Kurator, studia, praca... mętlik.

• Autor wątku Autor wątku UżytkownikForum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

UżytkownikForum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!
Chciałbym rozwiać ostatecznie moje wątpliwości, gdyż chaos w mojej głowie jest zbyt okropny.
Popełniłem 1,5 roku temu przestępstwo - fałszowanie dokumentów/recept. Już wcześniej pisałem na forum, iż był to ciężki okres w moim życiu i obecnie nie potrafię sobie nawe wyobrazić jak do tego doszło. Czysta głupota. Odpokutowałem.
Obecnie jestem pod nadzorem kuratora.
Od zawsze chciałem studiować medycynę. Nie widzę dla siebie absolutnie żadnej innej drogi.
Za 2,5 roku skończy się "okres próby".
Moje wątpliwości są następujące:

Czy kurator ma możliwość uniemożliwiena mi podjęcia tychże studiów z uwagi na moje minione "potyczki"?

Czy z czystym sumieniem i spokojem mogę podjąć studia medyczne i zostać lekarzem?

Wiem już, że po 6 miesiącach od zakończenia okresu próby następuje "zatarcie skazania", lecz czy na pewno oznacza to, że mogę żyć i pracować jak każdy inny człowiek?

Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania, gdyż jestem nieco skonfudowany...

Dziękuję!

Witam!
Chciałbym rozwiać ostatecznie moje wątpliwości, gdyż chaos w mojej głowie jest zbyt okropny.
Popełniłem 1,5 roku temu przestępstwo - fałszowanie dokumentów/recept. Już wcześniej pisałem na forum, iż był to ciężki okres w moim życiu i obecnie nie potrafię sobie nawe wyobrazić jak do tego doszło. Czysta głupota. Odpokutowałem.
Obecnie jestem pod nadzorem kuratora.
Od zawsze chciałem studiować medycynę. Nie widzę dla siebie absolutnie żadnej innej drogi.
Za 2,5 roku skończy się "okres próby".
Moje wątpliwości są następujące:

Czy kurator ma możliwość uniemożliwiena mi podjęcia tychże studiów z uwagi na moje minione "potyczki"?

Czy z czystym sumieniem i spokojem mogę podjąć studia medyczne i zostać lekarzem?

Wiem już, że po 6 miesiącach od zakończenia okresu próby następuje "zatarcie skazania", lecz czy na pewno oznacza to, że mogę żyć i pracować jak każdy inny człowiek?

Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania, gdyż jestem nieco skonfudowany...

Dziękuję!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zdublowanie pytania nie pomoże w uzyskaniu odpowiedzi. Pytanie nie do końca jest zgodne z działem prawo pracy. Przenoszę na prawo karne, gdzie być może ktoś wyjaśni kwestie związane ze skutkami zatarcia skazania.

Zgodnie z Dziennik Ustaw z 2005 r. Nr 226, poz. 1943
USTAWA
z dnia 5 grudnia 1996 r.
o zawodach lekarza i lekarza dentysty
Rozdział 2

Prawo wykonywania zawodu lekarza
§
Art. 5. 1. Okręgowa rada lekarska przyznaje, z zastrzeżeniem ust. 2-3 oraz art. 5a i 5b, prawo wykonywania zawodu lekarza albo prawo wykonywania zawodu lekarza dentysty osobie, która:
1) jest obywatelem polskim lub obywatelem innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej;
2) posiada:
a) dyplom lekarza lub lekarza dentysty wydany przez polską szkołę wyższą, lub
b) dyplom lub inne dokumenty poświadczające formalne kwalifikacje lekarza lub lekarza dentysty, wydane przez inne niż Rzeczpospolita Polska państwo członkowskie Unii Europejskiej, wymienione w wykazie, o którym mowa w art. 6b, lub
c) dyplom lekarza lub lekarza dentysty wydany przez inne państwo niż państwo członkowskie Unii Europejskiej, pod warunkiem że dyplom został uznany w Rzeczypospolitej Polskiej za równorzędny zgodnie z odrębnymi przepisami;
3) posiada pełną zdolność do czynności prawnych;
4) posiada stan zdrowia pozwalający na wykonywanie zawodu lekarza lub lekarza dentysty;
5) wykazuje nienaganną postawę etyczną.

Zabronić podjęcia jakiegoś kierunku studiów zabronić Ci nie może nikt
Nie musisz przedstawiać wniosku o niekaralności starając sie o prawo do wykonywania zawodu lekarza więc raczej nie wpływa to w żaden sposób na zawód - możesz zawsze podejść/zadzwonić/napisać do Okręgowej Izby Lekarskiej która takie prawo wykonywania zawodu przyznaje i zapytać - będziesz wiedzial na pewno
Pzdr

Powrót