kUPIłEM PIERWSZE AUTO KTóRE OKAZAłO SIę TRUPE

• Autor wątku Autor wątku gutgut6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gutgut6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam następujący problem jakiś czas temu zakupiłem pierwsze swoje auto (tak mi się wydawało) pytając się przez telefon sprzedającego w jakim stanie ono jest zapewniał mnie że wszystko jest ok czyli np : brak rdzy i wszystko działa , niczego nie brakuje i rzekomo nie był wypadkowy . Po przyjeździe okazało się że faktycznie autko prezentuje się bardzo ładnie (z wierzchu ) natomiast w środku z tego co zauważyłem nie działały zegary i lusterka elektr w połowie trasy do domu okazało się że nie dział wiele innych rzeczy tylko jest to skrzętnie ukryte np abs i poduszki pow od których są kontrolki w razie gdyby się popsuły zostały odłączone aby właśnie ukryć ten fakt . Usterek jeżeli tak to można NAZWAĆ jest multum których koszt naprawy wynosi około 5-6 tyś zł . Fakt jest taki wkład finansowy w auto na sam początek same naprawy wynosi 2251 zł a trzeba jeszcze naprawić wymienić dokładnie : całe zawieszenie , podłogę (całą której na przeglądzie stwierdzono brak) , wszystkie uszczelki silnika , pompę wodną , abs , poduszki pow , blacharka w okół szyby , progi , panel ogrzewania , jednym słowem TRUP a nie auto i właśnie w tej sprawie zwracam się do Państwa ponieważ chciałbym aby sprzedający oddał mi pieniądze i zabrał ten "samochód" . dodatkowo sprzedający zaniżył cenę w dokumentacji aby uniknąć większych opłat na co mam dowody . Proszę o pomoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! co ja mogę teraz zrobić do kogo się udać z tym fantem ???

jaka masz umowe i czy kupiłes z komisu czy od prywatnej osoby? napisz cos wiecej

Komis to to nie jest ale jakaś mała firma Posiadam fakturę VAT na kwotę 1100 zł

musisz napisac podanie ze żądasz zwrotu pieniedzy i oddajesz auto (wyślij je listem polecnym za potwierdzeniem odbioru). Musisz przedstawic wszystkie racuhnki, faktury za naprawy itp. Mozesz postraszyc go urzędem skarbowym za taka niską fakturę, ale z drugiej strony jak masz na fakturze tylko 1100zł to tylko tą kwotę ci odda + rachunki z napraw jesli dojdzie do sprawy w sądzie.
Najlepiej udaj się do jakiegoś prawnika to ci go ładnie napisze z odpowiednimi paragrafami itp.

jaka to jest marka samochodu i który rok produkcji?
w twoim przypadku musisz miec świadków, że sprzedawca składał zepewnienia, że auto jest w bardzo dobrym stanie i spełni twoje oczekiwania, a z drugiej strony cena samochodu na fakturze mówi sama za siebie. czy sporządzona była umowa kupna-sprzedaży i czy jest na niej klauzula, że samochód jest wolny od wad?
równie dobrze sprzredawca może sie tłumaczyc tym, iż mówił Ci o wszystkim i że nie powienieneś być zaskoczony. zawsze są dwie strony medalu i nalezy wysłuchać kazdej ze stron i wyciągnąć wnioski.

sprzedający może zawsze powiedzieć, że sprzedawał samochód na części.....
przy cenie 1100 zł, nikt nie uwierzy, że miał to być sprawny, bezwypadkowy samochód bez wad, z ABSem i poduszkami powietrznymi..... jedna sprawna poduszka kosztuje więcej....
jeśli nie masz innych dokumentów potwierdzających Twoją wersje to cienko to widzę....

Jest to VW Golf III Variant 93 1,8 . podpisywana była standardowa umowa z tym że jest wolny od wad . moim jedynym potwierdzeniem (jeżeli tak to można nazwać) jest konto bankowe pon pieniądze wybierałem z bankomatu a i jeszcze wszystkie rozmowy odbywały się przy dziewczynie która ze mną była po samochód ......

Powrót