L
luckyday
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, mam pytanie. w 2007 Roku wziąłem w Orange (polkomtel) 2 telefony. Początkowo były mi potrzebne do prowadzenia działalności, aczkolwiek miałem w międzyczasie problemy, i nie byłem w stanie ich spłacać. Ale do rzeczy. Orange nakłada tzw "kary umowne" w kwocie 1200pln za nie wywiązanie się z umowy. Nie zgodziłem się z nimi, w ten czas Polkomtel oddał sprawę do firmy windykacyjnej, ta do następnej. w zasadzie zgadzałem się z kwotą 2400pln, ale na dzień dzisiejszy firma KRUK S.A obliczyła, że jestem im winien 6200pln. Tłumaczą się tym, że pobierają własne prowizje + odsetki od długu. I tu moje pytanie. Jak z 2400pln "kar umownych" zrobiło się 6250pln? w Liście od KRUK S.A napisane mam, że dług względem Polkomtel wynosi 3800pln, reszta to odsetki.
Co mogę w tej sprawie zrobić? Czy firmy windykacyjne mają prawo naliczać odsetki wg własnego "widzi mi się" ? Czy jest jakakolwiek szansa na spłatę tylko podstawy zadłużenia? I jak wygląda sprawa z Komornikiem Sądowym? Gdyż firma KRUK rok czasu informuję mnie o przekazaniu sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego, co wiązałoby się z kosztami przekraczającymi wszelkie moje możliwości.
Z góry dziękuję za pomoc. Bartosz R
Co mogę w tej sprawie zrobić? Czy firmy windykacyjne mają prawo naliczać odsetki wg własnego "widzi mi się" ? Czy jest jakakolwiek szansa na spłatę tylko podstawy zadłużenia? I jak wygląda sprawa z Komornikiem Sądowym? Gdyż firma KRUK rok czasu informuję mnie o przekazaniu sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego, co wiązałoby się z kosztami przekraczającymi wszelkie moje możliwości.
Z góry dziękuję za pomoc. Bartosz R