Kradzież kupionego konta Steam przez sprzedawcę

• Autor wątku Autor wątku sd5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

sd5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Przeszukałem forum, ale nie znalazłem takiego tematu.
Owszem są tematy z odzyskaniem kont, ale nie chcę odzyskiwać konta które może zostać zbanowane przez pierwotnego właściciela.

Otóż:
2013 kupiłem konto Steam na allegro
2014 konto zostało mi skradzione przez sprzedającego
2021 próbowałem skontaktować się z złodziejem, nie otrzymałem należytego mi zadośćuczynienia - złodziej przelał mi kwotę za jaką kupiłem konto - 250 zł - napisał, że więcej nie zapłaci.
Aktualna wartość konta wg SteamDB to 11'000 zł.

Posiadam historię sprzedaży, dowód zakupu, dowód na winę/udział w kradzieży sprzedającego, adres złodzieja (tylko Polski, wg ustaleń obecnie przebywa w niemczech).
Dodatkowo sprzedający/złodziej cały czas użytkuje konto, które jest moją własnością.

Czy mogę dochodzić roszczeń wobec tego konta? Czy mogę żądać aby sprzedający oddał mi wartość konta równowartą wartością gier przypisanych do konta? Tzn 11'000 zł?

Ewentualnie ktoś zna jakiegoś prawnika, który może pomóc mi w tym temacie w Warszawie/Kielcach?

Żaden prawnik się tego nie podejmie.? Dlaczego? Bo jest to sprawa nie do wygrania przez ciebie. Jako posiadacz konta na steam dobrze wiesz że wg regulaminu zabronione jest sprzedawanie jak i kupowanie kont. Realnie konto na steamie nie ma wartości. Kwoty o których piszesz są umowne wśród tzw handlarzy. Co można osiągnąć? Ty nic gdyż to nie jest i nie było twoje konto. Jeżeli masz co do tego wątpliwości zadaj to pytanie suportowi steam. Sprzedającemu może grozić utrata konta. Tyle i tylko tyle.
Steam nie podlega pod polskie sądy.

Ok, a co z wątkami, które były przetoczone w wątku: https://forumprawne.org/nowe-technologie/283612-kradziez-konta-steam.html

Przepis prawny:
Art. 286. Kodeksu karnego
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

oraz
Przepis prawny:
Art. 405. Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.

Rozumiem, że Steam zabrania sprzedaży kont, więc pozostaje tylko odzyskanie 250 zł i zbanowanie konta?

Edit: jak kupowałem konto nie widziałem, że regulamin zabrania sprzedaży. Dowiedziałem się tego po czasie.

Ostatnia edycja:
sd5 napisał:
Ok, a co z wątkami, które były przetoczone w wątku: https://forumprawne.org/nowe-technologie/283612-kradziez-konta-steam.html

Przepis prawny:
Art. 286. Kodeksu karnego
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

oraz
Przepis prawny:
Art. 405. Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.

Rozumiem, że Steam zabrania sprzedaży kont, więc pozostaje tylko odzyskanie 250 zł i zbanowanie konta?

Edit: jak kupowałem konto nie widziałem, że regulamin zabrania sprzedaży. Dowiedziałem się tego po czasie.

parę groszy które mogę dorzucić do sprawy to to że konta Steamowe sprzedawane na Allegro i w sieci są często kontami skradzionymi innym użytkownikom stąd bardzo atrakcyjne ceny tych kont

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót