Przelał na podstawie cesji . Tylko wskaż mi w takiej cesji wymienionego z imienia i nazwiska takiego osobnika i takie auto .
Wiemy doskonale, że został kupiony pakiet. Takiego osobnika znajdziemy niestety w załączniku do umowy przelewu wierzytelności. W mojej opinii nowy wierzyciel powinien umożliwić wgląd do takiego załącznika. Co do samochodu - ten nie będzie wskazany, natomiast umowa przelewu na pewno jest skonstruowana na tyle abstrakcyjnie, że nie będzie problemu z dojściem do tego, że na Cesjonariusza przeszło określone prawo własności.
Chyba mogę domniemywać, że w dowodzie rejestracyjnym jest tylko Getin Bank, a zatem możemy mieć z przewłaszczeniem na zabezpieczenie - swego czasu była to bardzo częsta praktyka GNB. A skoro było przewłaszczenie na zabezpieczenie określonej wierzytelności, to chyba zgodzisz się ze mną, że prawo własności przysługiwało bankowi w związku z tą konkretną wierzytelności. A skoro tak, to wraz z przelewem wierzytelności na nowego wierzyciela przeszło prawo własności (509 par. 2 Kc).
Osoba która użytkuje to auto i wpisana jest w dowodzie jako właściciel , do tego posiada kartę pojazdu i kluczyki do tego auta nie jest jego właścicielem według Ciebie ? Jeśli ta osoba jest właścicielem ujawnionym w dowodzie rejestracyjnym, to jest. Tutaj mamy informację jedynie o Getin Banku, zatem osoba inicjująca wątek jest jedynie posiadaczem.
Do tego posiadająca 51% zazwyczaj udziału. Zazwyczaj jeśli mamy współwłasność, to Getin posiadał taki udział

Ale nie dowiemy się, czy ktoś jeszcze jest wpisany w DR, póki nie otrzymamy na to odpowiedzi.
Bank mógł sam zażądać wydania auta wraz z dokumentami ale tego nie zrobił. Gdyby same dokumenty auta bank posiadał i sprzedał wierzytelność to wtedy by je przekazał takiej firmie która miałaby jakieś podstawy do odzyskania auta a tak cesje można podważyć
No mógł bank tego żądać, ale nie zrobił, więc nie gdybam. Wątpię, by przelew można było podważyć. Banki od kilku dobrych lat dbają o to, aby już w adhezyjnych umowach kredytowych Klient wyraził wprost zgodę na przelew.
Do tego kto niby miałby wycenić wartośc auta , bo chyba nie ta firma ktora nabyła wierzytelnosc a zapewne by tak próbowali zrobić zaniżając wartość. Spotykałem się z dwoma rozwiązaniami - rzeczoznawca na zlecenie FW i rzeczoznawca majątowy na zlecenie dłużnika. W tym przypadku wiemy, które rozwiązanie będzie lepsze
Ale w jednym muszę się zgodzić , mogą wytoczyć powództwo windykacyjne tylko tak jak napisałem będą się opierać na tej cesji ? Nie tylko. Sama cesja może zawierać abstrakcyjne normy odnośnie do przejścia na cesjonariusza zabezpieczeń. Ale to firma będzie musiała udowodnić, że ta rzecz co do tożsamości oznaczona, jest jego. Przedłożą w związku z umową przelewu umowę przewłaszczenia na zabezpieczenie... Wtedy dostaną wyrok, jaki chcą.