KRUK S.A POLKOMTEL Chore odsetki Pomocy!

• Autor wątku Autor wątku luckyday
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luckyday

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam pytanie. w 2007 Roku wziąłem w Orange (polkomtel) 2 telefony. Początkowo były mi potrzebne do prowadzenia działalności, aczkolwiek miałem w międzyczasie problemy, i nie byłem w stanie ich spłacać. Ale do rzeczy. Orange nakłada tzw "kary umowne" w kwocie 1200pln za nie wywiązanie się z umowy. Nie zgodziłem się z nimi, w ten czas Polkomtel oddał sprawę do firmy windykacyjnej, ta do następnej. w zasadzie zgadzałem się z kwotą 2400pln, ale na dzień dzisiejszy firma KRUK S.A obliczyła, że jestem im winien 6200pln. Tłumaczą się tym, że pobierają własne prowizje + odsetki od długu. I tu moje pytanie. Jak z 2400pln "kar umownych" zrobiło się 6250pln? w Liście od KRUK S.A napisane mam, że dług względem Polkomtel wynosi 3800pln, reszta to odsetki.

Co mogę w tej sprawie zrobić? Czy firmy windykacyjne mają prawo naliczać odsetki wg własnego "widzi mi się" ? Czy jest jakakolwiek szansa na spłatę tylko podstawy zadłużenia? I jak wygląda sprawa z Komornikiem Sądowym? Gdyż firma KRUK rok czasu informuję mnie o przekazaniu sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego, co wiązałoby się z kosztami przekraczającymi wszelkie moje możliwości.

Z góry dziękuję za pomoc. Bartosz R

Poczytaj przyklejony watek o presco w dziale windykacja.

w 2007 Roku wziąłem w Orange (polkomtel)
Witam może nie związane z tematem ale Polkomtel to od zawsze był PLUS, a Orange wcześniej to była Idea lub na samym początku Centertel

Tak, przepraszam, chodziło mi o Centertel

Należność jest przedawniona, masz do wyboru uznać ja i spłacić.
Nie uznać ( jeśli dotychczas nie uznałeś) i w przypadku wystąpienia przez firmę KRUK na drogę prawną podnieść zarzut przedawnienia co uniemożliwi w/w firmie egzekwowanie długu za pomocą komornika.

Dostałem list z Sądu w Lublinie (jakiś automat) o wezwanie do zapłaty, teraz pytanie, czy udać się do radcy, żeby takie pismo wystosował, czy napisać odwołanie do tego Sądu osobiście? A i jeszcze kwestia odsetek, czy od tzw "kary umownej" nałożonej przez Centertel firmie widnykacyjnej wolno nakładać kosmiczne odsetki? dziekuje za odp

Możesz udać się do radcy prawnego. Możesz sam napisać sprzeciw do nakazu zapłaty powołując się na zarzut przedawnienia długu. masz na to 14 dni od daty otrzymania nakazu. Jak to zrobić znajdziesz na tym forum post presco #100, albo w necie. jeśli sąd uzna twój sprzeciw, FW nie będzie mogła ściągnąć od ciebie tego długu za pomocą komornika. W tym wypadku odsetki to tylko zapis na kartce.

Kiedyś czytałem o sądzie w USA (taki e-sąd w wersji made in USA), sędzia miał na rozpatrzenie sprawy ok 1 min, ciężko to nazwać rozpatrywaniem indywidualnym.
Ciekawe ile spraw przypada dziennie na 1 sędziego w e-sadzie.

Powrót