kredyt, windykacja komornik

• Autor wątku Autor wątku bercisław
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bercisław

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, mam poważny problem i proszę o pomoc.
w roku 1999 zakupiłem na raty samochód(kredyt 5 lat), który mi w 2001 skradziono. Zgłosiłem fakt na policję, śledztwo umorzono, zgłosiłem do ubezpieczyciela i do banku. Zawirowania losowe sprawiły że wyprowadziłem się z adresu zamieszkania "w trybie natychmiastowym". Uważałem że skoro dopełniłem wszelkich formalności ze zgłoszeniem kradzieży sprawa jest załatwiona. Otóż się myliłem. PZU odmówiło wypłaty i w banku powstał dług ale z powodu mojej wyprowadzki nic o tym nie wiedziałem. Nie wiem jakie pisma i kiedy były wysyłane bo moja ówczesna partnerka zajęła się nowym związkiem i nie raczyła mnie o niczym poinformować. Ale o tym ze w banku mam dług dowiedziałem się kilka dni temu po tym jak komornik na wniosek firmy windykacyjnej zajął mi konto. Z prawie połowy kredytu (do spłaty jakieś 30 tys ) kwota podana przez komornika to 76 tys. Niema w tej sprawie ani wyroku sądu ani nakazu zapłaty. Firma windykacyjna kupiła mój dług od banku w 2010 roku. Mam kilka pytań:
1. czy jest możliwe ze dług jest przedawniony
2. czy komornik może zająć konto na wniosek windykatora - bez wyroku
3. pracownik firmy windykacyjnej wysłuchał mojego tłumaczenia i "poradził" wyjaśnienie czy jestem zobligowany do zapłaty wierzytelności czy jednak to zaniedbanie ubezpieczyciela lub banku, ale do wyjaśnienia sprawy muszę miesięcznie płacić sumę do komornika (konta mi odblokują )- czy w razie przedawnienia długu nie będzie moja spłata traktowana jako uznanie i dług powróci. Pracownik obiecał że prześle mi dokumentację (bo ja nie mam żadnych papierów odnośnie sprawy) ale to potrwa i mam złożyć wniosek- myślę że to gra na zwłokę do mojej pierwsze wpłaty
4 i ogólnie jak to rozgryźć co robić czego nie...
pozdrawiam i proszę o pomoc

1. możliwe
2. nie może musi mieć tytuł egzekucyjny
Piszesz komornik a potem ze nie ma wyroku sądu ani nakazu zapłaty ...... Nie otrzymałeś żadnych dokumentów ?

Nie nie mam żadnych dokumentów nic nie dostałem dlatego że wszystko wysyłali na stary adres. Piszę wniosek do windykacji o przesłanie ksera dokumentów. Tylko czy jak zapłącę jakąś ratę a dług jest przeterminowany to czy nie będzie przerwania przeterminowanego długu.

Numer sprawy znasz ? Skąd jest komornik ? Jeżeli z twojego miasta udaj się do niego i zapoznaj z dokumentami. W Twoim przypadku będzie działać przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu, poszukaj na forum.

Nr sprawy znam, ale niestety komornik z Warszawy-mój stary adres a ja teraz z Krakowa. Ale jak trzeba się zapoznać to muszę jechać.
Dzwoniąc do firmy windykacyjnej dowiedziałem się że komornika mam na ich wniosek i że kupili wierzytelność w 2010 roku. Jak napisze wniosek o przesłanie ksero dokumentów to mi prześlą. Największy ból że mam zablokowane konto a windykator mówił że jak wpłacę coś komornikowi to odblokują. Tylko czy to nie będzie miało skutku uznania długu.

bercisłaeie:

Po co piszesz, abyśmy "spojrzeli" na Twój post, skoro problem jest rozwiązany??

Tyle, że Ty nie rozumiesz. Nie chcesz sam doczytać, aby zrozumieć.

Jeśli potrzebujesz porad krok, po kroku, udaj się do prawnika w realu.

Teraz się zastanów.

Na podstawie jakich numerów spraw i z jakiego sądu jest prowadzona egzekucja.

Zapewne jest to sr w lublinie??

Rozumiem- mam złożyć wniosek o przywrócenie terminu sprzeciwu.
Jakbym nie chciał doczytać to raczej nie pisałbym w temacie o przywróceniu i skutkach niedostarczenia pisma.
Na razie mam tylko nr sprawy komornika. Czekam aż firma windykacyjna prześle mi ksero dokumentów bo nie dostałem ani jednego pisma w związku z ta sprawą. A sąd jest z Warszawy.
Jest to moja pierwsza taka sytuacja i nie bardzo jeszcze poruszam się w tym temacie.

Rafał, pewnie nie jest to sąd w Lublinie, raczej bank wystawił BTE i dlatego kolega Bercisław nic nie wiedział o sprawie. Nie wiedział by także nic mieszkając pod poprzednim adresem, ponieważ sąd nadaje klauzulę na posie niejawnym i o niczym nie informuje dłużnika wskazanego w BTE przez bank.

Bank sprzedał moją wierzytelność ultimie w 2010 roku - tego dowiedziałem się dzwoniąc do ultimy- a o tym że właśnie ultima jest wierzycielem dowiedziałem się dzwoniąc do banku czemu mam zajęte konto. Nie wiem czy oni kierowali sprawę do sądu a jak tak do jakiego- siedzibę maja we Wrocławiu. Dowiem się jak ultima na mój wniosek prześle mi skserowane dokumenty na mój nowy adres, oni kierowali wszystko na stary adres. Ja od 2008 mam meldunek w Krakowie.

bercisław:

SKUP SIĘ i odpowiadaj na pytanie.

Jaka jest sygnatura akt i z którego sądu!!!

bim0003:

Bte - bank. F. wind. musi mieć odrębny tytuł. Prawda??

rafal_26:
NIE MAM POJĘCIA jaka jest sygnatura i jaki sąd bo pismo od komornika również zostało wysłane na stary adres.
NIE DOSTAŁEM żadnego pisma od nikogo. O zajęciu konta dowiedziałem się chcąc zrobić przelew. Dopiero to ustalam.

Sygnatura IVNC/E ...../11 Nakaz zapłaty Sąd Lublin Zachód

Dziękuję właśnie już to czytam

ciąg dalszy sprawy sprzed roku otóż po skutecznym wniesieniu sprzeciwu sąd w Lublinie skierował sprawę do Sądu Rejonowego. Po wielu miesiącach czekania dostałem decyzję z Sądu w której napisane jest że Sąd umarza postępowanie. W uzasadnieniu strona powodowa nie uzupełniła pozwu . Teraz moje pytanie : czy taki obrót rzeczy powoduje to że mogę ubiegać się u Komornika o odblokowanie konta na którym zajął opłatę stosunkową (należność odblokował już po moim piśmie po skutecznym wniesieniu sprzeciwu) a nie wyegzekwował nawet złotówki?

Opłata stosunkowa mu się należy w przywołanym powyżej wątku oraz w kilku podobnych wszystko wyjaśniłem.

tak ale zawsze jest jakieś ale...... czy wierzyciel nie stosując się do nakazu Sądu o uzupełnienie pozwu działał niecelowo wszczynając postępowanie?? bo w takim wypadku: "W przypadku niecelowego wszczęcia postępowania egzekucyjnego opłaty uiszcza wierzyciel."

Jeżeli komornik pobrał opłatę, to już jej nie zwróci - wtedy można domagać się odszkodowania od "wierzyciela".

Jeżeli opłata jeszcze nie została pobrana, a istnieją przesłanki do umorzenie egzekucji, to komornik musi wydać w tym celu postanowienie, które podlega zaskarżeniu na zasadach art. 767 kpc.

Ostatnia edycja:
bercisław napisał:
tak ale zawsze jest jakieś ale...... czy wierzyciel nie stosując się do nakazu Sądu o uzupełnienie pozwu działał niecelowo wszczynając postępowanie?? bo w takim wypadku: "W przypadku niecelowego wszczęcia postępowania egzekucyjnego opłaty uiszcza wierzyciel."

Ale nie ma, bo wszystko wyjaśnione zostało. Przy okazdji potwierdzają to userzy oraz moja własna praktyka.

Zadając pytania po raz setny otrzymujesz odpowiedź, jak powyżej - niepoprawną.

Powrót