Krajowy Rejestr Pracowników i Pracodawców - wyłudzanie pieniędzy?

• Autor wątku Autor wątku sylwuś78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwuś78

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam od 1.06 mam DG dziś otrzymałam pismo w W-wy z Krajowego Rejestru Pracowników i Pracodawców, że do jutra muszę wpłacić 115zł inaczej bedzie postępowanie administracyjne hallo?
O co chodzi?
Po pierwsze są błędy w nazwie firmy.
Po drugie coś mi tu "śmierdzi"
Jakie 115zł i za co?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Ktoś dostał podobne pismo?

Pozwolę zacytować pismo - mi to śmierdzi:

W dniu (…) dokonano wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w Urzędzie Gminy Miasta firmy (…)

Wykonując swe zadania, organy administracji publicznej współdziałają z organizacjami pracodawców, organizacjami pracowników, organizacjami przedsiębiorców oraz samorządami zawodowymi i gospodarczymi (Art. 12 ustawa o swobodzie działalności gospodarczej z dnia 2.07.2004).

Na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. Art.41 ust.1 pkt.1 o statystyce publicznej (Dz.U. Nr 88, poz.439 z późn.zm.), został utworzony Krajowy Rejestr Urzędowy Podmiotów Gospodarki Narodowej REGON. Rejestr jest bieżąco aktualizowanym zbiorem informacji o podmiotach gospodarki narodowej prowadzonym w systemie informatycznym w postaci centralnej bazy dany oraz terenowych baz danych.

Ogłoszenia wpisu w Krajowym Rejestrze Pracowników i Pracodawców wymaga uregulowania opłaty rejestracyjnej w wysokości zgodnej z aktualnym rozporządzeniem KRPiP (Uchwała wew. z dnia 03 marca 2011r.)

W związku z powyższym prosimy o uregulowanie opłaty w wysokości 115,00 zł w nieprzekraczalnym terminie do (…)

W sprawach nieuregulowanych w art. 7a-7g w postępowaniu ewidencyjnym stosuje się przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego – art. 7h Ustawy z dnia 19.11.1999 Prawo Działalności Gospodarczej (Dz. U. z dnia 17 grudnia 1999 r.) Wyżej powołane normy prawne pochodzą z PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ OSÓB FIZYCZNYCH od 31 marca 2009 roku. Ustawa z dnia 19 grudnia 2008 roku o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2009 r. Nr 18 poz. 97) – wpisowi do ewidencji podlegają przedsiębiorcy będący osobami fizycznymi.

Czy tego typu wyłudzania nie powinno się zgłosić na policję?

Ostatnia edycja:
Zadzwoń poprostu do nich i dowiesz sie co to jest

W piśmie jest podany tylko adres, nie ma numeru telefonu, ani regonu tej firmy, ani NIP ani strony ;)
Pogrzebałam w internecie i znalazłam kilka informacji na temat rzekomej firmy z Warszawy. Wszyscy młodzi przedsiębiorcy dostali te pismo o tym samym czasie, które zostało nadane na początku czerwca. Jedni byli z tym pismem w GUS inni u księgowych i każdy twierdzi, że wpis jest nieobowiązkowy i jest to wyłudzenie pieniędzy. Pismo jest skonstruowane w ten sposób, że mogą się "wywinąć" od próby wyłudzenia pieniędzy.

Jest rzeczywiście Krajowy Rejestr w Bielsku Białej i oni na swojej stronie piszą, że są firmy podszywające się pod KRPiP:
KRPiP.pl: - www.krpip.pl - Krajowy Rejstr Pracodawc?w i Pracownik?w S.A. w Polsce

:?::?::?:

witam,
ale krpip.pl a krpip.com.pl to dwie rozne firmy!
krpip nie jest nazwa zastrzezona, a pisanie ze krpip.pl jest zastrzezone oznacza tylko i wylacznie fakt, ze jest taka domena wykupiona, a nie nazwa zastrzezona. Moglibysmy mowic o zastrzezeniu nazwy, gdyby byla ona zgloszona we wlasciwym urzedzie.
W przeciwienstwie do krpip.pl - strona krpip.com.pl funkcjonuje, sa tam dane adresowe firmy itd
moj wniosek: nikt pod nikogo sie nie podszywa, firmy dzialaja na dwoch roznych, zupelnie odmiennych platformach, maja zupelnie inne cele, zakres dzialalnosci, nie wchodza sobie zupelnie w drogę. Z ta roznicą, ze krpip.com.pl ma aktywna stronę i funkcjonuje, zas krpip.pl tylko komentuje.

Ja także dostałam takie pismo
Czy ktoś mógłby doradzić czy to trzeba opłacić czy nie?

Oczywiście, że nie nie daj się nabrać, ja też dostałem, niezły wałek :)

Jeśli "wałek" trzeba zawiadomić prokuraturę.
Regon to GUS I prywatnym firmą nic do tego...

Witam wszystkich.
Ja też dostałam taki kiciarski rachunek na kwotę 115 zł...
Nie dość,że w Naszym Kochanym kraju jest ciągle pod górkę, nie mówiąc o wspieraniu przedsięborców to jeszcze taki kit ludziom pozwalają wciskać !!!

Znowu przekręt. Nie dajcie się naciągać.

marlhert napisał:
witam,
ale krpip.pl a krpip.com.pl to dwie rozne firmy!
krpip nie jest nazwa zastrzezona, a pisanie ze krpip.pl jest zastrzezone oznacza tylko i wylacznie fakt, ze jest taka domena wykupiona, a nie nazwa zastrzezona. Moglibysmy mowic o zastrzezeniu nazwy, gdyby byla ona zgloszona we wlasciwym urzedzie.
KRPiP.pl pochodzi z Bielska-Białej, zastrzegła nazwe w Urzędzie Patentowym jako znak graficzny,zgłoszenie znaku nie oznacza od razu publikacje w internecie.
Eurokom s.c. zakupili domenę w roku 2010.01.20 23:18:30
wcześniej niż jej konkurent. Dodam konkurent zakupił domenę
2011.01.11 12:18:30
Obie strony funkcjonują w sieci i nie ma to nic wspólnego z wiarygodnością firm jak sie okazuje.!

W przeciwienstwie do krpip.pl - strona krpip.com.pl funkcjonuje, sa tam dane adresowe firmy itd
moj wniosek: nikt pod nikogo sie nie podszywa,
Twój wniosek może słuszny, ale tylko dla Ciebie , obie nazwy są łudząco podobne do siebie i nie wiele odróżniają od siebie w NAZWIE , przede wszystkim różnią się swoją uczciwością i sposobem publikacji informacji w internecie.
KRPIP.pl zamierza publikować informacje na temat pracodawców i pracowników, rzetelnych i tych nie rzetelnych.
Krpip.com.pl wymusza pismami zapłatę do tego samego rejestru opinia widoczna w internecie.
firmy dzialaja na dwoch roznych, zupelnie odmiennych platformach, maja zupelnie inne cele, zakres działalności, nie wchodza sobie zupelnie w drogę.
Wchodzą sobie w drogę ponieważ jedna firma buduje wizerunek kosztem drugiej.
Z ta roznicą, ze krpip.com.pl ma aktywna stronę i funkcjonuje, zas krpip.pl tylko komentuje.
Krpip.pl być może komentuje ale zasadniczo robi to skutecznie. I tym samym widać różnice.
Pozdrawiam.

Dzisiaj dostałem takie samo pismo. Rozmawiałem z Gminną Ewidencją Działalności Gospodarczej - wpis do EDG zamyka obowiązek rejestracji działalności gospodarczej.

Przespaceruję się dzisiaj z tym pismem na Policję.

witam,

jestem młodym przedsiębiorcą z Gdańska,
dziś otrzymałem list od Krajowego Rejestru Pracowników i Pracodawców ul. Złota 61, 00-819 Warszawa

chciałem wszystkich uświadomić, że zgodnie z regulaminem na który powyższa spółka się powołuje -
zgodnie z §3."Wpis przedsiębiorcy do Rejestru jest dobrowolny."

więc jest to kolejny rejestr/katalog/baza czy jakkolwiek to inaczej nazwiemy, w którym możemy być jeśli chcemy lub nie.

Muszę przyznać że pismo jest tak skonstruowane, że na początku budzi ogromne wątpliwość, z pewnością jest to pomysł osób, które w bardzo szybki i łatwy sposób chcą "zarobić" pieniądze.

Pozdrawiam

Nie dajcie się oszukać. To jest normalne wyłudzanie pieniędzy od naiwnych.

A swoją dorgą wie ktoś skąd te firmy mają nasze adresy, ostatnio wróciłem do domu po ponad 3 miesięcznej nie obecności i mam trochę ponad 30 listów- różne zaczynając od banków, po jakieś ubezpieczenia, a kończąc na księgowości. Czy ja zakładając firmę zgadzam się na ten SPAM do skrzynki?

Witam. Ja również prowadzę DG od 1.06. Dziś otrzymałam takie pismo, ale jakoś od razu mi się nie spodobalo. Za co niby mam znowu placić:?: :!:Zadzwoniłam do znajomej do Urzędu, która przyjmowała mój wniosek o wpisie do ewidencji. Nic nie wiedziała na temat takiej opłaty. Oczywiście w nazwie też mam błąd. Ani telefonu do tej firmy, ani maila:!: Nie wiadomo co o tym myśleć. Zakladamy działalność po to żeby zarobić czy po to żeby utrzymać oszustów??

Ostatnia edycja:
Witaj toyman. Co powiedzieli na Policji na temat tego pisma?

ja również dziś otrzymałem takie pismo z płatnością 115 zł w nieprzekraczalnym terminie do 26,08.2011

Witam

Od 27 czerwca prowadzę działalność również dziś otrzymałam pismo tej treści.
Nie za bardzo wiem jak się do tego ustosunkować ale skoro Państwo sugerują że to naciąganie naiwnych również nie kwapi mi się z płatnością

Witam dziś także otrzymałem ten druczek do zapłaty. Wejdźcie na stronę www.biurowirtualnewarszawa.pl/ jest to kolejna wirtualna firma wyłudzająca kasę, która płaci za biuro 75zł + Vat miesięcznie.
Pytanie jest tylko jedno czy ktoś z tym zrobi w końcu porządek !!!

Pozdrawiam i nie dajcie się.

No nie ukrywam gdybyśmy od ręki zapłacili sporą sumkę już by na nas zyskali

Powrót