KRK, krajowy rejestr karny, zatarcie, naprawienie szkody

• Autor wątku Autor wątku lala1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lala1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry. W 2012 dostałem wyrok w zawieszeniu + naprawienie szkody na rzecz pokrzywdzonych (zapłata konkretnej kwoty). W zeszłym miesiącu wystąpiłem do KRK o wydanie zaświadczenia o niekaralności. W dokumencie widnieje nadal ten wpis. Złożyłem reklamacje oraz odpowiednie zapytanie do sądu. Po kilku telefonach do sądu dowiedziałem się, że Pani sędzia wysłała zapytania do pokrzywdzonych o potwierdzenie czy faktycznie jest uregulowane. Obaj odebrali korespondencję z sądu. Moje pytanie jest następujące. Czy mają określony termin na odpowiedź i czy w ogóle mają obowiązek odpowiedzi na takie pismo?

Nadmienię, że do tej sprawy mam odpis wyroku, KP za uregulowane koszty sądowe, KW za zwrot poręczenia majątkowego, ale nie dysponuję KP, że zapłaciłem pokrzywdzonym. Dodam, że później była jeszcze sprawa cywilna i tam też dopłaciłem parę złotych (tutaj mam potwierdzenia), ale spłaciłem to wszystko lata temu.

Nie mają terminu i nie mają obowiązku odpowiadać na pismo sądu.

Finister napisał:
Nie mają terminu i nie mają obowiązku odpowiadać na pismo sądu.

Rozumiem. Jakieś sugestie jak to można inaczej wyczyścić?

Do sprawy karnej nie było postępowania komorniczego bo wszystko było zapłacone zaraz po uprawomocnieniu się wyroku. Zwrot poręczenia również nastąpił bardzo szybko. Czym się tu podeprzeć?

Aby zatarło się skazanie musi zostać wykonane wszystko co było w wyroku i zgłoszone do KRK.
Naprawienie szkody musi się odbyć poprzez zgłoszenie tej naprawy przez sąd, jeśli nie było informacji od pokrzywdzonych, że została naprawiona szkoda, sam też nie przesłałeś potwierdzenie zapłaty, to raczej KRK nie zostało poinformowane.

No dobra znalazłem ten kwit sprzed 10 lat, że zostało przeze mnie zapłacone. Poszedł mail do sądu i przypomnienie do MS. Ile mają czasu żeby to aktualizować. Skan wystarczy czy mogą żądać oryginałów?

Powrót