S
sylwuś78
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 48
Witam od 1.06 mam DG dziś otrzymałam pismo w W-wy z Krajowego Rejestru Pracowników i Pracodawców, że do jutra muszę wpłacić 115zł inaczej bedzie postępowanie administracyjne hallo?
O co chodzi?
Po pierwsze są błędy w nazwie firmy.
Po drugie coś mi tu "śmierdzi"
Jakie 115zł i za co?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Ktoś dostał podobne pismo?
Pozwolę zacytować pismo - mi to śmierdzi:
Czy tego typu wyłudzania nie powinno się zgłosić na policję?
O co chodzi?
Po pierwsze są błędy w nazwie firmy.
Po drugie coś mi tu "śmierdzi"
Jakie 115zł i za co?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Ktoś dostał podobne pismo?
Pozwolę zacytować pismo - mi to śmierdzi:
W dniu (…) dokonano wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w Urzędzie Gminy Miasta firmy (…)
Wykonując swe zadania, organy administracji publicznej współdziałają z organizacjami pracodawców, organizacjami pracowników, organizacjami przedsiębiorców oraz samorządami zawodowymi i gospodarczymi (Art. 12 ustawa o swobodzie działalności gospodarczej z dnia 2.07.2004).
Na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. Art.41 ust.1 pkt.1 o statystyce publicznej (Dz.U. Nr 88, poz.439 z późn.zm.), został utworzony Krajowy Rejestr Urzędowy Podmiotów Gospodarki Narodowej REGON. Rejestr jest bieżąco aktualizowanym zbiorem informacji o podmiotach gospodarki narodowej prowadzonym w systemie informatycznym w postaci centralnej bazy dany oraz terenowych baz danych.
Ogłoszenia wpisu w Krajowym Rejestrze Pracowników i Pracodawców wymaga uregulowania opłaty rejestracyjnej w wysokości zgodnej z aktualnym rozporządzeniem KRPiP (Uchwała wew. z dnia 03 marca 2011r.)
W związku z powyższym prosimy o uregulowanie opłaty w wysokości 115,00 zł w nieprzekraczalnym terminie do (…)
W sprawach nieuregulowanych w art. 7a-7g w postępowaniu ewidencyjnym stosuje się przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego – art. 7h Ustawy z dnia 19.11.1999 Prawo Działalności Gospodarczej (Dz. U. z dnia 17 grudnia 1999 r.) Wyżej powołane normy prawne pochodzą z PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ OSÓB FIZYCZNYCH od 31 marca 2009 roku. Ustawa z dnia 19 grudnia 2008 roku o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2009 r. Nr 18 poz. 97) – wpisowi do ewidencji podlegają przedsiębiorcy będący osobami fizycznymi.
Czy tego typu wyłudzania nie powinno się zgłosić na policję?
Ostatnia edycja: