Kupno mieszkania z licytacji komorniczej - krok po kroku

• Autor wątku Autor wątku Upgreydd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Żółwik2 napisał:
Witam.
Mam kilka pytań.
1. Co w przypadku, gdy dłużnik którego nieruchomość została zlicytowane nie odbiera żadnej korespondencji - postanowienia itp( przebywa za granicą i ma wszystko w nosie)?
2. Jeśli po uprawomocnieniu się postanowienia o nabyciu nieruchomości, mieszkający tam nadal obywatel spowoduje szkody w mieniu, w jaki sposób mogę dochodzić swoich praw?
3. Kto do czasu wydania postanowienia ponosi koszty lokalu ( czynsz, media )? A kto po prawomocnym postanowieniu, gdy lokator nie opuszcza nadal lokalu?
4. Jakie mogą być koszty przeprowadzenia eksmisji, kto je ponosi?

AD1 W zasadzie jeżeli nie było ani jednego skutecznego doręczenia w toku postępowania powinien być ustanowiony kurator. Jeżeli po nabyciu nieruchomości chcesz dokonać eksmisji a adres jest nieznany trzeba będzie wystąpić o ustanowienie kuratora.

AD3 Do uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności koszty ponosi dłużnik a po uprawomocnieniu się postanowienia nabywca.

AD4 40% przeciętnego wynagrodzenia od każdej izby + koszty korespondencji i ewentualnie koszty pomocy policji, ślusarz, kurator itp. Koszty te ponosi wierzyciel ale po zakończeniu postępowania komornik wyda postanowienie o kosztach i na tej podstawie będziesz mógł dochodzić ich zwrotu od dłużnika.

Witam wszystkich.
Szukam porady od kogoś kto już przeszedł taki właśnie proces kupna mieszkania, lub kogoś kto siedzi w temacie nie koniecznie jako nabywca.
Jestem na etapie przysądzenia własności.
W pierwszym kwartale tego roku wziąłem udział w licytacji i wygrałem ją licytując jako jedyny. Po przeszło półtora miesiąca dostałem postanowienie o uprawomocnieniu się przybicia.
Ostatnio dowiedziałem się telefonicznie że przysądzono własność ( nadal czekam na decyzje na piśmie).
Zastanawiam się ile będzie trwać uprawomocnienie się przysądzenia własności, pani z sądu nie potrafiła tego konkretnie określić.

Art. 998. § 1. Po uprawomocnieniu się przybicia i wykonaniu przez nabywcę warunków licytacyjnych lub postanowienia o ustaleniu ceny nabycia i wpłaceniu całej ceny przez Skarb Państwa sąd wydaje postanowienie o przysądzeniu własności.

§ 2. Na postanowienie co do przysądzenia własności przysługuje zażalenie. Podstawą zażalenia nie mogą być uchybienia sprzed uprawomocnienia się przybicia.

Ile trwa okres na złożenie ewentualnego zażalenia?

A teraz do rzeczy. Interesują mnie dalsze etapy.
Czy muszę pisać jakieś pisma, wnioski do sądu o wykreślenie wpisów z księgi wieczystej, wpis nowego właściciela czy dzieje się to automatycznie?

Według Art. 999. § 1 oraz § 2
Powtarzające się daniny publiczne przypadające z nieruchomości od dnia prawomocności postanowienia o przysądzeniu własności ponosi nabywca.
Jak nie mając kluczy do mieszkania, mogę spisać liczniki np. wody, żebym za media płacił dopiero od chwili kiedy ja jestem właścicelem, lub jak to udowodnić ?

Art. 999 ... Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności jest także tytułem egzekucyjnym do wprowadzenia nabywcy w posiadanie nieruchomości.
Jeżeli w mieszkaniu nikt nie zamieszkuje to mogę tam wejść ze ślusarzem czy muszę wnieść o wprowadzenie w posiadanie?(jak to wygląda? piszę pismo do Sądu, czy idę do komornika i z nim ustalam?)

Dodatkowo , dłużnik mieszka w tej samej miejscowości co zlicytowane mieszkanie. Czy komornik lub Sąd może dać mi na niego namiar? Może oddałby klucze polubownie.
Co jeszcze muszę wiedzieć??
Pozdrawiam

Zgadzam się z Collectorem.

Często jest tak, że banki ustanawiają hipotekę przymusową, bo kredytobiorca 'zapomni' sam ustanowić hipotekę. Nie uniemożliwia to sprzedaż nieruchomości i wykreślenie hipotek również przymusowych.

Ustanowienie hipotek przymusowych z mocy ustawy zdarzają się bardzo rzadko i są one specjalnie oznaczone.

Każdy wpis Upgreydd wygląda jakby odstraszał od zakupu nieruchomości w toku licytacji. Może masz w tym jakiś interes, sam kupujesz?

koziko napisał:
No właśnie, mnie to też interesuje.

Jeżeli motel we Wrocławiu, najtańszy, na dobę dla jednej osoby kosztuje 20 złotych. To na miesiąc będzie 600. I teraz 600 razy dwie osoby, to jest 1200 zł. Załóżmy, że uda się utargować 100, to i tak daje 1100 zł.

Okazuje się, że kupno z licytacji - przy takim obrocie spraw - będzie mało opłacalne...

Dobra wiadomość jest taka, że swoich praw nabywca może dochodzić w gminie. Ostatecznie potwierdził to Trybunał Konstytucyjny wyrokiem z 2010 roku: „jeśli gmina nie wywiązuje się ze swoich obowiązków zaspokajania potrzeb mieszkaniowych lokalnej społeczności, to musi ponieść z tego tytułu konsekwencje finansowe”.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,
zwracam się o pomoc w sprawie wykreślenie wpisów w KW w dziale III. Kupiłam mieszkanie z licytacji komorniczej. Mija już rok od momentu kiedy stałam się właścicielem.
Pisałam prośby do komornika w sprawie wykreślenie owych wpisów na każde pismo miałam odpowiedź, że do wykreślenie wpisów potrzebuje Pani postanowienia o zakończeniu postępowań egzekucyjnych. Już ostatnim razem wysłał mi 10 dokumentów potwierdzających prawomocne zakończenie egzekucji.

W dziale III jest aż 10 wpisów jak się okazuje za każdy wpis należy zapłacić.
Znalazłam informację na temat tego, że w maju 2012 była nowelizacja ustawy, która nadaje obowiązek na Komornika o wyczyszczenie tych wpisów. Jednak mój komornik się jakby od tego miga a pieniądze solidne za mieszkanie zgarnął....

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

patryska898 napisał:
Pisałam prośby do komornika w sprawie wykreślenie owych wpisów na każde pismo miałam odpowiedź, że do wykreślenie wpisów potrzebuje Pani postanowienia o zakończeniu postępowań egzekucyjnych. Już ostatnim razem wysłał mi 10 dokumentów potwierdzających prawomocne zakończenie egzekucji.

I co dalej? Zaniosłaś te dokumenty do ksiąg wieczystych? W czym problem?

patryska898 napisał:
Znalazłam informację na temat tego, że w maju 2012 była nowelizacja ustawy, która nadaje obowiązek na Komornika o wyczyszczenie tych wpisów.

Nowelizacja nie obowiązuje wstecz. Jeśli egzekucja z nieruchomości została wszczęta przed 3 maja 2012 roku, to obowiązują stare zasady, czyli ty jesteś odpowiedzialna za wyczyszczenie ksiąg wieczystych i ty ponosisz tego koszty.

witam , kupiłem mieszkanie na licytacji komorniczej czy czynsz za nie płace od momentu orzeczenia sądu czy od dnia licytacji ?

Od dnia uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności.

WItam,
Do wszystkich ,ktorych meczy sumienie zakupu nieruchomosci w drodze licytacji komorniczej:
Otoz zycze wam z calego serca zeby to od was waszej firmy takie hieny pozyczyly pieniadze i dalej mieszkaly i grilowaly na dzialeczkach z browarkami latem ,smiejac sie do was kiedy nadejdzie okazja :)
Zaznaczam ,ze ja kupilem takie ,mieszkanie niedawno ;) i skwituje to jedny slowem,moze cytatem...
"pan placi pani placi... spoleczenstwo "
Zycze udanych zakupów ,licze na to ,ze przepisy w koncu przyspiesza wysiedlanie do mieszkan plus... :) a My cos zarobimy ...
Wiadomo pare zl pojdzie na 500 +, i wyprawki ,ale jak mowi cytat wyzej ...:)

Powrót