Kto kwalifikuje się na staż bądź prace interwencyjne?

• Autor wątku Autor wątku agnieszkaf1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszkaf1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej! Potrzebuję kilku informacji w związku z pewną kwestią. Zastanawiam się nad wypowiedzeniem umowy w bieżącej pracy. Po zakończeniu jej będę zarejestrowana jako osoba bezrobotna. Interesuję mnie czy mogę ubiegać się o staż bądź prace interwencyjne jeżeli mam 24 lata,pracowałam 5 lat bez przerywania w jednej firmie prywatnej,na umowę o pracę na pełen etat. Teoretycznie znalazłam sobie placówkę a dokładnie szkołę podstawową,gdzie mogłabym być zatrudniona w formie wyżej wymienionych stanowisk. Tylko teraz nie wiem czy będę kwalifikować się na staż bądź prace interwencyjne. Panie w Urzędzie Pracy niestety nie mogą udzielić mi takich informacji ponieważ podobno weryfikuje to system i muszę być osobą zarejestrowaną. Na zdrowy rozum jednak chyba są jakieś wytyczne które trzeba spełniać bądź przepisy mówiące o tym czy ktoś spełnia podstawowe warunki czy nie. Jestem trochę w kropce i nie wiem co dalej,ponieważ aby to sprawdzić muszę się zwolnić,a zakładając odmowę zostaje mi tylko zasiłek. Dodam iż stażu jako stażu nigdy nie miałam,prace interwencyjne odbyłam na początku umowy u tego pracodawcy gdzie pracowałam 5 lat. Dowiedziałam się tylko, że charakter teraz podjętego stażu bądź prac int. musi być inny niż stanowisko jakie pełniłam. Tu nie byłoby problemu gdyż pracowałam jako sprzedawca-kasjer, a teraz byłaby to pomoc przy opiekunie szkolnym lub w sekretariacie. Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Na początek przeczytaj uważnie informacje zamieszczone na portalu Urzędów Pracy. Oto linki:

Staż - Staże - Wsparcie zatrudnienia - Bezrobotni i poszukujący pracy - Zielona Linia
Prace interwencyjne - Prace interwencyjne - Wsparcie zatrudnienia - Bezrobotni i poszukujący pracy - Zielona Linia

Zatem przyznanie stażu czy oferty pracy w ramach prac interwencyjnych jest uzależnione od profilu pomocy, który jest ustalany dla każdego bezrobotnego. Skierowanie do odbycia stażu i prac interwencyjnych przewidziane jest dla osób bezrobotnych posiadających profil pomocy II.
Więcej o profilowaniu - Profilowanie pomocy dla osoby bezrobotnej - Zmiany w ustawie - Bezrobotni i poszukujący pracy - Zielona Linia

Jak przeczytasz wszystkie 3 wątki i nadal będziesz miała jakieś wątpliwości, pytaj.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Bardzo mi to pomogło.

Szkoda tylko, że nadal nie wiem czy w moim przypadku te wszystkie wyznaczniki typu wiek, pleć,wykształcenie czy np okres pozostawania bez pracy będą działały na plus czy minus. Taki trochę "ryzyk fizyk" .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nikt tego nie będzie wiedział dopóki nie zarejestrujesz się w PUP i nie przejdziesz całego procesu. Nie jesteśmy Cię niestety w stanie zdalnie sprofilować "na próbę":)
Wszystko będzie zależało czy przy rozmowie z pracownikiem PUP podczas rejestracji wyniknie, że faktycznie potrzebujesz wsparcia (np. w postaci stażu), aby móc zaistnieć na rynku pracy i otrzymasz profil II.

Ostatnia edycja:
Ja mam jedno pytanie dotyczące profilu II, tak bardziej nawet z ciekawości:
Obecnie tylko osoby z II profilem mogą otrzymać staż -jaka jest dokładna podstawa prawna?
Po prostu nie mogę znaleźć wyraźnego wskazania, ani w ustawie, ani rozporządzeniach, które wskazywałoby że tylko II profil jest akceptowany...

Art. 33 ust. 2c ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy:
"Ustanawia się trzy profile pomocy i formy pomocy stosowane w ramach tych profili (...)
2) profil pomocy II – usługi i instrumenty rynku pracy, działania aktywizacyjne zlecone przez urząd pracy oraz inne formy pomocy z wyłączeniem Programu Aktywizacja i Integracja, o którym mowa w art. 62a."

Staż zgodnie z ww. ustawą jest "instrumentem", zatem zastosowany może być dla bezrobotnych posiadających profil pomocy II.
Jest także możliwość odbycia stażu przez bezrobotnych posiadających profil pomocy III, ale pod warunkiem, że staż organizowany jest w ramach programu specjalnego.

Dobrze, nie będę owijał w bawełnę: mam profil I a chciałbym odbyć staż, dziś otrzymałem pismo, iż wz. z moim profilem nie łapię się. Czy gdybym jutro złożył wniosek o przeprofilowanie, miałbym szansę załapać się jeszcze na tamten staż ?Tylko profil był u mnie przyczyną odmowy.

Bezrobotny posiadający profil I nie może zostać skierowany do odbycia stażu. PUP nie może ponownie profilować bezrobotnego jeśli od czasu ustalania profilu nie zmieniła się jego sytuacja na rynku pracy. Czy w Twoim życiu się zmieniło się coś, co miałoby znaczący wpływ na Twoją gotowość do pracy? I nie mam na myśli chęci odbycia stażu.
Kiedy byłeś "profilowany"?

Niestety na początku stycznia, pan który tego dokonywał wiedział nt. chyba tyle co ja, na początku nawet się ucieszyłem, uznałem, że skoro to pierwszy profili, to pewnie najkorzystniejszy...
Tym dziwniejsze dla mnie było, gdy już zagłębiłem się w ten temat, że zakwalifikowałem się na pierwszy profil, mimo iż rozpocząłem aplikację..

be-was napisał:
uznałem, że skoro to pierwszy profili, to pewnie najkorzystniejszy...
Na pewno najbardziej aktywny zawodowo, czyli... "niewymagający wsparcia dodatkowego w dążeniu do podjęcia zatrudnienia", więc jeśli chodzi o pomoc ze strony PUP sprowadzać się to może praktycznie do przedstawiania tylko ofert pracy.
O stażu z tym profilem nie może być mowy.

Ostatnia edycja:
Powrót