Kontrowersyjna aukcja w serwisie aukcyjnym.

• Autor wątku Autor wątku pisarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pisarz

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam. Dzis przeglądając serwis Allegro.pl natknąłem się na nietypową aukcję. Z pozoru jest to aukcja zwyczajnego czajnika do gotowania wody, wartego moze z 20-30zł. Co jest tutaj takiego nietypowego? Ano to, iż za owy czajnik najwyższa złozona oferta to... 1 miliard złotych. Oczywiscie od razu mozna się domyslić, ze osoby licytujące stroją sobie głupie żarty. Jednak chciałbym się zapytać jak to wygląda od strony prawnej. Mianowicie, jak wiadomo po zakupie przedmiotu na łamach serwisu Allegro.pl jestesmy objęci umowa kupna-sprzedaży, ktora jest prawnie wiąząca bez żadnych wyjątków. W myśl zasad ktore panuja na tym serwisie aukcyjnym, jesli osoba nie uiści wymaganej sumy za towar badz wycofa się ze sprzedaży, osobie sprzedającej przysługuje prawo do otrzymania zwrotu poniesionych kosztow z tytułu sprzedazy przedmiotu (szacunkowo kwota w tym przypadku wyniosła by kiilkadziesiąt milionow złotych). Teraz pytanie moje jest takie, czy gdyby sprzedajacy zakonczył aukcje w stanie obecnym, czyli najwyzsza oferta jest rowna jednemu miliardowi złotych (oczywiste jest ze nikt tyle nie zapłaci), to czy sprzedawca moze domagac się zwrotu prowizji za ten towar na drodze sądowej bądź innej? Bardzo mnie to ciekawi, niestety nie wiem za bardzo co mówią ustawy na ten temat.

Pozdrawiam serdecznie.

prowizja jest sprawą miedzy allegro a Sprzedającym czajnik, w regulaminie allegro jest napisane, że zwrot prowizji może nastąpić jesli Kupujacy nie uści opłaty lub przedmiot ulegnie zniszczeniu, zostanie ukradziony, więc zwrot prowizji zostanie przyznany.

Załóżmy taki przypadek, ze sprzedający jest na tyle obeznany w temacie, ze szybko zakancza aukcje juz teraz. Cena koncowa wynosi 1 mliliard złotych. Teraz oczywistym jest, ze nikt o zdrowych zmysłach nie zapłaci 1 miliarda zlotych za czajnik wart 30zł. Czy w tym wypadku kupujacy bedzie zmuszony zwrocic prowizję? Jakby nie patrzeć, będą to grube miliony złotych, wiec taka osoba jest juz praktycznie załatwiona do końca życia.

Allegro zwróci prowizję bo do transakcji nie doszlo, a kupujący otrzyma punkt karny

Hehe... Ja dzis linka do tej aukcji dostalem od znajomego na GG. :)

Ciekawe czy sprzedajacy po zakonczeniu aukcji bezdie sie upieral co do sprzedazy, bo w sumie ma prawo... :) Czyzby szykowal sie niezly proces o ktorym znowu beda pisac gazety i portale (tak jak w przypadku terenowki jakis czas temu)?

Przydałby się taki proces, to by oduczyło trolli licytowania w takich aukcjach i bawienie się internetem. Niestety nie wszyscy rozumieją jeszcze, skutków prawnych swoich czynów... pare wyroków myśle ze by zmieniło ten światopogląd.

Aukcja niestety zostala usunieta przez ktoregos z pracownikow kontrolingu na Allegro... :/ Szkoda bo moglo byc ciekawie. :)

Powod usuniecia jest malo "opisowy" bo tylko "naruszenie zasad ogolnych"...

Tak sie wczoraj zastanawialem... jak mozna byc tak glupim aby zalicytowac (zatrolowac) taka kwote dla zartu... Jakbym byl sprzedajacym to z checia dalbym nawet 99% upustu kupujacemu. :)

Pewnie została usunięta bo na tym czajniku było nagie odbicie osoby która robiła zdjęcie tegoż czajnika, i widać mu było "gwizdek". Aukcja dotyczyła właśnie czajnika z "gwizdkiem". :lol: :lol: :lol:
Może powinien znajdować się w kategorii dla dorosłych ;P

Powrót