koszta przewyższające kwotę mandatu. pomocy

• Autor wątku Autor wątku 89psh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
8

89psh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
witam 3 miesiace temu otrzymałem mandat karny na wysokośc 250 zł, którego nie zapłaciłem. kilka dni temu otrzymałem pismo od komornika , że nalicza opłate egzekucyjną, 16,84 plus każdorazowo kwotę 2zł tytułem kosztów przelewów. Pojechałem do niego do biura i chciałem uregulować tą kwot prawie 270 zł na to on, że jestem mu winny 675zł , na co zrobiłem wielkie oczy i powiedziałęm, że to wyssane z palca i w życiu nie bede płacić tyle tym bardziej, że kwota mandatu jest dwukrotnie mniejsza niż kwota egzekucji i dostałem wypis w którym było zaznaczone 250 + 16,84 = 266,84 i dalej na dole 2zł plus 406zł oplata stosunkowa w tym 76,09 zł z VAT.
przecież to rozbój w biały dzień, jak mam sie do tego zabrać ? kiedys miałem mandat gdzie był rok czy półtora i dostałem 10zł kosztów egzekucyjnych a tutaj mandat 250 zł miał być , a wyszło, że jest 675zł po 3 miesiacach ?? co mogę zrobić w tym wypadku ?

Bo wtedy ściągneli ci pewnie z PIT a teraz zajął się tym komornik, który bierze swoje

to jak ten przepis ma się do rzeczywistości ??
"W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 15% wartości wyegzekwowanego świadczenia, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż trzydziestokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w przypadku wyegzekwowania świadczenia wskutek skierowania egzekucji do wierzytelności z rachunku bankowego, wynagrodzenia za pracę, świadczenia z ubezpieczenia społecznego jak również wypłacanych na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, zasiłku dla bezrobotnych, dodatku aktywizacyjnego, stypendium oraz dodatku szkoleniowego, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 8% wartości wyegzekwowanego świadczenia, jednak nie niższej niż 1/20 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.

Komornik ściąga opłatę od dłużnika proporcjonalnie do wysokości wyegzekwowanego świadczenia."

powinien mi policzyc 8% od sumy mandatu 250zł , bo pismo przyszło do pracy, lecz juz tam nie pracuje bo zmieniłem firmę.

To był mandat karny czy grzywna? Komornik tak normalnie to mandatów karnych nie egzekwuje, tylko skarbówka

Przecież nie ściąga z konta, tylko pieniężne, czyli nie 8 a 15% plus jest dopisek nie mniej niż. Przeciętne wynagrodzenie to około 4000, 1/10 tego to 400 złotych.

Ostatnia edycja:
Jest to mandat karny za stluczke 6pkt i 250 zł.dostalem w grudniu.
Mamy marzec i z tego co rozmawiałem z komornikiem to jeśli sam chce spłacić dług to 670zł a jeśli zabiorą mi z konta alno do pracodawcy dojdzie pismo i będę miał potrącone z pensji to będzie 470 czy 480 zł.
Jedno pismo wysłali do mnie i już tak to urosło? Przecież to kraj bezprawia, dziki zachód, 3 miesiące zwłoki za śmieszny mandat i z 250 robi nie nie 266 tak jak powinno być tylko prawie 700. Bezprawie!!

jeśli pójdę z mandatem do sądu to zmienia klasyfikację jako mandat karny, a nie grzywna?? Zaplacilbym w sądzie to może jakieś odsetki mniejsze będą, ktoś się orientuje?? Jest to na 100% mandat karny

Bezprawiem jest to, że nie zaplaciles za mandat i miałeś na to wywalone. Musiał się tym zajmować komornik, ktory policzył za swoje usługi. A co ty chcesz w sądzie ugrać?

Skąd się wziął komornik w sprawie mandatu karnego? To najpierw wytlumacz

Z tego co się orientuję najpierw urząd skarbowy się bierze za mandaty, a później w razie czego dopiero komornik, a tutaj po 3 miesiącach od wystawienia mandatu koszta dwukrotnie przewyższające kwotę mandatu. Może do skarbówki pójść zapytać się o to i ewentualnie uregulować. Czy można jakieś pismo wystosowac o obniżenie kosztów egzekucji komorniczej? I gdzie ewentualnie mogę je złożyć?

89psh napisał:
Z tego co się orientuję najpierw urząd skarbowy się bierze za mandaty, a później w razie czego dopiero komornik
Pierwsze słyszę

Powrót