakterze merytorycznym, wpływającym na ocenę zasadności skorzystania z ulgi mieszkaniowej. Dlatego organ podatkowy ma prawo wezwania do złożenia takiego dokumentu na każdym etapie postępowania”.

Powrót