KURATOR ZAWODOWY, KURATOR SPOŁECZNY

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Re: Kurator zawodowy, kurator społeczny

staramy sie o przerwe , ale jeszcze terminu nie znamy , nie wiem kiedy będzie , ale może zdążą te wszystkie pariery pozbierac i uda sie juz na 26 , dzieki ze wiem to będe mogła pogonic to wszystko jak sie uda , w poniedziałek chce dzwonic do dzielnicowego bo on tez mam przyjśc na wywiad , jak ja bym chciała aby to juz było 26 ale marne szanse

RE: Kurator zawodowy, kurator społeczny

magdax2 napisał:
A do kuratorki mojego nic nie przyszło bo dzwoniłam do niej. Chyba nie za każdym razem wnioskują o taki wywiad bo jak dzwoniłam do sądu to mi Pani mówiła że do warunkowego nie zawsze bardziej do przerwy w karze..i jak byłam teraz w Wrocku to zaszłam do Sądu i mówiła że czekaja tylko na opinie z zk..ale tak pomyślałam że dobrze by zrobił taki wywiad na posiedzeniu o WPZ..Aga a Wy sie o przerwe w karze staracie no nie? to też teraz 26-go macie posiedzenie??

madzia! z mojego doświadczenia ta sprawa wygląda tak: wychowawca na oddziale, gdzie przebywa Twój M. - w ciągu 2- 3 tygodni od chwili osadzenia wysyła prośbę do Zespołu Kuratorskiego przy Sądzie Rejonowym (w miejscu stałego zamieszkania osadzonego) o wydanie opini na temat Jana Kowalskiego. Twój M. ma PRAWO być zapoznany z taką opinią, jest ona bowiem w jego aktach! Musi o to zapytać swojego wychowawcę, od tej opini zależy wie: otwarcie grupy przepustkowej, udział w k/o (wolnościowym), praca na zewnątrz jednostki penitencjarnej i oczywiście pwz...

ps. panie w sekretariach nieraz, to różne rzeczy mówią, nie zawsze zgodne z prawdą!

Ostatnia edycja:

ale mnie interesuje teraz jak mąż jest w zk to jak może się starać o kuratora

po co kurator - jak mąż jest w zk? szczerze nie bardzo rozumiem!???:(

Marcin ale ja mam bardzo dobry kontakt z kuratorką mojego ączsem bez powodu do niej chodze na rozmowe i nie było zadnego wniosku o wywiad dlatego się pytam czy mogę poprośic ja o taki wywiad i żeby przesłała do Sądu może to jakoś pomoże mojemu przy tym warunkowym zwolnieniu....

Madzia nic Ci nie da jak poprosisz kuratorke o wywiad gdyż do czasu az nie dostanie nakazu przeprowadzenia wywiadu,nie przeprowadzi go, wiec to zalerzy czy zk lub Sad zwroci sie z takim wnioskiem do kuratorki i z doswiadczenia wiem ze nie raz jest tak ze brak wywiadu jest podstawą do odroczenia wokandy czy tez przerwy, nam tak własnie zrobli ze nie zwrocili sie wczesniej o wywiad i odroczyli nam wokande ale tylko po to zeby pozniej dac nam blache:mad:

Moniśśś kurcze ja dzwoniłam to mi w sekreteriacie powiedziała ze do wokandy nie potrzebny jest wywiad....do końca kary będzie nie całe 3 miesiące..pewnie bedzie musiał siedziec do końca..znając życie na bank bedzie coś nie tak czegos będzie brakowało!!! szkoda że ona sama od siebie nie może napisac wywiadu i wysłac...a może jakieś poparcie z jej strony..może cos takiego może wysłac..tz.napisac???

Madziula kuratorka sama od siebie moze napisac wniosek o warunkowe zwolnienie wiec jesli masz z nia kontakt i jest spoko kobieta to porozmawiaj moze z nia o takim wniosku?

Monika mimo tego że mój już zlozył wniosek sam i zna już termin posiedzenia?

marcinmajster napisał:
po co kurator - jak mąż jest w zk? szczerze nie bardzo rozumiem!???:(

mąż staje na wokande i przydała by się opinia kuratora

chyba rozumiem, dzięki marcinmajster, czyli mam się szykować na blachę, nieciekawe perspektywy

Mam takie pytanie jak to jest jednak z tym wywiadem środowiskowym do wpz..chodzi mi o to że kuratorka żadnego wywiadu nigdy nie wysyłała do wiezienia i teraz także nie dostała żadnego zlecenia z Sądu o przeprowadzenie takiego wywiadu..a mój 26-go ma posiedzenie o wpz..wczesniej tz..około miesiąca temu dzwoniłam do sądu to mi pani sekretarka powiedziała że do wpz to raczej wywiad nie jest potrzebny bardziej do przerwy w karze..wiec jak to jest czy taki wywiad jest w końcu potrzebny czy nie?? Żeby potem znowu nie było że odroczą posiedzenie z względu na brak opini kuratora..

zakres działania kuratora sądowego szczegółowo omawiają art. 173, 174 kkw. wg mnie opinia kuratora do wpz jest POTRZEBNA! Piszę, to po swoim przykładzie - w decyzji sądu penitencjarnego o uzyskaniu pw - mam zdanie na ten temat...

To co mam zrobic Marcin..?

najlepiej zapytać u źródła! (ja tak bym zrobił!) porozmawiałbym z wychowawcą! o co kaman?:-x

witajcie,

po weekendzie wróciłam wczoraj do domu i znalazlam w skrzynce karteczkę z prośbą o kontakt w srode w biurze kuratora przy ul.......blebleble:)
Moj łobuz jest jeszcze przed sprawą , wiec funkcjonuje na prawach AŚ mimo,że przebywa od 2 tyg w ZK. Czego moze dotyczyć taka nieoczekiwana wizyta kuratora? z tego co czytałam wynika ze takie odwiedziny są przed opuszczeniem zakładu?
proszę o pomoc:)

Nie koniecznie przed wyjściem z ZK jest przeprowadzany wywiad środowiskowy. Być może będzie potrzebny na sprawę

aLINA42 napisał:
witajcie,

po weekendzie wróciłam wczoraj do domu i znalazlam w skrzynce karteczkę z prośbą o kontakt w srode w biurze kuratora przy ul.......blebleble:)
Moj łobuz jest jeszcze przed sprawą , wiec funkcjonuje na prawach AŚ mimo,że przebywa od 2 tyg w ZK. Czego moze dotyczyć taka nieoczekiwana wizyta kuratora? z tego co czytałam wynika ze takie odwiedziny są przed opuszczeniem zakładu?
proszę o pomoc:)
Wszystko jest ok. Taki wywiad sąd ściąga do sprawy, która się toczy. Później będą mu pisać w każdej opini na wstępie coś takiego:
Z wywiadu środowiskowego wynika, że w miejscu zamieszkania posiadał opinię wyjątkowo negatywną z uwagi na,,,,,bleble ble :):)

dobrze ze spojrzałam ....jutro mam tam byc a nie w środe:) dowiem sie i napiszę Wam o co dokładnie chodzi:)

Powrót