Kredyt Inkaso ?!

• Autor wątku Autor wątku marta.bianka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mama powiedziała, że nie chce spłacać długów po mamie i zostawiła to dziadkowi. Ja chcę pomóc dziadkowi i dlatego pisze tutaj. On z babcią byli mi bliżsi niż mama.
czytam teraz umowę kredytu i pisze w niej, że babcia miała pozostałe koszty do zapłaty: wpisowe i udział do TUW, 2,00; suma składek na ubezpieczenie NNW ATUT: 2 484,00; suma składek na ubezpieczenie Promesa Komfort: 3168 pln; w sumie 5654,00.
przy racie kredytu w planie spłaty kredytu w rubryce IKS jest kwota 15 zł która była pobierana z ratą miesięczną.
czy należy się jakieś odszkodowanie na pokrycie kredytu za to? bo czytam o tym i teraz się nad tym zastanawiam?

I czy jak dziadek spłaci połowę kredytu, to naprawdę może już nie płacić?
Skok nie będzie chciał od niego aby płacił dalej?

Mógłby tak zrobić gdyby z mamą dokonali działu spadku; https://forumprawne.org/prawo-spadk...rcy-spadkodawcy-przeczytaj-2.html#post2660598

Przy okazji jednak zainteresowałbym się dwoma wspomnianymi pozycjami; IKS i Promesa Komfort. To drugie to ubezpieczenie pożyczki na wypadek śmierci i należy zapytać SKOK wprost czy wystąpili do ubezpieczyciela (TUW SKOK) o wypłatę z tego tytułu, a jeśli tak to jaką otrzymali odpowiedź. IKS natomiast to w pewnym sensie przymusowe oszczędzanie, konto IKS ma charakter depozytowy: 15 zł płacone miesięcznie przez 3 lata daje ok 500 zł. Co prawda SKOK miał prawo tą kwotę potrącić na zadłużenie, ale w takim przypadku powinien następcę prawnego spadkodawcy o takim potrąceniu pisemnie poinformować (mają taki obowiązek wpisany zarówno w Statut jak i regulamin kont IKS). Jeśli tego jeszcze nie zrobili to zawsze mogą, pomniejszając w ten sposób zadłużenie.

Dziękuję, na pewno w poniedziałek udam się z dziadkiem do skoku i sprawdzimy to.
Z tym podziałem majątku będzie ciężko, bo dziadek sprzedał już dom i podzielił się z mamą, która mając pieniądze szykuje się do wyjazdu za granicę i teraz nie będzie w stanie dziadek tego z nią zrobić.
W tym przypadku najlepiej spłacać kredyt do swojej połowy, bo całości nie ma sensu?

Powrót