Kredyt po zmarłej mamie

• Autor wątku Autor wątku ambro8888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ambro8888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Zmarła moja teściowa, która pozostawiła po sobie kredyt. Jednym z nich jest sprzęt AGD ale ten sprzęt spłacimy to nie problem ale pozostał również kredyt gotówkowy. Teściowa przepisała za życia wszystko na 4 córki każda coś otrzymała i zamieszkała ze mną i moja żona. Kredyt był ubezpieczony jednak ubezpieczenie nie obejmuje przyczyny śmierci na jaką zmarła. Martwimy się z żoną że kredyt przejdzie na nas. Chciałbym spytać co zrobić by tego uniknąć? Każda z córek ma dzieci a teściowa jeszcze 2 braci. Nie chcemy żeby ten kredyt się za kimś ciągnął.

skorzystaj z poradnika autorstwa @ffenix:
https://forumprawne.org/prawo-spadk...iercy-spadkodawcy-przeczytaj.html#post1760212

Generalnie dług wobec kredytodawcy trafia do spadku i może zostać odziedziczony wraz z aktywami. Jeżeli w spadku przeważają długi to można roważyć odrzucenie spadku (w tym celu należy złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku przed sądem lub notariuszem). Jeżeli odrzucający ma zstępnego lub zstępnych (dzieci, wnuki) to każde z dzieci (wnuków) musi odrzucić spadek. Za małoletniego oświadczenie o odrzuceniu spadku składa rodzic za zezwoleniem sądu rodzinnego (o zgodę należy wystąpić do sądu z oddzielnym pismem).

Tylko czy jeśli odrzuce spadek to majątek, który przepisała teściowa mojej żonie za życia jak również reszcie córek zostanie w niezmienionej formie?

Oświadczenie o odrzuceniu spadku nie wymaga uzasadnienia i nie wpływa na ważność/skuteczność zawartych wcześniej umów darowizny pomiędzy spadkodawcą a spadkobiercą.

ambro8888 napisał:
Tylko czy jeśli odrzuce spadek to majątek, który przepisała teściowa mojej żonie za życia jak również reszcie córek zostanie w niezmienionej formie?
Pan spadku nie odrzuca - raczej pana żona i jej dzieci/wnuki.

Powrót