Koszty odebrania auta z parkingu policyjnego

• Autor wątku Autor wątku ARTOFF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ARTOFF

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
W wielkim skrócie: Niestety po kilku kieliszkach 1,9 promila chciałem na parkingu
strzeżonym wyjechać żonie z tzw. koperty, by mogła dalej kontynuować jazdę.
Niestety...obtarłem inne auto. ryska na 8 centymetrów do zatracia zwykłą pastą polerską.
Drugie niestety. Właściciel auta, który został powiadomiony przez portiera nie okazał się "człowiekiem"
wezwał policję. Nawet nie kombinowałem się wykręcać ,że to żona itp. monitoring na parkingu.
Wiadomo... przyjechała policja i werdykt jeden jedyny mozliwy: Jazda w stanie nietrzeźwości.
Zatrzymanie na 48 godzin... auto na lawetę i sąd grodzki, tryb przyśpieszony.
Kara: zatrzymanie prawa jazdy na okres 3 lat, tysiąc złotych grzywny,800 zł opłat sądowych,
8 m-cy aresztu w zawieszeniu na 3 lata, ogłoszenie do publicznej wiadomości....
jezu... jestem przestępcą.
No cóż... zostałem potraktowany jak pirat drogowy, który skosił przynajmniej trzy słupy po drodze.
:-(
Ale do sedna. Czy kiedy wyrok się uprawomocni ( 7dni) i wpłacę w/w kwotę tj. 1.800 zł będę mógł
odebrać auto z prakingu policyjnego? Czy będą się z tym wiązały jeszcze jakieś oplaty?
Jeśli tak , to jakie to mogą być kwoty?
Jestem zupełnie "zielony" w tych sprawach.... Bardzo prosze o jakiekolwiek sugestie jak to rozwiązać
i co mnie jeszcze czeka.

Udaj sie na policje i spytaj czy mozesz odebrac auto. Podejrzewam, ze mozesz je odebrac , ale z inna osoba posiadajaca prawo jazdy. Ponieszesz koszt transportu na parking strzezony i pare zloty za kazda dobe. Im szybciej odbierzesz, tym mniejsze koszty.

ceny mówię teraz z pamięci więc mogą się nieznacznie różnić ,ale koszt sholowania pojazdu to koszt rzedu ok. 360 PLN (cena z Warszawy - nie wiem jak jest w innych miastach) + 28 PLN za każdą dobę pobytu pojazdu na parkingu.

Ignac
Auto mogę odebrać dopiero kiedy wyrok się uprawomocni i gdy wpłacę grzywnę... może źle to napisałem w poście powyżej ale tak to wygląda.
Zastanawiało mnie tylko jakie koszty jeszcze poniosę

dziękuję Markiz32
Rozumiem,ze tą kasę będę wpłacał przy odbiorze auta na komendzie.
Bo z tego co wiem to tą grzywnę mam gdzieś w sądzie uiścić... Tłumaczył mi to obrońca z urzędu, ale w takich chwilach człowiek ma ochotę sobie strzelić w łepetynę... ech... :x

[cytat="ARTOFF"] Rozumiem,ze tą kasę będę wpłacał przy odbiorze auta na komendzie.[/cytat]

Nie - przyjdziesz na Komisariat - tan dostaniesz blankiet wpłaty na wskazane konto....i policjant ci powie jaką kwotę masz wpłacić...- z tym blankietem na pocztę (lub do banku) dokonać stosownego przelewu i z potwierdzeniem przelewu i osobą która ma prawo jazdy (i może kierować pojazdem) na Komisariat - tam dostaniesz kwit upoważniający cię do odbioru auta z parkingu i wtedy dopiero na parking po samochód...

Byłem troszkę zajęty....
A postanowiłem odpisać jak przebiegła sprawa w moim przypadku.
Zapewne wiele osób czyta, lub poszukuje informacji jak to przebiega.
A więc... bynajmniej tak jest w Łodzi.
Kiedy wyrok się uprawomocnił... itp. itd. a jest tych terminów od groma....dostałem pisemko z sądu o zdjęciu zastawu z samochodu na poczet kary grzywny. (w sumie trwało to 6 tygodni !!! )

Z tym papierkiem udałem się na Komisariat Policji... tam umówiłem się na konkretny termin celem odebrania auta z parkingu policyjnego i w sumie to tyle.
Nie poniosłem dodatkowych opłat... za parking tudzież lawetę.
Ponoć jest tak,że od momentu wydania decyzji o zniesieniu zastawu właściciel auta ma 14 dni na odebranie pojazdu.
Jeśli nie zrobi tego w tym czasie, to od tego momentu dopiero jest naliczana stawka za policyjny parking.
Pozdrawiam wszystkich czytających.
Pozdrawiam też Pana funkcjonarisza, który wydawał mi auto... jednak są ludzie i "taborety"
Pan zapewne należy do ludzi bez wątpienia... :ok:
Dziękuję Panu za pomoc i wyrozumienie.

Powrót