kto będzie utrzymywał rodzinę skazanego?

• Autor wątku Autor wątku megapage
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

megapage

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!
Zwracam się z prośbą o udzielenie informacji na temat: kto będzie utrzymywał rodzinę (żone i dziecko) jeżeli mąż dostał wezwanie do zakładu karnego na odbycie 8lat kary pozbawienia wolności. Dodam, że żona kończy zaocznie liceum dla dorosłych, a syn ma dopiero 8 miesięcy.
Co w takiej sytuacji?! Mąż był jedynym 'żywicielem' rodziny, a rodzina żony nie jest w stanie ze względu na swoją sytuację finansową opłacać utrzymanie córki i jej dziecka + mieszkania które dotychczas mąż wynajmował. Proszę pomóżcie co robić w takiej sytuacji??

PS. jeżeli napisałem w złym dziale to bardzo przepraszam.

Skoro kończy liceum zaocznie, to czemu w robocze dni tygodnia nie pójdzie do pracy? Nie ma z kim zostawić dziecka? A co z nim robi w czasie lekcji?

1) 8 lat bezwzględnego pozbawienia wolności szanowny małżonek "za darmo" nie dostal... ? - wiedząc jaką ma sytuację rodzinno finansową jego rodzina nie musiał popełniać przestępstw tylko powinien normalnie pracować i utrzymywać rodzinę...

2) uważasz ,że przestępca który powinien siedzieć w więzieniu 8 lat , nie powinien tam iść tylko dlatego ,że żona zamiast iść do pracy woli opiekować się dzieckiem (i w zwiazku z tym nie zarabiać) ,które mogłoby być w tym czasie w żłobku lub pod opieką rodziny czy opiekunki... ?

3) uważasz w takim razie ,że w więzieniach powinni siedzieć tylko i wyłącznie kawalerowie /panny , bezdzietni ? a jeśli już żonaci to tylko i wyłącznie bardzo dobrze sytuowani?

Każdy skazany ma prawo ubiegać się o odroczenie wykonania kary. O odroczeniu wykonania kary wiele już na forum jest napisane. Wystarczy poszukać.

żona ma 17 lat, mąż już więcej odroczenia nie dostał. nie chodzi mi zasady czy umoralnianie... poprostu chodzi o to czy nie ma jakiegoś przepisu regulującego pomoc finansową rodzinie skazanego np. z pieniędzy skarbu państwa.

Takiego specjalnego przepisu dla skazanych przepisu nie ma. To byłaby lekka chyba przesada.
Generalnie od takich spraw są ośrodki pomocy społecznej. Poza tym żona i skazany chyba ma jakąś rodzinę, nie mogą im pomóc?

Są jeszcze ZK gdzie więźniowie pracują i z tych pieniędzy są płacone różne zobowiązania np. alimenty itd. Przecież może odbywac karę pracując w kamieniołomach czy w innych zakładach obsługiwanych przez skazanych.... za niewinnośc nie dostał tych ośmiu lat, więc teraz niech popracuje, a nie żebyśmy utrzymywali jego w więzieniu i jego rodzine z naszych podatków. To chyba gruba przesada !!! Człowiek uczciwie przepracował 30 lat i teraz ZUS szuka haczyków żeby nie płacic emerytury :mad:

OPANUJCIE SIĘ!!!!!
To nie jest forum LINCZ tylko FORUM PRAWNE!!!!
Co za Społeczeństwo - wstyd mi za was!!!!!!:mad:
To nie ona coś przeskrobała tylko jej mąż - więc czemu chcecie zlinczować ją i ich dzieci za to??????!!!!
I pomyśleć,że ja oddaję krew honorowo dla takiego społeczeństwa jak wy!!!!!
Żądnego ofiary do kopania - nieistotne czy winnej czy nie!!!!!!!! Tfuuuu!!!!!
Lilit....są więzienia, gdzie skazani mogą pracować ale BĘDĄC skazanymi nie dostaną się tam BO TAK SOBIE ZAŻYCZĄ!!!!!!!
Wbrew pozorom zbyt wielu skazanych chce w ZK pracować ale TO POLSKA NIELOGICZNOŚĆ tworzy ZK bez takich możliwości!!!!!
Więc odsiadują wyroki w ZK tam, gdzie ich umieszczą!!
Druga sprawa - aby uzyskać pomoc z Funduszu Postpenitencjarnego trzeba się udać do komornika Sądowego w miejscu zameldowania żony i składając odpowiednie dokumenty (rachunki, dochody) złożyć wniosek o pomoc finansową dla rodziny skazanego.
Nie wiem jakie to są kwoty ale na kokosy nie należy liczyć - w IIIRP każda pomoc to jałmużna - nie licząc tego,że zawsze znajdzie się grupa sprawiedliwych (jak ci wyżej), którzy chętnie ukamieniowali by rodziny skazanych za winy praprzodków...
Swoją drogą - ciekawe ilu z tych krzykaczy powyżej, chcących tylko dokuczyć kobiecie szukającej pomocy ma w szeregach swoich przodków zabójców (choćby wojennych) - zdaje mi się,że powinniśmy was za to zlinczować - przecież wg was rodzina jest winna tego, co czynią jej członkowie... Budować wam stos wy dzieci wojennych morderców??????!!!!!!!!!!!:mad::mad:

czy to ma być sugestia, że kobieta i jej dziecko są pasożytami bo głowa rodziny siedzi w ZK czy może zaczepka co do mnie, bo nick adekwatny do tutejszych potrzeb zlinczowania kogoś?

Powtarzam - to forum prawne - albo pomagajcie albo milczcie bo w końcu was podsumują za winy wasych przodków - przecież w waszych żyłach krąży krew zabójców (nie ważne czy 2, 20 czy 200 lat wstecz genealogicznie).

A nick - cóż...jak nick... równie obrze mógł brzmieć Rkiuuyytfgfgvgh -jasne??:)

Zgadza się to forum prawne. I każdy uczestniczy tutaj na zasadzie dobrowolności, cenzury póki co jeszcze tutaj nie ma. Nikt tutaj nikogo nie linczuje, tylko uświadamia jakie jest życie.

Chciałam zwrócić uwagę, że w jednym wątku kobietę i jej jeszcze nienarodzone dziecko uważasz za pasożytów, a w drugim domagasz się dla nich specjalnego traktowania. Troszkę rozsądku i konsekwencji.

A co do krwi przodków ... no niezła demagogia :) "W waszych", a w Twojej nie? Gdzieś w eterze to już słyszałam :)

żona-skazanego napisał:
Swoją drogą - ciekawe ilu z tych krzykaczy powyżej, chcących tylko dokuczyć kobiecie szukającej pomocy ma w szeregach swoich przodków zabójców (choćby wojennych) - zdaje mi się,że powinniśmy was za to zlinczować - przecież wg was rodzina jest winna tego, co czynią jej członkowie... Budować wam stos wy dzieci wojennych morderców??????!!!!!!!!!!!:mad::mad:
Szanowna żono więźnia. Jakim prawem obrażasz ludzi, uczestników naszego forum. Jeśli obracasz się w środowisku przestępców, to nie upoważnia Ciebie do nazywania innych mordercami. Takiego zachowania nie będę tolerował - udzielam podwójnego ostrzeżenia.

megapage
Głowa do góry.
Ja wiem że jest tu sporo oszołomów, ale są też ludzie tacy jak żona-skazanego i dzięki jej za to co napisała.
Teraz na szybko co możesz i powinnaś zrobić.
1. Mąż może wystąpić do sądu o odroczenie decyzji o osadzeniu w areszcie.
2. Możesz wystąpić do sądu rodzinnego o alimenty od męża. Najlepiej jak to zrobicie szybko.
3. Jak męża zamkną a ty dostaniesz wyrok będziesz mogła otrzymywać zasiłek rodzinny i alimenty z funduszu,. Jednak alimenty z funduszu są nie wyższe niż zasądzone i nie wyższe niż 500 złoty. Teraz jeszcze jedno. Opieka społeczna jest po to by pomagać między innymi takim ludziom jak Ty. Każdy może się znaleźć w podobnej sytuacji. Nawet najlepszemu może się noga powinąć a i znamy przypadki niesłusznie skazanych za niepopełnione przestępstwo , które to sytuacje po latach są prostowane , czasami po śmierci , a czasami pozostają błędem sądowym i tajemnicą do końca naszych dni.
I jeszcze jedna ważna rzecz dotycząca wypowiedzi - akuma_Nakago-
To gdzie przebywa Twoje dziecko podczas Twojej nauki to nie jego interes, możesz mieć koleżankę która się dzieckiem zajmuje , ale nie jest w stanie przejąc całkowicie opieki nad nim. Ponadto uważam że małe dziecko które ma 8 miesięcy powinno cały czas być z matką, w Polsce nie ma na tyle żłobków by dla każdego były miejsca, ponadto dzieci które z tych żłobków lub przedszkoli korzystają ciągle są chore trzeba wydawać pieniądze na leki, musi je obsługiwać służba zdrowia która natabene też jest z naszych podatków a i rodzic dziecka który pracuje jest non stop na zwolnieniu lekarskim, dlatego z ekonomicznego i moralnego punktu widzenia najlepszym wyjściem jest jak matka do 3 lat nie pracuje, a zajmuje się dziećmi. Zresztą po to ustawodawca wymyślił instytucję urlopu wychowawczego. Fakt że ustawa jest ułomna i w Twoim wypadku będzie się wymagało posiadanie 6 miesięcy pracy. Jestem za tym byś uczyła się i pozostały czas poświęciła dziecku.

Janusz M. napisał:
Szanowna żono więźnia. Jakim prawem obrażasz ludzi, uczestników naszego forum. Jeśli obracasz się w środowisku przestępców, to nie upoważnia Ciebie do nazywania innych mordercami. Takiego zachowania nie będę tolerował - udzielam podwójnego ostrzeżenia.

I Ty siebie nazywasz moderatorem?????!!!
jako pierwszy zmontowałeś swoim postem nagonke na tę kobietę sarkastycznie pisząc,że fundusze w skarbie państwa bardziej należą sie chorym na raka niż kobiecie z dzieckiem...które w żaden sposób nie zawiniły temu, co zrobił ich skazany...
A swoją drogą przestń mnie obrażać - nie jestem żoną skazanego ale akurat dziś zainteresował mnie ten temat z powodu bliskiej mi osoby, której mąż został skazany za to iż w rozliczeniu za usługi zawodowe u pewnej pogiętej warszawianki wziął auto należące formalnie do niego - ta baba nie zapłaciła mu za 4 m-ce usług - ale miała więcej kasy niż on więc to On siedzi teraz w więzieniu a nie ona, okradająca skarb państwa - bo się okazało,że wszystkich pracowników zatrudniała nielegalnie 9oni o tym nie wiedzieli - pracowali w nadziei,że kiedyś będzie wypłacalna - więc nie robili zadymy). W efekcie facet poszedł do więzienia, ta przestępczyni nie bo było ją stać na zapłacenie kolegium - jego nie... Teraz Żona z trójką dzieci nie ma z czego żyć - On siedzi, a największa oszustka w tej aferz jest nietykalna. I ja mam z tym tyle wspólnego iż mam internet i postanowiłam poszperać trochę w necie...trafiejąc na ten chory lincz tutaj... dobrze,że to Ona nie weszła tutj szukając pomocy bo nie dość,że zostali okradzeni przez przeklętego babiszona z kasą, pozbawiani dochodow, nie mają co jeść, nie mają na rachunki...to jeszcze tutaj otrzymała by ciosy....wystarczy jej stresów.
[xxxxxxxxxxxxxxx - Moderacja!]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
[xxxxxxxxxxxxxxxx - Moderacja!]

[xxxxxxxxxxx - Moderacja!]
Młoda kobieto, nie jestem Twoim kolegą. Natomiast radzę Ci skorzystać z porady lekarskiej, bo Twoje posty są chore. Proszę też nie straszyć mnie, bo już zaczynam się bać :D.

megapage
zapomniałem jeszcze dopisać że możesz wprawdzie wystąpić do sądu o zwolnienie z kosztów i tym samym ustanowienie zastępstwa adwokackiego- pisałem już na ten temat w jednym z pierwszych moich postów na portalu, , jednak sprawa o alimenty jest z urzędu zwolniona z kosztów, a obecność prawnika może by i pomogła , jednak zanim sąd o tym zdecyduje, zanim izba adwokacka kogoś przydzieli minie sporo czasu tak około 2 do 3 miesięcy. W Twoim przypadku czas ma wielkie znaczenie.

Teraz jeszcze odnośnie poprzednich wypowiedzi. Ustawodawca tak uchwalił ustawy, stworzył odpowiednie agendy i to rządu RP problem jak podzieli budżet i czy starczy na wszystko czy też nie. Często bywa tak że ktoś płaci duże podatki od dużych zysków które wypracowywuje, a po zdarzeniu losowym trafia do MOPS bo nie posiada nic i nie potrafi się odbić od dna. Przykład. Proszę. Pan Kluska z Optimusa wywalczył swoje, ale ile jest niesprawiedliwych przypadków że Urząd Kontroli Skarbowej zniszczył nie tylko człowieka ale i jego firmę. Jeśli nawet stwierdzono pomyłkę urzędu to naprawa szkody trwa latami i jest nieadekwatna do strat poniesionych.

Reasumując :
Forum służy do pomocy prawnej, nie ma na nim cenzury i bardzo dobrze. Jednak napadanie na osobę o nicku "żona-skazanego" jest ze wszech miar nielogiczne .
Panie moderatorze - dobre wychowanie wynosi się z domu.
Życzę powodzenia

§8 Zabronione jest umieszczanie na forum postów, które zawierają jakiekolwiek treści lub materiały niezgodne z obowiązującym prawem RP, a w szczególności obraźliwe, wulgarne, obsceniczne, oszczercze, nienawistne, zawierające groźby, nieetyczne, obrażające czyjeś uczucia, godzące w czyjąś własność.
Radzę niektórym przestrzegać tego punktu regulaminu.
Co do dobrego wychowania, to "żona skazanego" nie ma z nim nic wspólnego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót