Upgreydd
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 48
Witam. Chciał bym się dowiedzieć jak to wszystko wygląda i być może przykleić post "dla potomnych"?
Dla przykładu posłużymy się nieruchomością z ceną rynkową 100 000zł, typowe M2 (2 pokoje + kuchnia + łazienka).
Pierwsza cena licytacyjna tej nieruchomości wynosi 3/4 ceny rynkowej, tj. 75 000zł.
Jeżeli pierwsza licytacja nie dojdzie do skutku, nieruchomość wystawiana jest za 2/3 ceny, tj. 66 667zł.
Co warto sprawdzić?
Przede wszystkim warto zajrzeć do Księgi Wieczystej nieruchomości (KW). W niej najbardziej interesuje nas dział III i IV.
W dziale III mamy informację na temat dożywotnika mieszkania. Przy kupnie takowej nieruchomości zależy nam aby nie było wpisu o dożywotniku. W przypadku kupienia mieszkania z wpisem o dożywotniku zobowiązani jesteśmy do zapewnienia utrzymania właścicielowi.
W dziale IV interesują nas wpisy hipoteczne. Zgodnie z
możemy wykreślić wszystkie ciążące na nieruchomości hipoteki, niestety nie ma to zastosowania w przypadku hipoteki przymusowej i to na nią musimy zwrócić największą uwagę.
Przebieg licytacji:
Wiem, że kilka rzeczy uprościłem i nie wszystko rozwinąłem jak należy, prosił bym o poprawki i uzupełnienie brakujących paragrafów i informacji. Ja jestem całkowitym laikiem i powyższe informacje poskładałem korzystając z innych postów na forum i informacji znalezionych w google. Z góry dziękuję za pomoc i być może większa ilość użytkowników skorzysta z tej ściągawki. Punkty do uzupełnienia, które nie wiem jak wyglądają napisałem kursywą. Z góry dziękuję za pomoc, mi i innym osobą na forum szukającym ww. informacji.
Dla przykładu posłużymy się nieruchomością z ceną rynkową 100 000zł, typowe M2 (2 pokoje + kuchnia + łazienka).
Pierwsza cena licytacyjna tej nieruchomości wynosi 3/4 ceny rynkowej, tj. 75 000zł.
Jeżeli pierwsza licytacja nie dojdzie do skutku, nieruchomość wystawiana jest za 2/3 ceny, tj. 66 667zł.
Co warto sprawdzić?
Przede wszystkim warto zajrzeć do Księgi Wieczystej nieruchomości (KW). W niej najbardziej interesuje nas dział III i IV.
W dziale III mamy informację na temat dożywotnika mieszkania. Przy kupnie takowej nieruchomości zależy nam aby nie było wpisu o dożywotniku. W przypadku kupienia mieszkania z wpisem o dożywotniku zobowiązani jesteśmy do zapewnienia utrzymania właścicielowi.
W dziale IV interesują nas wpisy hipoteczne. Zgodnie z
- Przepis prawny:
Podstawa prawna art.1003 par.2 KPC:
...
Art. 1003. § 1. Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności wraz z planem podziału sumy uzyskanej z egzekucji jest tytułem do wykreślenia w księdze wieczystej lub w zbiorze dokumentów wszelkich praw, które według planu podziału wygasły.
§ 2. Na podstawie samego postanowienia o przysądzeniu własności wykreśla się wszystkie hipoteki obciążające nieruchomość, jeżeli w postanowieniu stwierdzono zapłacenie przez nabywcę całej ceny nabycia gotówką.
możemy wykreślić wszystkie ciążące na nieruchomości hipoteki, niestety nie ma to zastosowania w przypadku hipoteki przymusowej i to na nią musimy zwrócić największą uwagę.
Przebieg licytacji:
- Wpłata określonego wadium (10% ceny rynkowej nieruchomości, w naszym przypadku 10 000zł) - w momencie nie wygrania licytacji wadium jest zwracane.
- Licytacja - odbywa się co 1% wartości nieruchomości (w naszym przypadku 1 000zł), o ile nie uzgodniono inaczej. Jeśli jesteśmy jedyną osobą licytującą musimy przynajmniej raz podbić cenę nieruchomości (w tym przypadku 75 000zł + 1 000zł = 76 000zł) Wszystkie informacje na temat szczegółów licytacji podawane są przed jej rozpoczęciem.
- Wygranie licytacji - po wygraniu licytacji nasze wadium idzie na poczet sumy za którą wygraliśmy licytację (76 000zł - 10 000zł = 66 000zł). Sąd zobowiązuje nas do wpłaty reszty zaległej kwoty i wyznacza termin na dokonanie wpłaty reszty pieniędzy. Termin te wynosi najczęściej 2 tygodnie, jednakże na nasz wniosek termin może zostać wydłużony maksymalnie do 1 miesiąca.
- Przysądzenie własności - ??
- Przekazanie własności - dobrowolne przez byłych właścicieli? wymiana zamków?
- Co z lokatorami? - Jeśli nieruchomość jest zamieszkała przez lokatorów i nie chcą oni opuścić nieruchomości dobrowolnie i zabrać swojego dobytku, musimy złożyć pismo o eksmisję. Eksmisja nie może być przeprowadzona w okresie zimowym. Nie można eksmitować osób na bruk, przez co sąd pyta czy jesteśmy w stanie zapewnić eksmitowanym osobom motel (minimalna powierzchnia to 5m^2 dla jednej osoby), jeśli nie przysługuje im mieszkanie socjalne. Czas w jakim te osoby otrzymają mieszkanie socjalne jest dla nas wielką niewiadomą. Jeśli gmina zbyt długo zwleka z wydaniem mieszkania socjalnego, możemy dochodzić własnych strat od gminy (wynosić one będą czynsz + zysk jaki jesteśmy w stanie osiągnąć przy wynajmie lokalu). Możliwe jest też podpisanie trzymiesięcznej umowy najmu z lokatorami. Niestety jeśli po 3 miesiącach lokatorzy stwierdzą, że się nie wyprowadzą, wracamy do początku.
- Co z pozostawionymi rzeczami? - wprowadzenie komornicze? spis pozostawionych rzeczy? koszt?
- Wymeldowanie - na podstawie dokumentów o eksmisji / odmowie podpisania umowy najmu i dokumencie stwierdzającym własność do nieruchomości wymeldowujemy byłych lokatorów.
Wiem, że kilka rzeczy uprościłem i nie wszystko rozwinąłem jak należy, prosił bym o poprawki i uzupełnienie brakujących paragrafów i informacji. Ja jestem całkowitym laikiem i powyższe informacje poskładałem korzystając z innych postów na forum i informacji znalezionych w google. Z góry dziękuję za pomoc i być może większa ilość użytkowników skorzysta z tej ściągawki. Punkty do uzupełnienia, które nie wiem jak wyglądają napisałem kursywą. Z góry dziękuję za pomoc, mi i innym osobą na forum szukającym ww. informacji.