kupno działki

• Autor wątku Autor wątku azaz19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

azaz19

Stały bywalec
Odpowiedzi
7 805
witam.mam pytanko.za dwa tygodnie idę do notariusza w celu kupna działki siedliskowej o powierzchni 10arów,przekształcona w zeszłym tygodniu przez sprzedającego z rolnej na siedliskową.sprzedający rolnik chce aby znacznie zaniżyć kwotę kupna przed notariuszem i podać do aktu notarialnego kwotę znacznie mniejszą niż na umowie przedwstępnej .w związku z tym mam pytanie czy powinienem się na to zgodzić?jakie konsekwencje za to grożą?i co ma na celu sprzedający?czy to jakieś przestępstwo z obu stron?

Hej,
Zaniżenie kwoty przez sprzedającego może być powodem tego,iż musi on zapłacić podatek dochodowy od sprzedaży (kiedyś było tak, że po 5 latach od kupna nieruchomości było zwolnienie z zapłaty podatku) a może być tak, że będzie musiał zapłacić rentę planistyczną (ust. o
zagospodarowaiu przestrzennym - czy jakoś tak, chyba art 36 lub jakos
tak) - obowiązek zapłaty tego podatku powstaje, jezeli nastąpiła zmiana w
planie zagospodarowania przestrzennego, a sprzedaż nastąpiła wcześniej niż
po 5 latach od uchwalenia planu, wymiar podatku określa plan (do 30%
wzrostu wartości nieruchomości, - najczesciej to wzrost nastepuje przy
przekwalifikowaiu z rolnej na budowlana)
Niektórzy godzą się na niższe kwoty, ale jak dostana różnicę przed załatwieniem formalności u notariusz. Bo jak już podpiszą akt notarialny z niższą kwotą to już odwrotu nie ma.

dzięki edula.ale napisz czy ja jako kupujący nie będę miał z tego tytułu nieprzyjemności ze strony urzędu skarbowego?ja zapłaciłem już mu całość.i czy jak się na to nie zgodzę,to mogę żądać zwrotu pieniędzy?

jak to zapłaciłeś już całość.???!!! bez aktu notarialnego lub umowy przedwstępnej??

z umową przedwstępną bez notariusza.

azaz19 napisał:
dzięki edula.ale napisz czy ja jako kupujący nie będę miał z tego tytułu nieprzyjemności ze strony urzędu skarbowego?ja zapłaciłem już mu całość.i czy jak się na to nie zgodzę,to mogę żądać zwrotu pieniędzy?

tzn, zrobisz jak uważasz za stosowne, ale jeśli chodzi o nieprzyjemności ze strony urzędu skarbowego to Ty nie będziesz miał nieprzyjemności, jesteś kupującym (stroną popytową) Godzisz się na taką kwotę jaką wystawia sprzedający. To on powinien się raczej martwić, że np. zaniżył kwotę sprzedaży aby "uciec" od podatku, ale urzędy i tak mają swoje tabele którymi się kierują i jeżeli cena będzie odbiegać drastycznie od rynkowej naliczą sprzedającemu podatek zgodny z urzędową taksą.

czytając twoje odpowiedzi wszystko staje się jasne.dzięki wielkie.

azaz19 napisał:
z umową przedwstępną bez notariusza.

pamiętaj na przyszłość - całej kwoty nigdy się nie wpłaca przy zakupie nieruchomości, wpłaca się zadatek lub zaliczkę. a co zrobisz jak gość okaże "przekrętem". Trzeba uważać. Dziś mamy nie stabilne czasy ;)

tak to jest jak się kupuje w pośpiechu i pierwszy raz w życiu i chyba ostatni:)rolnik wygląda na porządnego.okazał cała dokumentacje,także uwierzyłem dzięki jeszcze raz.

Uwierzyć można tylko sobie i to nie zawsze ;) A pośpiech wskazany przy łapaniu pcheł :-)
Pozdrawiam i ciesze się, że mogłam odrobinkę pomóc

edula napisał:
tzn, zrobisz jak uważasz za stosowne, ale jeśli chodzi o nieprzyjemności ze strony urzędu skarbowego to Ty nie będziesz miał nieprzyjemności, jesteś kupującym (stroną popytową) Godzisz się na taką kwotę jaką wystawia sprzedający. To on powinien się raczej martwić, że np. zaniżył kwotę sprzedaży aby "uciec" od podatku, ale urzędy i tak mają swoje tabele którymi się kierują i jeżeli cena będzie odbiegać drastycznie od rynkowej naliczą sprzedającemu podatek zgodny z urzędową taksą.

Nie zgadzam się, że sprzedający powinien martwić się o zapłatę PCC. Art. 5.1 ustawy o PCC mówi o odpowiedzialności solidarnej. Zatem zasadą jest solidarność zapłaty PCC, natomiast strony mogą się umówić kto i w jaki sposób ponosi koszty, podatki i inne opłaty związane z transakcją. Z niepisanego zwyczaju zaś często wynika, iż opłaty notarialne oraz wszelkie daniny publicznoprawne, w tym podatki, które płaci za strony notariusz uiszcza z własnej kieszeni kupujący.

Ostatnia edycja:
Zawsze sprzedający płaci podatek od czynności cywilno prawnych w urzędzie skarbowym. Innej opcji nie spotkałam. Przecież to logiczne, skoro coś sprzedaje i generuje z tego wartość dodaną od tej wartości dodanej jest naliczany podatek - po sprzedaży jest to jego przychód od którego MUSI podatek zapłacić i BASTA

edula napisał:
Zawsze sprzedający płaci podatek od czynności cywilno prawnych w urzędzie skarbowym. Innej opcji nie spotkałam. Przecież to logiczne, skoro coś sprzedaje i generuje z tego wartość dodaną od tej wartości dodanej jest naliczany podatek - po sprzedaży jest to jego przychód od którego MUSI podatek zapłacić i BASTA

Art. 5.1 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych jednak wprowadza inną zasadę :D

Zatem MUSI i BASTA nie wiem z czego ma wynikać (?)

Lex'ior napisał:
Art. 5.1 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych jednak wprowadza inną zasadę :D

Zatem MUSI i BASTA nie wiem z czego ma wynikać (?)

Z obowiązku podatkowego.

chodzi o koszty notarialne w tej dyskusji?ja jako kupujący wiem że je ponoszę(2% wartosci nieruchomości,ok 200zł w pis w księgę wieczysta,koszty wysiłku notariusza-w przypadku wartości 20000 ok 1500zł)

Nie mieszaj chłopakowi w głowie, ten wątek nie był celem, Chciał wiedzieć czy będzie miał jakieś problemy z tytułu zaniżenia kwoty sprzedającego za nieruchomość - ja uważam na 100% że nie, ponieważ jest kupującym i za jaką od kogo kwotę kupi to jest jego sprawa. Jako kupujący nie ponosi żadnej odpowiedzialności za sprzedającego.

edula napisał:
Z obowiązku podatkowego.

O podmiotach na których ciąży obowiązek podatkowy od PCC mówi art. 4 ustawy o PCC.

O, nawet zmiana ustawy była (i to stara zmiana). Myliłem się jednak o odpowiedzialności solidanrej, co nie zmienia faktu, że obowiązek nie ciąży na sprzedającym. No to zacytuję:

Art. 4. Obowiązek podatkowy, z zastrzeżeniem art. 5, ciąży:

1) przy umowie sprzedaży - na kupującym;
2) przy umowie zamiany - na stronach czynności;
3) przy umowie darowizny - na obdarowanym;
4) przy umowie dożywocia - na nabywcy własności nieruchomości;
5) przy umowie o dział spadku lub o zniesienie współwłasności - na podmiocie nabywającym rzeczy lub prawa majątkowe ponad udział w spadku lub we współwłasności;
6) przy ustanowieniu odpłatnego użytkowania, w tym również nieprawidłowego oraz odpłatnej służebności - na użytkowniku lub nabywającym prawo służebności;
7) przy umowie pożyczki i umowie depozytu nieprawidłowego - na biorącym pożyczkę lub przechowawcy;
8) przy ustanowieniu hipoteki - na składającym oświadczenia woli o ustanowieniu hipoteki;
9) przy umowie spółki cywilnej - na wspólnikach, a przy pozostałych umowach spółki - na spółce.

Art. 5. 1. Obowiązek zapłaty podatku ciąży na podatnikach tego podatku.

2. Jeżeli obowiązek podatkowy ciąży na kilku podmiotach albo na stronach umowy zamiany, albo wspólnikach spółki cywilnej, zobowiązanymi solidarnie do zapłaty podatku są odpowiednio te podmioty, strony umowy zamiany albo wspólnicy spółki cywilnej.

edula dobranoc i przeczytaj ustawę.

Ostatnia edycja:
Słuchaj Lex'ior, czytaj od poczatku uważnie, bo wskakujesz wszędzie i uwagi włączasz. Niewatpliwie masz często rację. W tym przypadku pisałam od samego początku o podatku dochodowym osoby sperzedającej, Chłopak pytał sie dlaczego facet sprzedający chce zanizyć kwotę sprzedaży w akcie notarialnym i czy jest to bezpieczne !!!

lex'ior ja piszę prostym językiem i takiej odpowiedzi oczekuję-jak edula.wystarczy przeczytać o co mi chodzi bo borykam się z takim problemem-przynajmniej dla mnie. witam.mam pytanko.za dwa tygodnie idę do notariusza w celu kupna działki siedliskowej o powierzchni 10arów,przekształcona w zeszłym tygodniu przez sprzedającego z rolnej na siedliskową.sprzedający rolnik chce aby znacznie zaniżyć kwotę kupna przed notariuszem i podać do aktu notarialnego kwotę znacznie mniejszą niż na umowie przedwstępnej .w związku z tym mam pytanie czy powinienem się na to zgodzić?jakie konsekwencje za to grożą?i co ma na celu sprzedający?czy to jakieś przestępstwo z obu stron?

Powrót