Książki/podręczniki/opracowania itp - tylko ten temat

• Autor wątku Autor wątku zapytajek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wielkiego wyboru nie ma - Radwański albo Czachórski. Zwróć uwagę na to, co poleca wykładowca, bo można się przejechać.

npetit napisał:
@Indos: co do podatkowego to moge polecić legandarny juz chyba Kodeks Podatkowy, co prawda cena nie porywa, ale jak pobierzesz sobie 30% rabat z facebooka to w profinfo kupisz za ok. 180zł

Tak, to jest publikacja z mojego ośrodka, ale wybacz - 180 zł to może bym wydał, gdybym chciał zostać doradcą podatkowym, ale ja tylko chcę zdać egzamin, a i tak już się musiałem wykosztować na dwa podręczniki :)

Indos napisał:
Wielkiego wyboru nie ma - Radwański albo Czachórski. Zwróć uwagę na to, co poleca wykładowca, bo można się przejechać.
Zdecydowanie Radwański.

witam, poszukuję artykułu naukowego dotyczącego praw człowieka w UE, lub europejskiej konwencji praw człowieka. Jeśli ktoś kiedykolwiek miał do czynienia z ta tematyką i natknął się na ciekawy artykuł bardzo proszę o podesłanie jakiegoś linka lub polecenie konkretnego nr czasopisma. Za każdą okazaną pomoc dziękuję!

Czy możecie polecić jakiś przystępny komentarz do cz. ogólnej k.k. ?

komentarz prof. Zolla jest podobno dobry,z tym,ze ostnie wydanie jest z 2007.
ja osobiście mam wyd. pod redakcją Tadeusza Bojarskiego z lexis nexis i wydaje mi się być przystepnie napisane, z tym ze komentarz obejmuje i cz. ogolna i szczegolną kk

zna ktos linki,strony z kazusami do cz. ogolnej prawa cywilnego? ew. dobre publikacje ksiazkowe?

Ktoś zna jakieś dobre książki o konkurencji? Nie chodzi o komentarze.

Ostatnio jak czytalem Szydłe o pozycji dominujacej to nie było to zbytnio przyjemne. Starsznie przegadane.

Roslyn napisał:
Czy możecie polecić jakiś przystępny komentarz do cz. ogólnej k.k. ?

Sugeruję sięgnąć po jednotomowy komentarz pod red. Mariana Filara. Może być Zoll, ale od 2007 roku nastąpiło wiele zmian w ustawie karnej. Komentarz Bojarskiego wydaje mi się kiepski.

Jeśli ktoś szuka rozsądnego objętościowo komentarza, to Marek jest bardzo w porządku. Dla studenta moim zdaniem optymalny.
Z kolei nowy komentarz Zolla (cz. ogólna) powinien się ukazać w najbliższych tygodniach.

a komentarz A. Marka jest do całości czy cz. ogóelnej? wydaje mi się,że wystarczyłoby się skupić na ogólnej trochę dokładniej niż powierzchownie na całości kodeksu,tym bardziej ,ze w Polsce kk jest co rusz nowelizowany?

jak ktoś jest zainteresowany to sprzedam komentarz do kk i kodeksu wykroczeń pod redakcją Tadeusza Bojarskiego!

Takie pytanie. Czym różnią oprócz nazwy testy na aplikację radcowską i adwokacką Stepaniuka?

wie ktoś może,czy części ogólnej cywila można się uczyć z jeszcze czegoś oprócz podrecznik woltera czy radwańskiego. chodzi o to,czy są jakieś publikacje,które potrafiłyby bardzo szczegółowo a jednocześnie w sposób łopatologiczny wyłożyć materię objętą cz. ogólną-coś co chociaż trochę zastapi wykład i ćwiczenia.

przyznam szczerze,że po czytaniu podręcznika i później zabraniu się do rozwiązywania kazusów miewam problemy :/

Nie wiem, jakie są te Twoje, ale większość kazusów opiera się na jakimś konkretnym orzecznictwie sądowym, względnie poglądzie doktryny. Tutaj nieoceniony jest komentarz/lex.
Chyba, że chodzi o takie proste kazusy typu "Ośmioletni Maciek kupił BMW. Oceń skutki czynności prawnej".
Jest jeszcze książka prof. F. Zolla do części ogólnej, napisana w trochę bardziej nowoczesny sposób niż inne podręczniki, przy okazji opisana jest tam metodologia rozwiązywania kazusów, aczkolwiek sama książeczka ma mało stron i kompleksowa na pewno nie jest.
Zamiast zastępowania wykładów i ćwiczeń książkami może po prostu lepiej uczestniczyć w samych zajęciach?

nie chodziło mi aż o tak trywialne sytuacje, chodzi po prostu o to,że te podręczniki często ograniczają się do takiego przedstawienia informacji,że wypadałoby je wręcz wykuć bez zastanowienia(ja np. nie wszystko ozumiem nawet po udziale w ćwiczeniach,a chodzi głównie o kwestie umów, czynności prawnych, zdarzeń etc. ) gdy przychodzi do rozwiązywania kzyusów,to się człowiek gubi,ale może to kwestia wprawy i trzeba może z większym zamyśleniem pochylić się nad podręcznikiem.;)

Jakiego wydawnictwa polecacie Państwo KK z komentarzem? I czy w ogóle jest to przedmiot warty zakupu dla studenta, który jest po prostu zainteresowany prawem karnym?

Średnia cena komentarza do kk to 200-260 zł.
Jeżeli zatem studiujesz, ogranicz się do korzystania z bibliotek, które są wyposażone w komentarze ze stanem prawnym na 2011 r.

A jeżeli chodzi i polecenie czegoś przystępnego to polecam komentarz pod redakcją Bojarskiego, wystarczający jeżeli chodzi o studentów i przyjaźnie napisany, często nawet jaśniejszy niż podręcznik do cz. ogólnej.

Ostatnia edycja:
Mam do sprzedania testy, kazusy itp. z których korzystałam przy nauce do egzaminu wstępnego na aplikację ogólną. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt na priv. W Warszawie opcja odbioru osobistego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót