Kupiłem drogo podróbkę

• Autor wątku Autor wątku wiktor123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiktor123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam i prosze o pomoc. 5 listopada przyszła do mnie paczka z wylicytowanym zegarkiem z allegro. Paczka była wysłana Pocztą Polską, odebrała ją moja siostra, nie otwierając w obecności kuriera (podobno w przypadku Poczty Polskiej i tak nie można otwierać przesyłek komisyjnie). Gdy zobaczyłem przesyłke zdębiałem zegarek na który przeznaczyłem naprawdę dużo pieniędzy jest tanią chińską podróbką. Różnice widać na pierwszy rzut oka. (różni sie wizualnie , nie działają żadne dodatkowe funkcje zegarka jak np. wysokościomierz itd) Na aukcji były zdjęcia i opis oryginału, miał być certyfikat oryginalności, gwarancja - nie ma nic, ponadto instrukcja wygląda jakby ktoś sam ją wydrukował a opis firmy jest w krzaczkach. Na zegarku jest oczywiście prawdziwa nazwa. Sprzedający to osoba fiizyczna nie żaden sklep internetowy, który nie odbiera telefonu i nie odpowiada na maile. Boję się że jak odeśle mu zegarek to nie będe miał ani dowodu ani pieniędzy. Wcześniej sprzedawca w rozmowie telefonicznej mamił mnie tym że jakby coś było nie tak oddaje pieniądze. W chwili licytacji nie miał zadnej negatywnej opinii (w tej chwili ma jedną- osoba z tym samym problemem co ja, ale też nie odpowiada na moje maile). Jest jakiś sposób na odzyskanie pieniędzy? Rzecznik praw konsumenta stwierdził żebym napisał pismo do niego i wysłał tradycyjną pocztą (żądanie zwrotu pieniędzy za niezgodność z opisem, albo udam sie na policje i jakiś krótki termin podać do którego ma się zastosować[może macie jakieś inne pomysły?])jeśli sprawy nie uda sie załatwić polubownie zostaje tylko mi komisariat, ale czy mam jakiekolwiek szanse skoro nie było otwarcia komisyjnego? Sprzedawca prowadzi dalej aukcje i pewnie wciska innym ludziom też taki towar.

Wogóle nie można otwierać przesyłek chyba że była wykupiona dodatkowa usługa sprawdzenia zawartości. Jak najbardziej, zgłoś dla allegro że sprzedał Ci podróbkę to mu zawieszą konto, i niech ten oszukany drugi zrobi to samo, dodatkowo wystaw negatyw i zgłoś na policję oszustwo z artykułu 286 § 1 Nie ma czegoś takiego jak otwarcie komisyjne, jestem przedsiębiorcą na allegro i byłym pracownikiem allegro i pierwsze słyszę o czymś takim. Można jedynie sprawdzić zawartość jeżeli nadawca zapłacił za sprawdzenie zawartości przez odbiorcę.

Zgłoś na policję jak najszybciej to prędzej dostaniesz odszkodowanie z POK

Sprzedający popełnił przestępstwo oszustwa oraz, być może, drugie - polegające na sprzedaży towaru oznaczonego podrobionym zastrzeżonym znakiem towarowym.
Są to przestępstwa odpowiednio z:
Art. 286. § 1. kodeksu karnego (do 8 lat pozbawienia wolności)
Art. 305. 1. ustawy prawo własności przemysłowej (do 2 lat pozbawienia wolności)

Jeżeli jeszcze liczysz na odzew i zwrot pieniędzy to powiadom o tym sprzedawcę.
Jeżeli nie zwróci pieniędzy i nie zaprzestanie procederu, proponuję zgłoszenie sprawy policji.

Moze nie precyzyjnie ubrałem to w słowa. Chodziło mi o otwarcie przesyłki przy kurierze wtedy bym miał świadka. A tak facet (ten co sprzedał) może powiedzieć, że on wysłał oryginał... Jak mu udowodnie, że wysłał mi podróbke? Z drugiej strony nie każdy musi się znać i moge powiedzieć, że zauważyłem dopiero po lepszych oględzinach, ale to takie ślizganie się... Problem jak udowodnić, że wysłał mi podróbke? Chyba nie jestem w stanie a sprawa wydaje się przegrana:/

Jak zgłosisz sprawę na policję, to policja gościa sprawdzi. Jeżeli okaże się, że sprzedaje podróbki, to samo Twoje zeznanie powinno być dostatecznym dowodem, iż taką podróbkę sprzedał i Tobie.

Powrót