Książki/podręczniki/opracowania itp - tylko ten temat cz. II

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jakieś dobre książki dla nowych prawników?

Niedawno ukończyłem studia prawnicze i zdałem (zdałem?) Egzamin adwokacki. Zaczynam jako skromny współpracownik we wrześniu i miałem nadzieję, że niektórzy doświadczeni prawnicy mieli porady dotyczące książek dla nowego adwokata. Miejmy nadzieję, że te książki obejmą rzeczy, które weterani chcieliby wiedzieć, kiedy zaczynali swoją karierę, takie jak rozwój kariery i nawiązywanie kontaktów. Amazon jest pełen takich książek, ale przypuszczam, że większość z nich ma 1-litrowy poziom użyteczności Ride.

Szukam dobrej duszy do wymienienia się materiałami, konkretnie APLIKANTA RADCOWSKIEGO:

Ja dysponuję kazusami i innymi z kursu do egzaminu zawodowego.
Chciałabym poprosić o kazusy na zaliczenie z handlowego, cywilnego, karnego i administracyjnego.
W zamian prześlę wszystko co mam ??????

Poszukuję wszelkich materiałów, podręczników, książek z kazusami, które ułatwią mi przygotowanie się do egzaminu wstępnego na aplikację sędziowską.

Może ktoś z Was zdał z sukcesem w obecnym, bądź zeszłym roku i materiały są mu już zbędne.
Proszę o wszelkie informacje. Najchętniej odkupię większe zestawy, ale pojedyncze książki też są mile widziane.:ooo::):D
Z góry dziękuję za kontakt! :)

podatki i rachunkowość

Cześć.

Czy może ktoś posiada, albo może podesłać link do jakiegoś ogólnego skryptu omawiającego podstawowe podatki (zwłaszcza CIT i VAT) oraz ich księgowanie? Chodzi mi o podstawy tych zagadanień. ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skąd dobrze nauczyć się KPA i PPSA? Studia czy kursy?

Cześć,
do mojej pracy (urzędnik) potrzebuję dosyć dobrze nauczyć się KPA i PPSA.

Jak to mogę zrobić?

Czy są jakieś studia w tym kierunku?

Czy lepiej kursy?

A może znacie jakieś dobre książki (oprócz oczywiście kodeksu ;) )

Będę wdzięczny za wskazanie jak mogę nauczyć się post. adm. i mieć później na to jakiś papier.

Pozdrawiam!

RE: Skąd dobrze nauczyć się KPA i PPSA? Studia czy kursy?

Takich studiów, gdzie masz tylko robione KPA i PPSA, to raczej nie ma.

Szukaj jakichś podyplomówek pod administrację publiczną lub idź na studia administracyjne na w miarę ogarniętej uczelni i raczej bardziej na licencjat, bo tam to powinieneś od podstaw robić, a chyba tego potrzebujesz.

Co do książek, to na początek poszukaj podręcznika z kazusami pod red. R. Hausera. To jest bardzo dobre na początek. Jak będziesz chciał więcej, to przejdziesz do B. Adamiak i innych.

Potrzebuje podpowiedzi z czego uczyliście się do egzaminu sędziowskiego. Orzecznictwo aplikanta, opracowanie zagadnień z poprzednich lat i ustawy? Czy coś jeszcze? Jest może gdzieś na forum odrębny temat w tym zakresie, gdyż nie znalazłem?

Orzecznictwo aplikanta to nie tyle do nauki co rzecz przydatna na sam egzamin. - to są oczywiście materiały dozwolone. Polecam nawet starsze wydania.

Hej sprzedam opracowanie aplikacja radcowska Stepaniuk 2020
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Książki, opracowania, materiały opisujące system podatkowy

Próbuję czytać coś o systemie podatkowym używanym w naszym kraju, ale nie mogę przebić się przez podstawy. Wiem, że treść ustaw opisująca ordynację podatkową jest publicznie dostępna, ale czytanie tego przez osobę która nie ma z tym styczności na codzień mija się z celem.

Czy ktoś zna jakiś dobry materiał który może służyć jako wprowadzenie/opisanie w jaki sposób można probować zrozumieć nasz system podatkowy? Czy jestem skazany na permanentną niewiedzę w tym temacie? Wiem, że można się tego nauczyć, ponieważ wiele osób (m.in. na tym forum) zdaje się *rozumieć* na czym to wszystko polega, mam jedynie nadzieję, że nie wymaga to wklepywania w pamięć suchych tabelek które mają się nijak do logiki.

Nie pytam o listę materiałów które zrobią ze mnie eksperta podatkowego, ale o jakieś opracowania, które nie zawierają niekończących się cyklicznych referencji. Coś, co pomoże mi w określeniu, czy jeśli raz kupię rzecz X od osoby A, a potem sprzedam tą rzecz X komuś z Japonii, to jak właściwie będę musiał rozliczyć te aktywności z systemem. Plus, jaka jest różnica między tym, że zrobię to raz, a tym, że będę robił to w sposób zorganizowany i ciągły. Plus, czy będzie jakaś różnica gdy będę to sprzedawał do Japonii, albo do Czech czy na Syberię. Albo czy sytuacja będzie inna, gdy sam będę rzecz X wytwarzał.

Wiem, że istnieje trochę książek na ten temat, ale nie chcę wydawać 200zł na książkę, która zawiera tylko przedruk ordynacji podatkowej wraz z komentarzem jakiegoś wybitnego profesora, którego rozumieją tylko prawnicy.

Nie interesują mnie też za bardzo efekty końcowe i wytyczne co mam zrobić (np. wiedza żeby wpisać tę liczbę do tej kratki w ogóle mi się nie przyda), chciałbym się dowiedzieć też o powodach, dlaczego coś działa w taki sposób, a nie inny.

Czy są jakieś darmowe materiały na ten temat? Czy może mam zbyt duże oczekiwania? Z jakich materiałów uczyli się eksperci podatkowi z forum?

RE: Egzamin notarialny 2022

Witam,
jestem osobą, która w tym roku zdała egzamin notarialny. Mam na sprzedaż 8 segregatorów ze wszystkimi niezbędnymi ustawami oraz orzeczeniami (cena 300 zł).
Posiadam również dość pokaźny zbiór kazusów, których rozwiązywanie w znacznym stopniu pomogło mi przygotować się do egzaminu (150 zł).
Gdyby ktoś był chętny do zakupu powyższych - proszę o wiadomość priv.
Służę również radą, chętnie odpowiem na Wasze pytania.

RE: Egzamin notarialny 2022

Również w tym roku zdałam egzamin notarialny i wydaje mi się, że to w dużej mierze dzięki dobrze opracowanym materiałom. Jako, że nie są mi już potrzebne, to chętnie je odsprzedam. Materiały są podzielone na części tak, jak leci akt notarialny, czyli na reprezentację, na oświadczenia, na dokumenty, na pouczenia, etc.
Dodatkowo bardzo dobre opracowanie pierwokupow, z najważniejszymi komentarzami i orzecznictwem do każdego z nich. To samo przy reprezentacji. Cena do ustalenia.

C.H. Beck certyfikat księgowy

Dzień Dobry. Od 5 miesięcy poszukuje książki Stepaniuk. Egzamin na certyfikat księgowy. Nie mogę jej kupić . Może ktoś zna gdzie można ja nabyć. Cena do 250,00. Dziękuję za okażą życzliwość.

RE: C.H. Beck certyfikat księgowy

Wpisz w Google, autora i tytuł poszukiwanej książki. Znajdziesz ją na pewno w księgarniach internetowych.

Już przejrzałem wszytsko i nic nie znalazłem.:(

Cześć, prośba o pomoc.

Szukam tego komentarza - Konwencja wiedeńska o umowach międzynarodowej sprzedaży towarów. Komentarz
Maksymilian (red.) Pazdan" Wydawnictwo: Kantor Wydawniczy Zakamycze - rok 2001?

Niestety nie mogę znaleźć, a widziałem w jednej czytelni daleko od mojego miejsca zamieszkania, bez możliwości wypożyczenia.

Może ktoś z was ma na sprzedaż, bądź też w wersji cyfrowej / pdf :) Będę wdzięczny.

widziałem w jednej czytelni daleko od mojego miejsca zamieszkania

Spróbuj zamówić tę książkę w swojej bibliotece w ramach wypożyczeń między bibliotecznych. Z zamówionej książki korzysta się na miejscu w czytelni.

Witam!

Od października rozpoczynam studia zaoczne na Akademii Górnośląskiej w Katowicach (dawna GWSH).
Czy ktoś mający za sobą pierwszy rok / studia na tej uczelni może dać wskazówkę które podręczniki do konkretnych przedmiotów obowiązują na pierwszym roku?

Pozdrawiam!

Dzień dobry. Sprzedam następujące pozycje:
1. Komentarz Czecha - Kształtowanie ustroju rolnego, r. wydania 2020,
2. Komentarz Gniewka do KC, wyd. 8, r. wydania 2017
3. Orzecznictwo Aplikanta do KC, wydanie 7, r. wydania 2019,
4. Orzecznictwo aplikanta do KSH, wydanie 7, r. wydania 2019,
5. Komentarz do KRiO Pietrzykowskiego, wydanie 6, r. wydania 2020,
6. Komentarz do ustawy o księgach wieczystych i hipotece, Heropolitańska, wydanie 4, r. wydania 2019,
7. Komentarz do ustawy o gospodarce nieruchomościami, Jaworski, wydanie 6, r. wydania 2020,
8. Komentarz do własności lokali i wspólnoty mieszkaniowej, E. Bończyk-Kucharczyk, r. wydania 2016,
9. Komentarz do prawa spółdzielczego i ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych Stefaniaka,
10. Komentarz Oleszki do Prawa o notariacie, Ustrój notariatu, Tom I, r. wydania 2016,
11.Orzecznictwo aplikanta do KRiO, wydanie 2, r. wydania 2019.

Zainteresowanych proszę o wiadomość prywatną, pozdrawiam.

Powrót