Kruk, prokura, raven - pomocy ?!

• Autor wątku Autor wątku Samir85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
@Syphar: Dostałem tylko takie pismo tylko to w nim było że mam się stawić w sierpniu na sprawie ? Pytanie czy do tego pisma mam dać przedawnienie czy czekać na coś jeszcze ? Stawić się w sondzie, nie mam pojęcia co zrobić :/ Co do sumy tak tylko ta kwota jest.

Daj komuś wszystkie kartki, masz 2 tygodnie na odpowiedź na pozew

Dostałem tylko takie pismo tylko to w nim było że mam się stawić w sierpniu na sprawie ?
Nie masz takiego obowiązku, bo wg. tego wezwania sąd Cię nie zobowiązał. Ale masz takie prawo i polecałbym z niego skorzystać.

Pytanie czy do tego pisma mam dać przedawnienie czy czekać na coś jeszcze ?
Nic nie czekać, Ale nie tylko przedawnienie - tutaj jeszcze parę innych zarzutów, vide post #20.

a jakie załączniki do pozwu zostały dołączone oprócz tego wyciągu z ksiąg rachunkowych możesz je wymienić,

@robinson21: tylko takie pismo było, zero załączników.

@Syphar: A jak ma wyglądać pismo o przedawnienie naprawdę pierwszy raz się spotykam z takim czymś :/

a jakie załączniki są wymienione na ostatniej stronie pozwu,

Syphar napisał:
Nie masz takiego obowiązku, bo wg. tego wezwania sąd Cię nie zobowiązał. Ale masz takie prawo i polecałbym z niego skorzystać.
Jak nie jesteś obyty ze sprawami, nie wiesz do końca co mówić, stresujesz się - to ja zdecydowanie nie polecam się pojawiać; wystarczy konkretne pismo procesowe. Tu: odpowiedź na pozew, ew. jakieś dalsze w replice na pisma powoda.

Jakieś rady macie jak pismo ma wyglądać lub przykłady co zrobić dalej ? Bo nie ukrywam stres jest i zakłopotanie.

Samir85 napisał:
Jakieś rady macie jak pismo ma wyglądać lub przykłady co zrobić dalej ?
proszę abyś wstawił ostatnią stronę pozwu - chcę zobaczyć jakie załączniki zostały wymienione w pozwie, po drugie że by napisać odpowiedź na pozew trzeba znać uzasadnienie pozwu,

Otóż to @robinson21. Nie mamy jak pomóc nie mając tego. Ogólnikowo zarzuty będą zapewne takie jak wymieniłem, ale jeśli autor w ogóle nie wie jak się do tego zabrać, to bez ostatniej strony nie pomożemy.

Tak, jak radzili poprzednicy. Należy wysłać w terminie listem poleconym odpowiedź na pozew na urzędowym formularzu, wraz z odpisem dla Prokura NSFIZ. Druk OP do pobrania z internetu. Przeczytaj na spokojnie cały druk wraz z pouczeniami.

Jeśli chodzi o zarzuty, to możesz napisać brak zobowiązania, brak dowodów, przedawnienie. Inne wnioski to na przykład przeprowadzenie rozprawy również pod nieobecność pozwanego.

Witam, przesyłam wszystko co było w kopercie.

Hmm... Tego długu nie ma. Teraz można pisać odpowiedź na pozew. Obal praktycznie wszystko:
1. Roszczenie jest nienależne - wyciąg z ksiąg funduszu nie stanowi dowodu zawarcia umowy z pierwotnym wierzycielem. Powód nie wykazał istnienia zobowiązania.
2. Kopia umowa cesji jest kserokopią, w związku z czym nie ma dowodu na legitymację procesową powoda.
3. Roszczenie przedawnione.

I już. Na formularzu odpowiedź na pozew. Formularz bez problemu pobierzesz z Biuletynu Informacji Publicznej Ministerstwa Sprawiedliwości. O tutaj:
https://bip.ms.gov.pl/pl/formularze/formularze-pism-procesowych-w-postepowaniu-cywilnym/

Interesuje Cię formularz OP.

zaznajomić się z tym wyrokiem I C 425/16 - zarządzenie, uzasadnienie Sąd Rejonowy w Suwałkach z 2016-05-24

Czyli co radzicie tam napisać jakieś gotowce ktoś coś podobnego pisał ?? jakieś załączniki dodawać w poleconym liście ?? Proszę o pomoc to bardzo ważne?

Samir85 napisał:
Czyli co radzicie tam napisać jakieś gotowce ktoś coś podobnego pisał
a przeczytałeś chociaż to co podrzuciłem
robinson21 napisał:
zaznajomić się z tym wyrokiem I C 425/16 - zarządzenie, uzasadnienie Sąd Rejonowy w Suwałkach z 2016-05-24
Samir85 napisał:
jakieś załączniki dodawać
tak, ksero odpowiedzi na pozew w ilości 1 sztuki czyli oryginał plus ksero,
wysyłamy do sądu listem poleconym (ZPO) lub osobiście składamy w sadzie,

Powrót