A
agnieszkaf1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Hej! Potrzebuję kilku informacji w związku z pewną kwestią. Zastanawiam się nad wypowiedzeniem umowy w bieżącej pracy. Po zakończeniu jej będę zarejestrowana jako osoba bezrobotna. Interesuję mnie czy mogę ubiegać się o staż bądź prace interwencyjne jeżeli mam 24 lata,pracowałam 5 lat bez przerywania w jednej firmie prywatnej,na umowę o pracę na pełen etat. Teoretycznie znalazłam sobie placówkę a dokładnie szkołę podstawową,gdzie mogłabym być zatrudniona w formie wyżej wymienionych stanowisk. Tylko teraz nie wiem czy będę kwalifikować się na staż bądź prace interwencyjne. Panie w Urzędzie Pracy niestety nie mogą udzielić mi takich informacji ponieważ podobno weryfikuje to system i muszę być osobą zarejestrowaną. Na zdrowy rozum jednak chyba są jakieś wytyczne które trzeba spełniać bądź przepisy mówiące o tym czy ktoś spełnia podstawowe warunki czy nie. Jestem trochę w kropce i nie wiem co dalej,ponieważ aby to sprawdzić muszę się zwolnić,a zakładając odmowę zostaje mi tylko zasiłek. Dodam iż stażu jako stażu nigdy nie miałam,prace interwencyjne odbyłam na początku umowy u tego pracodawcy gdzie pracowałam 5 lat. Dowiedziałam się tylko, że charakter teraz podjętego stażu bądź prac int. musi być inny niż stanowisko jakie pełniłam. Tu nie byłoby problemu gdyż pracowałam jako sprzedawca-kasjer, a teraz byłaby to pomoc przy opiekunie szkolnym lub w sekretariacie. Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.