koszty windykacji.

• Autor wątku Autor wątku outmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

outmc

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 085
witam
mam pytanie odnośnie spłaty pożyczki zawartej w jednym z serwisów SL.

Oto część umowy:
Umowa pożyczki (pomiędzy osobami fizycznymi)

W dniu 30 października 2011 w serwis.pl pomiędzy XX a ZZ
Pożyczkodawca udziela Pożyczkobiorcy pożyczki w wysokości 100 PLN (słownie sto złotych 00/100) na okres od 30 października 2011 do 28 listopada 2011.

Pożyczkobiorca zapłaci odsetki od zaciągniętej pożyczki w wysokości 14% w stosunku rocznym, co stanowi łącznie 1,15 PLN (słownie jeden złotych 15/100).
Pożyczkobiorca wyżej wymienioną pożyczkę przyjmuje i potwierdza odbiór całej kwoty w gotówce.
§3

Pożyczkobiorca oświadcza, iż zwróci ww. kwotę wraz z odsetkami w następnym dniu po upływie terminu określonego w §1.
§4

Pożyczkobiorca ponosi wszelkie koszty zawarcia niniejszej umowy.
§5

Strony oświadczają, iż termin spłaty pożyczki może zostać przedłużony za pisemną zgodą obydwu Stron.
§6

Podatek od czynności cywilno - prawnych opłaci Pożyczkobiorca.
§7

W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego.

Wyżej podałem część umowy, pozyczka dotyczy kwoty 100zł z data spłaty na 28.11.2011.

Windykacja przez pocztę email podała mi że mam do spłaty ok 170zł.
Jak to wygląda w świetle prawa, muszę zapłacić koszty 70zł ?
A jesli nie to jak mam z nimi rozmawiać, są jakieś przepisy prawne na które moge się powołać ?

Po 1 - czy 70 zł jest wyszczególnione jako "koszty windykacji" bądź "koszty manipulacyjne"?

Po 2 - przytocz zapis z umowy, który mówi o nieuregulowaniu spłaty w terminie i konsekwencjach (również finansowych) jakie za tym idą.

Po 3 - długi się spłaca, ale jak widać to już wiesz :)

ad1) nie , tzn dostalem tylko informację ile jestem dłużny na maila, zakładam ze 70zł to koszta.

ad2) jedyna umowa jaką posiadam z PD to ta cytowana wyżej

ad3) wiem :)

ad1) to sa moje wnioski , umowa dotyczy kwoty 100zł ( załóżmy że 70zł to koszta)
ad2) to jest cała umowa

pozyczkę spłaciłem w dniu 18.12, pieniażki beda na koncie PD w dniu 19.12
dostałem na maila skan cesji długu z datą 15.12. - a pieniążki poszły na konto pożyczkodawcy.

Co mogę zrobić ?

Na Forum zawiaszono poradnik "Windykacja - Instrukcja postępowania z firmami windykacyjnymi".
W wielkim skrócie:
- nie rozmawia się ani nie koresponduje z firmami windykacyjnymi - chyba że nie są one pełnomocnikami wierzyciela, lecz przejęły zdałużenie w wyniku cesji od wierzyciela pierwotnego; nawiasem mówiąc, tak drobnych kwot od prywatnych osób nie kupują;
- natomiast rozmawia z wierzycielem nie czekając, aż wystąpi do sądu o nakaz zapłaty.
- jeżeli jednak odbyła się cesja długu, ale nie otrzymał PAn tej informacji PRZED wysłaniam pieniędzy, należy zawiadomić obecnego wierzyciela o fakcie spłaty zadłużenia i przesłać potwierdzenie. Dalej będzie on dochodzić swych roszczeń od zbywcy długu.

natalie-s1959

od firmy windykacyjnej dostałem jedynie informację:
Witam

Tak, mamy zadłużenie o wartości 170,71 zł. Zakładam, że jest Pan zainteresowany spłatą?
Wierzycielem jest p. Marzena W.

Cesja długu została zawarta w dniu 15.12 , data na cesji jest 17.12 a otrzymałem ją na MAILA jako skan od pożyczkodawcy 18.12. 30 min potem przelałem kwotę 100zł + odsetki na konto pożyczkodawcy.

Pozyczkodawca (wierzyciel-zbywca) powiadomił Pana o przelewie wierzytelności na piśmie (choć nie wiadomo, czy przesłanie mailem skanu umowy cesji sąd by potraktował jako wymagane zawiadomoenie na piśmie), więc miał Pan obowiązek spłaty długu do rąk nabywcy. W chwili spełnienia świadczenia jednoznacznie wiedział Pan o przelewie wierzytelności. A więc, jak wynika to z art.512 kc, spłacenie zadłużenia do rąk poprzedniego wierzyciela nie ma skutku wobec nabywcy.
Rozumiem - zwykła ludzka chytrość: wybiorę sobie tańsze rozwiązanie.
Ale w tej sytuacji ma Pan zapłacić nowemu wierzycielowi, a od starego zażądać zwrotu wpłaconej kwoty. Inaczej wobec niego będą zastosowane przepisy o bezpodztawnym wzbogaceniu. Z tym, że kwota wpłaty ma odpowiadać nie treści przytoczonego maila, lecz oficjalnemu wezwaniu do zapłaty, wysłanemu przez nowego wierzyciela. Wierzyciel ten powinien wyliczyć kwotę ze wskazaniem odpowiednio: kapitału głównego, odsetek (ze wskazaniem stopy wyliczenia) oraz płatności dodatkowych (a o te można się targować, bo nie wynikają z umowy, lecz są ustalane jednostronnie)

a co w przypadku gdy "stary" wierzyciel nie bedzie chciał zwrócić mi pieniędzy ?

przelew jeszcze nie wyszedł wiec lepiej dla mnie bedzie gdy go anuluje i dogadam się z windykacją ?

Cofnąć przelew, rozmawiać z nowym wierzycielem odnośnie jego kosztów.

a jeśli się dogadam ze starym PD, wycofa windykację ? co z cesją ?

pytałem i wycofa windykację.

to załatwi sprawę czy jeszcze jakieś koszta muszę ponieść ?

powinno bo po spisaniu cesji długu , firma windykacyjna jest nowym wierzycielem i to z nimi chyba powinienem rozmawiać ?

juz sam nie wiem.

Powrót