Kupno mieszkania z licytacji komorniczej - krok po kroku

• Autor wątku Autor wątku Upgreydd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Upgreydd

Upgreydd

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam. Chciał bym się dowiedzieć jak to wszystko wygląda i być może przykleić post "dla potomnych"?

Dla przykładu posłużymy się nieruchomością z ceną rynkową 100 000zł, typowe M2 (2 pokoje + kuchnia + łazienka).
Pierwsza cena licytacyjna tej nieruchomości wynosi 3/4 ceny rynkowej, tj. 75 000zł.
Jeżeli pierwsza licytacja nie dojdzie do skutku, nieruchomość wystawiana jest za 2/3 ceny, tj. 66 667zł.

Co warto sprawdzić?
Przede wszystkim warto zajrzeć do Księgi Wieczystej nieruchomości (KW). W niej najbardziej interesuje nas dział III i IV.
W dziale III mamy informację na temat dożywotnika mieszkania. Przy kupnie takowej nieruchomości zależy nam aby nie było wpisu o dożywotniku. W przypadku kupienia mieszkania z wpisem o dożywotniku zobowiązani jesteśmy do zapewnienia utrzymania właścicielowi.
W dziale IV interesują nas wpisy hipoteczne. Zgodnie z

Przepis prawny:
Podstawa prawna art.1003 par.2 KPC:
...
Art. 1003. § 1. Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności wraz z planem podziału sumy uzyskanej z egzekucji jest tytułem do wykreślenia w księdze wieczystej lub w zbiorze dokumentów wszelkich praw, które według planu podziału wygasły.

§ 2. Na podstawie samego postanowienia o przysądzeniu własności wykreśla się wszystkie hipoteki obciążające nieruchomość, jeżeli w postanowieniu stwierdzono zapłacenie przez nabywcę całej ceny nabycia gotówką.

możemy wykreślić wszystkie ciążące na nieruchomości hipoteki, niestety nie ma to zastosowania w przypadku hipoteki przymusowej i to na nią musimy zwrócić największą uwagę.

Przebieg licytacji:
  1. Wpłata określonego wadium (10% ceny rynkowej nieruchomości, w naszym przypadku 10 000zł) - w momencie nie wygrania licytacji wadium jest zwracane.
  2. Licytacja - odbywa się co 1% wartości nieruchomości (w naszym przypadku 1 000zł), o ile nie uzgodniono inaczej. Jeśli jesteśmy jedyną osobą licytującą musimy przynajmniej raz podbić cenę nieruchomości (w tym przypadku 75 000zł + 1 000zł = 76 000zł) Wszystkie informacje na temat szczegółów licytacji podawane są przed jej rozpoczęciem.
  3. Wygranie licytacji - po wygraniu licytacji nasze wadium idzie na poczet sumy za którą wygraliśmy licytację (76 000zł - 10 000zł = 66 000zł). Sąd zobowiązuje nas do wpłaty reszty zaległej kwoty i wyznacza termin na dokonanie wpłaty reszty pieniędzy. Termin te wynosi najczęściej 2 tygodnie, jednakże na nasz wniosek termin może zostać wydłużony maksymalnie do 1 miesiąca.
  4. Przysądzenie własności - ??
  5. Przekazanie własności - dobrowolne przez byłych właścicieli? wymiana zamków?
  6. Co z lokatorami? - Jeśli nieruchomość jest zamieszkała przez lokatorów i nie chcą oni opuścić nieruchomości dobrowolnie i zabrać swojego dobytku, musimy złożyć pismo o eksmisję. Eksmisja nie może być przeprowadzona w okresie zimowym. Nie można eksmitować osób na bruk, przez co sąd pyta czy jesteśmy w stanie zapewnić eksmitowanym osobom motel (minimalna powierzchnia to 5m^2 dla jednej osoby), jeśli nie przysługuje im mieszkanie socjalne. Czas w jakim te osoby otrzymają mieszkanie socjalne jest dla nas wielką niewiadomą. Jeśli gmina zbyt długo zwleka z wydaniem mieszkania socjalnego, możemy dochodzić własnych strat od gminy (wynosić one będą czynsz + zysk jaki jesteśmy w stanie osiągnąć przy wynajmie lokalu). Możliwe jest też podpisanie trzymiesięcznej umowy najmu z lokatorami. Niestety jeśli po 3 miesiącach lokatorzy stwierdzą, że się nie wyprowadzą, wracamy do początku.
  7. Co z pozostawionymi rzeczami? - wprowadzenie komornicze? spis pozostawionych rzeczy? koszt?
  8. Wymeldowanie - na podstawie dokumentów o eksmisji / odmowie podpisania umowy najmu i dokumencie stwierdzającym własność do nieruchomości wymeldowujemy byłych lokatorów.

Wiem, że kilka rzeczy uprościłem i nie wszystko rozwinąłem jak należy, prosił bym o poprawki i uzupełnienie brakujących paragrafów i informacji. Ja jestem całkowitym laikiem i powyższe informacje poskładałem korzystając z innych postów na forum i informacji znalezionych w google. Z góry dziękuję za pomoc i być może większa ilość użytkowników skorzysta z tej ściągawki. Punkty do uzupełnienia, które nie wiem jak wyglądają napisałem kursywą. Z góry dziękuję za pomoc, mi i innym osobą na forum szukającym ww. informacji.

witam,
czy cena wywoławcza przy sprzedaży mieszkania przez komornika nie za długi a z powodu zniesienia współwłasności też jest w pierwszej licytacji 3/4? A jak się nie sprzeda w pierwszej licytacji to w drugiej 2/3 ceny?
Dziękuje za odpowiedz.

Upgreydd napisał:
Możliwe jest też podpisanie trzymiesięcznej umowy najmu z lokatorami. Niestety jeśli po 3 miesiącach lokatorzy stwierdzą, że się nie wyprowadzą, wracamy do początku.

Z punktu piątego w komentarzu Upgreydda (cytat wyżej) wynika, że te cykle umowy najmu mogą trwać niemal w nieskończoność.

Czy jest prawny sposób na ich obejście?
Co w tej sytuacji z zajmowaniem czyjejś własności?

"Nie można eksmitować osób na bruk, przez co sąd pyta czy jesteśmy w stanie zapewnić eksmitowanym osobom motel (minimalna powierzchnia to 5m^2 dla jednej osoby)"

A na jaki okres trzeba zapewnić takie lokum ?

No właśnie, mnie to też interesuje.

Jeżeli motel we Wrocławiu, najtańszy, na dobę dla jednej osoby kosztuje 20 złotych. To na miesiąc będzie 600. I teraz 600 razy dwie osoby, to jest 1200 zł. Załóżmy, że uda się utargować 100, to i tak daje 1100 zł.

Okazuje się, że kupno z licytacji - przy takim obrocie spraw - będzie mało opłacalne...

Zapewnić musimy minimum 3 miesiące. Nieraz pozbycie lokatorów ciągnie się rok, a nawet 2. Znam przypadek, w którym osoba eksmitowana korzystała z porad radcy prawnego i właśnie prawie 2 lata się to ciągnęło.
Trzeba również pamiętać o okresie eksmisyjnym, w zimę nie uda nam się eksmisja "na bruk". Jest dość prosty sposób na eksmisję, tylko to nie temat na forum ;-)

Za jakiś czas stanę przed podobnym problemem. Dostałem dom z lokatorami. Pewnie wynajmę im coś na te trzy miesiące. Ale to dopiero za jakiś czas.:)

A propos hipoteki przymusowej. Mam na oku ciekawą nieruchomość, która nie jest skończona, więc w trybie licytacji uproszczonej. Warta około 300 tys. zł. Z tym, że ciążą na niej hipoteki przymusowe na 30 mln zł (swoją drogą śmieszne trochę). Rozumiem, że taka sytuacja jest beznadziejna, bo po zakupie niezaspokojeni wierzyciele (300 tys. a 30 mln) będą mieli nadal wpisy hipoteczne? Jak dla mnie wygląda praktycznie nie do kupienia, czy rzeczywiście nie ma szans?

Patrząc na nasze prawo? Szans brak. Trzeba czekać.

Dzięki, przy okazji dzięki za cały temat, wcześniej byłem pewien, że zakup od komornika kasuje wszystkie hipoteki i nie trzeba się nimi przejmować. Mogła mnie ta ignorancja trochę kosztować.

Swoją drogą takie przepisy są bez sensu. Nieruchomość będzie stała jak stoi, bez szans na wykończenie, bo i po co?

Z tego co się orientuję wierzyciele mogą wnieść o zmianę hipoteki. Trzeba czekać...

Właśnie, tak się zastanawiam. Teraz będzie pierwsza licytacja. Ciekawe, czy komornik mógłby wystąpić do wierzycieli o zmianę hipotek na zwykłe przed drugą licytacją, bo bez tego egzekucja będzie na 100% nieskuteczna.

Jak będzie nie skuteczna to będzie licytacja druga i kolejne oszacowanie. Ilu jest różnych wierzycieli? Nie masz na co liczyć, że komornik wystąpi do wierzycieli, on jest tylko organem wykonawczym i mu płacą za słuchanie ich a nie Ciebie ;)

Witam.
Mam kilka pytań.
1. Co w przypadku, gdy dłużnik którego nieruchomość została zlicytowane nie odbiera żadnej korespondencji - postanowienia itp( przebywa za granicą i ma wszystko w nosie)?
2. Jeśli po uprawomocnieniu się postanowienia o nabyciu nieruchomości, mieszkający tam nadal obywatel spowoduje szkody w mieniu, w jaki sposób mogę dochodzić swoich praw?
3. Kto do czasu wydania postanowienia ponosi koszty lokalu ( czynsz, media )? A kto po prawomocnym postanowieniu, gdy lokator nie opuszcza nadal lokalu?
4. Jakie mogą być koszty przeprowadzenia eksmisji, kto je ponosi?

Żółwik2 napisał:
Witam.
Mam kilka pytań.
1. Co w przypadku, gdy dłużnik którego nieruchomość została zlicytowane nie odbiera żadnej korespondencji - postanowienia itp( przebywa za granicą i ma wszystko w nosie)?
2. Jeśli po uprawomocnieniu się postanowienia o nabyciu nieruchomości, mieszkający tam nadal obywatel spowoduje szkody w mieniu, w jaki sposób mogę dochodzić swoich praw?
3. Kto do czasu wydania postanowienia ponosi koszty lokalu ( czynsz, media )? A kto po prawomocnym postanowieniu, gdy lokator nie opuszcza nadal lokalu?
4. Jakie mogą być koszty przeprowadzenia eksmisji, kto je ponosi?

Podbijam, bo mam identyczne pytania.

Upgreydd napisał:
możemy wykreślić wszystkie ciążące na nieruchomości hipoteki, niestety nie ma to zastosowania w przypadku hipoteki przymusowej i to na nią musimy zwrócić największą uwagę.

Na jakiej podstawie wyciągnąłeś wnioski dotyczące braku możliwości wykreślenia hipoteki przymusowej? KPC stanowi, że wykreśleniu nie ulegają prawa ciążące na nieruchomości z mocy ustawy. Prawem ciążącym z mocy samej ustawy jest m.in. hipoteka przymusowa ustanowiona z chwilą uprawomocnienia się postanowienia o podziale sumy. Przysługuje ona wierzycielowi, który nie uzyskał zaspokojenia ze sprzedaży w związku z potrąceniem własnej wierzytelności, dokonanym przez nabywcę. Wiec nie jest prawdą, że wykreśleniu nie ulegają wszystkie hipoteki przymusowe a jedynie wpisane z mocy ustawy.

Powrót