Kredyt byłego męża czy mój?

• Autor wątku Autor wątku finakami
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zarejestrowalam sie tam w piatek i do tej pory otrzymalam tylko wiadomosc potwierdzajaca adres poczty internetowej. Jezeli cos zle wypelnilam to otrzymam wiadomosc, ze rejestracja nie powiodla sie?

Zarejestrowałam się na EPU i w sprawach niezakreślonych nie ma nic a zakreślonych jest jedna ale dotyczy niezapłaconej faktury (już uregulowanej u komornika).

Zatem raczej na 90% nie było tej sprawy w e-sądzie

Chyba, że było przez nip lub jeszcze bez numerów identyfikacyjnych.

Lepiej może zapytać się kruka, jak znowu będą dzwonić?

Zapytanie kruka nie gwarantuje rzetelnej odpowiedzi

Kruk powołuje się na sygnaturę akt ze Sądu w Środzie Śląskiej, która dotyczy tylko byłego (a mi mówią, że właśnie na podstawie tej sygnatury maja nakaz)... innej sygnatury nie podają.
Jest możliwość, że sprawa się odbyła i nie ma jej w EPU? Gdzie dowiedzieć się czy była sprawa w innym sądzie?

Pytaj w sądach właściwych miejscowo dla wszystkich adresów zamieszkania na przestrzeni tych ostatnich lat.
Sądzę jednak, że im się wydaje iż mając nakaz na męża, mają też automatycznie na ciebie

Zadzwoniłam do sądu właściwego mojemu miejscu zamieszkania (wtedy i teraz) i tam także nie było sprawy przeciwko mnie.

Czy po tylu latach mogą skierować sprawę przeciwko mnie? Jeżeli to zrobią to w jaki sposób mogę się o tym dowiedzieć? Pod adresem, który posiada kruk nie ma już nawet budynku ponieważ został wyburzony.

To dobrze, że nie ma budynku. Możesz powiadomić kruka o zmianie.

Jeśli zrobisz to pisemnie i będziesz miała doówd nadania, to w esądzie będzie podstawa do obciążenia ich grzywną (jeśli podadzą stary sądowi).

Podać adres zamieszkania czy zameldowania? (to ta sama miejscowość ale zameldowanie mam u teściowej a mieszkam w wynajętym mieszkaniu).
Gdzie jeszcze mogę sprawdzić czy nie było sprawy przeciwko mnie? (w e-sądzie, w Środzie Śląskiej {na ten sąd powołuje się kruk} i w moim Rejonowym - nie było postępowania).

Teoretycznie mogło być w całej Polsce.

Praktycznie zacznij rozmowę z krukiem dopiero jak Ci wskażą nakaz zapłaty z klauzulą.

Czyli wysłać pismo do kruka z prośbą o kierowanie korespondencji na nowy adres i czekać na rozwój sytuacji? Nic na razie nie robić?

rafal_26 napisał:
dopiero jak Ci wskażą nakaz zapłaty z klauzulą
Słuszna rada.
Finanmi, nie panikuj. Nadgorliwość gorsza niż wojna, zwłaszcza w kontakcie z firmami windykacyjnymi.

Spokojnie... nie panikuje- jeszcze :) . Kto pyta nie błądzi a ja chce tylko pozytywnego zakończenia tej sprawy.
Jeżeli zdecydują się na pozew przeciwko mnie to podadzą stary adres a tam go na pewno nie odbiorę (więc nie dowiem się o ewentualnym nakazie).
Proszę o konkretne rozkazy... zrób "babo" tak i tak... i nie będę więcej zawracała głowy.

Przyszła mi jeszcze jedna opcja. Zapytaj w sądzie w Środzie, czy sąd nie nadał przypadkiem klauzuli wykonalności przeciwko Tobie na ten nieszczęsny nakaz na męża.
Jeżeli nie było takiego postępowania, to nie mają nic przeciwko Tobie.

Zadzwoniłam... Sygnatura sprawy, na którą powołuje się Kruk nie dotyczy mnie. Nie było postępowania w tym Sądzie przeciwko mnie. Jeżeli nakaz był na byłego to nie ma możliwości żeby klauzura była na mnie (tak mi powiedział miły głos w słuchawce telefonu). Jak zdzwoniłam kilka miesięcy temu to mi powiedziano, że ta sygnatura dotyczy byłego męża {dziś nie chciała mi pani powiedzieć kogo ona dotyczy ale na pewno nie mnie}.

Miły nie zawsze znaczy merytoryczny, bo zapomniał o klauzuli na małżonka.

Skoro nie mają nic, to wyślij im aktualny adres, co już i napisałem.

Powrót