Kupiłem kurtke Podrabianą na allegro, Sprzedający mowi zebym odeslal do Chin i odda P

• Autor wątku Autor wątku travel1908
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

travel1908

Użytkownik
Odpowiedzi
181
Witam
Kupilem 1.5 miesiaca temu kurtke pikowana Tommy Hilfiger za 249zl

Dostalem ja z Chin i okazalo sie ze to podrobka tania jest.
Napisalem do Sprzedajacego ze chce zwrocic i prosze oddac pieniadze odpisal ze OK odda pieniadze ale kurtke musze odeslac do Chin bo tam ja zamawiam i tylko posredniczyl w sprzedazy,koszt odeslania to 64zl

Co mam zrobic??
Zglosic na Policje czy do Sądu isc??

A od kogo masz paragon.Od chińczyka czy od sprzedającego? Jeśli od chinola to musisz wysłać do chin.Jeśli umowe kupna (czyt. Paragon) wystawił ci sprzedający z którym masz kontakt to on ma obowiązek przyjąć zwrot.

Dlaczego odradza Pan??

Przeciez dostalem porobiona rzecz i nie dostalem paragonu od nikogo

Osobą która wprowadza na polski rynek w/w kurtkę jest odbiorca przesyłki.
Nie pośrednik.

Poczytaj sobie w necie setki stron na ten temat.
Co np. grozi za wprowadzenie "do obrotu" podrobionego towaru.

Zresztą na tym forum są podobne wątki. Wystarczy poszukać - skorzystać z wyszukiwarki.

Ok
czyli to ze kupilem nieswiadomie na allegro podrobke odziezy jest moją winą?
Czyli co mam zrobic z tą kurtka jak jej nie chce??
Jak mam otrzymac zwrot pieniedzy?

travel1908 napisał:
kupilem nieswiadomie na allegro podrobke

Sprawdź dokładnie transakcję - czy to dropshipping. Jeśli tak, to odpowiedzialność polskiego "sprzedawcy" a właściwie pośrednika z Allegro sprowadza się do odpowiedzialności za usługi świadczone drogą elektroniczną. W tej transakcji jesteś importerem kurtki, nie opłaciłeś VAT i wprowadziłeś na rynek polski podrobiony towar, a to jest naruszenie prawa. Warto żebyś o tym wiedział przed podjęciem dalszych kroków.

Ostatnia edycja:
Ok

to odpuszczam, a straszylem sprzedajacego policja i Sądem :-)

Normalne zachowanie.
Każdy kupujący straszy w/w instytucjami myśląc, że sprzedający wymięknie.

Daj link do aukcji. Zobaczymy jak wygląda sytuacja ze sprzedażą (czy jest ciągła itp.)

cedwah napisał:
Sprawdź dokładnie transakcję - czy to dropshipping. Jeśli tak, to odpowiedzialność polskiego "sprzedawcy" a właściwie pośrednika z Allegro sprowadza się do odpowiedzialności za usługi świadczone drogą elektroniczną. W tej transakcji jesteś importerem kurtki, nie opłaciłeś VAT i wprowadziłeś na rynek polski podrobiony towar, a to jest naruszenie prawa. Warto żebyś o tym wiedział przed podjęciem dalszych kroków.
Czemu tak uważasz?
Umowa kupna-sprzedaży jest zawarta między dwoma użytkownikami Allegro. Na Allegro nie funkcjonuje instytucja "pośrednika" (są tylko kupujący i sprzedający). Sprzedający jest na pewno zarejestrowanym sprzedawcą i jestem przekonany, że jest to polski sprzedawca a nie azjata. I to ten sprzedający, w mojej ocenie, odpowiada za transakcję. To, że towar jest wysyłany jest przez podmiot trzeci, dla kupującego, jest w mojej ocenie bez znaczenia.

Podbijam, bo stanowisko poszukiwacza wydaje mi się spójne logicznie.

Na aukcji często sprzedawana jest usługa a nie towar.

Panowie, jaki to problem zadzwonić do Urzędu Celnego i się o to spytać.

Albo niech autor wątku zgłosi ten fakt odpowiednim organom i niech napisze jak się sprawa zakończyła.

Zresztą...tak trudno wklepać w google parę słów? :o

AirMaxy za 200 zł na Allegro? To oszuści sprzedają chińskie podróbki jako oryginalne. Allegro natychmiast reaguje | naTemat.pl

Odpowiedzialność importera za naruszenie własności intelektualnej osób trzecich | Blog prawniczy o transakcjach z Dalekim Wschodem

do usunięcia

Ostatnia edycja:
HenRab napisał:
stanowisko poszukiwacza wydaje mi się spójne logicznie
Mimo, że to stanowisko składa się z 5 zdań i każde z nich zawiera nieprawdę?

Ostatnia edycja:
cedwah napisał:
Mimo, że to stanowisko składa się z 5 zdań i każde z nicj zawiera nieprawdę?
Co konkretnie jest nieprawdą i dlaczego?

Krótko i dosadnie wyjaśnia ten proceder loco1 w wątku:
http://forumprawne.org/nowe-technologie/328914-sklep-internetowy-posrednictwo-w-zakupach-spoza-ue-czy-legalne-jako-usluga-2.html
On też napisał nieprawdę? Jeśli oferujesz towar, to jesteś jego sprzedawcą. I za wszystko odpowiadasz.

Sprzedawcą jest ten, od kogo kupujesz ten towar i komu wpłacasz za niego pieniadze.
Koniec, kropka.
To również słowa loco1 z wątku: http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/493050-dropshipping-gwarancja-jak-jest-2.html
cedwah: kłamstwo czy prawda?

Czy w tym wątku http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/425249-czy-musze-przyjmowac-zwroty-towaru-na-jakiej-podstawie.html#post2227002 nomnes pisząc "Ty sprzedajesz produkty, ty przyjmujesz zwroty" również napisał nieprawdę?

Dodam tylko, że bez przyjrzenia się dokładnie opisowi konkretnej aukcji ciężko bezwarunkowo wyrokować w tej sprawie. Bo jak dla mnie tylko sytuacja, gdy sprzedającym jest osoba/firma z kraju spoza UE, sprawiłaby, że moje wywody nie mają racji bytu.

Ostatnia edycja:
Niestety z autopsji wiem, że kupując usługę zamówienia na allegro to z niczym i nikim się nie wygra. Jednym słowem jak kupisz dropshipping to przegrałeś życie niestety. Nie chce opisywać dlaczego bo podsunie to wielu osobom pomysł.
Jedyny sposób to czytać na aukcji i na stronie o mnie co i skąd się kupuje.

geckox napisał:
Jednym słowem jak kupisz dropshipping to przegrałeś życie niestety.
Zakładając teoretycznie, że sprzedawcą jest polska firma i ona przyjęła na swoje konto płatność to nie wystawiając paragonu i informując o tym fakcie urząd skarbowy, jak uważasz, kto będzie miał problemy: sprzedający (wielce prawdopodobna kontrola skarbowa) czy kupujący (urzędu skarbowego sprawy celne nie obchodzą)?

Przeczytaj raz jeszcze #8, to co napisał @loco1 zwróć uwagę na różnicę między "sprzedawcą", a "usługodawcą" świadczącym usługi drogę elektroniczną (wyłącznie)

_poszukiwacz_ napisał:
Zakładając teoretycznie, że sprzedawcą jest polska firma i ona przyjęła na swoje konto płatność to nie wystawiając paragonu i informując o tym fakcie urząd skarbowy, jak uważasz, kto będzie miał problemy: sprzedający (wielce prawdopodobna kontrola skarbowa) czy kupujący (urzędu skarbowego sprawy celne nie obchodzą)?
Kupując dropshipping sprzedawca na allegro może być usługodawcą i wówczas rachunek wystawia na życzenie. Jeżeli nie ma Działalności Gospodarczej na usługi to faktycznie można go zgłosić do Skarbówi i będzie miał gorąco. Ale jeżeli prowadzi DG na usługi dropshippingu to niestety nic nie zrobisz.

Powrót