KURATOR ZAWODOWY, KURATOR SPOŁECZNY

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Kurator zawodowy, kurator społeczny

aLINA42 napisał:
dobrze ze spojrzałam ....jutro mam tam byc a nie w środe:) dowiem sie i napiszę Wam o co dokładnie chodzi:)
Umieramy z ciekawości :):)

Re: Kurator zawodowy, kurator społeczny

Witam Was serdecznie:)
Przepraszam,że nie napisałam od razu ale zakuwam do wtorkowej obrony pracy mgr:)
Byłam u pani kurator i zapytałam wprost jaki jest cel naszego spotkania....No i : takie postępowanie jest standardem w przypadku osób aresztowanych po raz pierwszy. powiedziala mi że w areszcie/ZK nie mają żadnej jego historii??? czy jakoś tak i potrzebny jest wywiad z miejsca zamieszkania...teraz wiem,że mnie nie zastała ale sasiadów przepytała:)
odpowiadałam grzecznie na pytania, zostawiłam swoją wizytówkę... i mam nadzieję że jakoś to będzie:)

czyli tak:)

dzisiaj rozmawiałem z moją panią kurator, i od niej usłyszałem o gościu (z Potulic) który wyszedł na pwz, bez dozoru kuratora!!! czy to możliwe? (pierwszy raz o czymś takim słyszę!!!)...:o

Sąd może ale nie musi oddać pod dozór kuratora.

Tylko w przypadku osób skazanych za przestępstwa określone w art. 197-203 kk, popełnionych w związku z zaburzeniami preferencji seksualnych, młodocianych, recydywistów sądowych i skazanych na dożywocie dozór kuratora jest obowiązkowy

Witam serdecznie!

Nazywam się Aleksandra Moskwa i jestem studentką V roku Pedagogiki na Wydziale Nauk Społecznych w Gdańsku. Z ogromną prośbą zwracam się do wszystkich kuratorów zawodowych i społecznych o wypełnienie dwóch ankiet które posłużą mi do badań naukowych w mojej pracy magisterskiej. Ankiety są anonimowe i poświęcą Państwu tylko kilka minut. Dziękuję za poświęcenie mi swojego cennego czasu.

Pozdrawiam serdecznie, Aleksandra Moskwa Very Happy

Ankieta nr. 1

https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dENMNDdRRXVPN21pREI5WE1WVGZsdlE6MQ

Ankieta nr. 2

https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dFE5TjE5U3EzM3AtX21ITFNwaWxzTmc6MQ

Witam. Mój zięć ma kuratora społecznego i kuratora zawodowego. Do domu przychodził kurator społeczny, był trzy razy /od pazdziernika/ od pewnego czasu nie przychodzi bo zięć przebywa u rodziców, jednak do nas przyjeżdza około 23 a wyjeżdza około 7 czyli śpi. Taka sytuacja bardzo żle wpływa na moją córke i wnuka /oboje mają silna nerwicę wnuk był nawet w szpitalu po zasłabnięciu w szkole/ Rozmawiałam z kuratorem telefonicznie kiedy mógłby się z nami spotkać żeby omawiać powyższą sytuację. Bardzo enigmatycznie stwierdził że teraz nie ma w naszym rejonie wizyt i zadzwoni . Do tej pory nie zadzwonił.
Podczas pierwszej wizyty zapytał czy zięć się awanturuje, czy nadużywa alkoholui czy pracuje.
Podczas drugiej wizyty zapytał czy coś sie zmieniło. I rada trzeba się rozwieść. ?teraz córka złożyła pozew/
W trakcie spotkań z zięciem zachowywał się jak najlepszy przyjaciel.
Mam pytanie czy jeżeli na atmosferze cierpią najbliżsi, to kurator ma w jakiś sposób interweniować czy ma on tylko interesować się skazanym.

Witam mam pytanie ponieważ wojek google nie pomoga postanowiłem napisać tu.
Co może a czego nie może kurator społeczny.??

A możesz konkretniej? Twoje pytanie to temat rzeka. Poczytaj ustawę o kuratorach sądowych, kodeks karny wykonawczy i rozporządzenie dot. wykonywania obowiązków i uprawnień przez kuratorów sądowych.

i tyle w temacie... nic więcej Ci tu nie napiszemy. Patrz: Finister

Ok a mógł bym prośić o jakies odnośniki ?
Chodzi o to że mam kuratorkę która jest strasznie zakręconą osobą i zapomina np że miała się ze mną spotkać albo ze miałą przyjsc w czwartek przychodzi w pon i wmawia mi że to moja wina.
Strasznie nie lubię jak ktoś coś mi wkręca .
Co mogę zrobić ??

Poproś ją, żeby zapisywała ci terminy odwiedzin na karteczkach. W razie czego powinna poznać własne pismo.

Ok a mógł bym prośić o jakies odnośniki ?
Wygodny jesteś... Finister Ci napisała:
Poczytaj ustawę o kuratorach sądowych, kodeks karny wykonawczy i rozporządzenie dot. wykonywania obowiązków i uprawnień przez kuratorów sądowych.
Każdy z tych aktów prawnych bez problemu znajdziesz w sieci. Co do kkw, to przeczytaj rozdział XI

Większość aktów prawnych jest podzielona na rozdziały. Bez problemu rozpoznasz, które nie dotyczą twojej sprawy.

Ok . a czy jest jakis paragraf który mowi o tym że mam prawo zobaczyć co ona zapisuje sobie ?? Tzn. czy zapisuje dokłądnie to co ja mówię. i Czy ew rozmowy z nią mogą być nagrywane, jeżeli sie zgodzi

Jesteś stroną postępowania i przysługuje Ci prawo wglądu do akt. Wątpię, że będziesz miał zgodę na nagrywanie. Kurator nie musi zapisywać słowo w słowo dokładnie tego, co mówisz, ważne, by nie zatracić ogólnego sensu i faktów. Zrób jak radzi askirkov proś o zapisywanie terminu wizyty na karteczce. A jeśli ustalanie terminu odbywa się telefonicznie o wysłanie smsa lub sam odsyłaj smsa potwierdzającego termin spotkania.

Kurator/ i mowa jest zarowno o sądowym zawodowym ,jak i sądowym społecznym/ - nie musi zapowiadac swoich wizyt, i z załozenia nie zapowiada. Nie ma tego w ustawie, nie ma tego zapisu w obowiazkach. Kurator ma prawo kontaktowac sie tyle razy ile uzna za stosowne. Nikt nie ingeruje w to ,ile razy odwiedza kogolowiek. Zapisac moze na karteczc,ze prosi o obecnosc,jesli sam tego chce. Kuaratorzy sporzadzaja notatki z wizyt i zapisuja wszelkie inf uzyskane.Podpisuja sie pod tym swoim nazwiskiem, co jest zgodne z prawda, bo kurator nie moze pisac nieprawdy.
na pewno nie mozesz zadąc od kuratora przeczytania tego co sobie zapisuje podczas spotkania. Zreszta, po co ci to? kwestionujesz jego wiarygodnosc?
Aha, no i nawet jesli kuartor zapowie ,ze bedzie ,a nie przyjedzie, nie jest to z jego strony jakies zaniedbanie. Tak sie moze zdarzyc, i kurator nie musi cie informowac,ze nie dojedzie. Dojedzie w innym dogodnym dla siebie terminie. Bez zapowiedzi. Zeby zastac rzeczywista sutuacje, a nie stworzona specjalnie na wizyte kuratora;)

- po co chcesz nagrywac kuartora, co mowi??? W jakim celu? Proponuję zyc uczciwie, zgodnie z prawem, zasadami społecznymi, zobowiazaniami nalozonymi przez Sąd i nie bedziesz mieć zastrzezen do kuratora.... A on do ciebie...

"pilnujcie sie, bo nie znacie dnia ,ani godziny"

Ostatnia edycja:
RE: Kurator zawodowy, kurator społeczny

lemon&ada napisał:
na pewno nie mozesz zadąc od kuratora przeczytania tego co sobie zapisuje podczas spotkania. Zreszta, po co ci to? kwestionujesz jego wiarygodnosc?
Aha, no i nawet jesli kuartor zapowie ,ze bedzie ,a nie przyjedzie, nie jest to z jego strony jakies zaniedbanie. Tak sie moze zdarzyc, i kurator nie musi cie informowac,ze nie dojedzie. Dojedzie w innym dogodnym dla siebie terminie. Bez zapowiedzi. Zeby zastac rzeczywista sutuacje, a nie stworzona specjalnie na wizyte kuratora;)

- po co chcesz nagrywac kuartora, co mowi??? W jakim celu? Proponuję zyc uczciwie, zgodnie z prawem, zasadami społecznymi, zobowiazaniami nalozonymi przez Sąd i nie bedziesz mieć zastrzezen do kuratora.... A on do ciebie...

"pilnujcie sie, bo nie znacie dnia ,ani godziny"

moze zadac- to sa notatki sporzadzone na temat osoby oskarzonej/osadzonej lub pod opieka kuratora-kazdy ma prawo do wgladu swoich danych wiec mylisz sie.

Tak jest to zaniedbanie-Bo skoro sie umawiasz na spotkanie a ktos nie przyjdzie to co? Normalka? ahh spoko nie przszlas-to do kolezanki mozesz tak mowic a nie do urzednika panstwowego.

I tak, kurator moze pisac nieprawde bo nie jest kontrolowany z tego co pisze-fakt ze moglby ponies tego konsekwencje ale mimo wszystko sa zlosliwi ludzie na tym swiecie...

Proponuje wypowiadac sie na tematy w ktorych faktycznie masz wiedze a nie klapac dziobem na lewo i prawo.

aha ty tez sie pilnuj bo nie znasz dnia ani godziny:)

Powrót