Kradzież. Policja czy Sąd?

• Autor wątku Autor wątku Pytajnik1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pytajnik1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Mam nadzieję że sprawę umieściłem w odpowiednim wątku. Jestem całkowicie zielony w tych sprawach, więc z góry przepraszam za "niedorzeczne" pytania.

Sprawa ma się następująco, ponad rok pewien "znajomy" poprosił mnie o pożyczenie laptopa na około 2 godziny. Mimo że był to praktycznie nowy sprzęt, i miałem wrzucone do niego mnóstwo swojej pracy, zgodziłem się.
Jak się domyślacie laptop i ów znajomy nie pojawił się ani w przeciągu 2 godzin ani tygodni. Co jakiś czas udawało się złapać z nim kontakt, przepraszał sie i zarzekał że sprzęt "do końca tygodnia" wróci do mnie.
Nie wrócił. Minęło około roku, człowiek zapadł się pod ziemię.
Po tym czasie pojawił się na pewnym z portali społecznościowych, dzięki któremu sie z nim skontaktowałem i spotkałem.
Spisaliśmy "umowę". Nie wiem czy tak to można nazwać, są tam nasze dane(imię nazwisko pesel, nr dowodów) i jego oświadczenie z podpisem że w 3 ratach spłaci kwotę 1700 złotych na rzecz laptopa.
Oczywiście spóźnia sie z I ratą o tydzień, mija kolejny i ma wpłacić ją na konto, to rzecz jasna również się nie dzieje.
I tu moje pytanie co mogę teraz zrobić, iść z naszym"dokumentem" i ewentualnie świadkiem przy którym owego laptopa zabierał na policje, czy zgłosić sprawę do sądu? Czy którykolwiek wariant umożliwi mi odzyskanie pieniędzy?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Zawiadom policję o przestępstwie przywłaszczenia cudzej rzeczy ruchomej z art. 284 kodeksu karnego.

Do odzyskania pieniędzy szybciej będzie raczej do sądu z pozwem o zapłatę. Ta "umowa" to jakby umowa sprzedaży a Ty nie uzyskałeś zapłaty.

Aha, a wnosząc sprawę do sądu, jakie koszty ja będę musiał pokryć?
Chodzi o to czy cała sprawa jest "świeczki warta" i nie poniosę większych kosztów od odzyskanej sumy?

5% wartości przedmiotu sporu. Jak wygrasz to sąd zasądzi aby twój przeciwnik ci to zwrócił wraz z należnością, której dochodzisz.

Powrót