Kurier - Odmowa DPD

• Autor wątku Autor wątku omegarules
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

omegarules

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Przyszedl czas I na mnie..

Przeszukalem forum I jest kilka tematow z historiami podobnymi do mojej, ale mimo wszystko nie wiem jaki powininen byc moj kolejny krok..

Od poczatku - sprawa typowa, plyta indukcyjna do wysylki, przy zamowieniu kuriera wybrana opcja ubezpieczenia plus przesylka niesortowalna.

Plyta indukcyjna ochroniona styropianem, w kartonie, dodatkowo owinieta folia. Na to wszystko nalepka "uwaga szklo".

Paczka odebrana przez kuriera, nastepnego dnia otrzymuje telefon od odbiorcy, ze otrzymal On telefon z miejscowego oddzialu DPD, ze przesylka ulegla uszkodzeniu I ze nastapi zwrot do nadawcy (odbiorca nawet paczki nie widzial).

Nastepnego dnia przywitalem kuriera, wreczyl mi paczke - z zewnatrz brak sladow uszkodzenia, ale jak zabujal paczka slychac bylo potluczone szklo w srodku..
Spisalismy protokol, zaznaczone, ze opakowanie nienaruszone, ze karton, folia, styropian, nalepka "uwaga szklo" obecna.

Dodatkowo paczka zmienila numer jak byla w oddziale koncowym, tak wiec paczka ktora otrzymalem miala inny numer nadania niz ten, z ktorym wychodzila ode mnie. (pisze to w razie, gdyby mialo to jakies znaczenie).

Wyslalem reklamacje do DPD, wraz z uzasadnieniem wartosci i protokolem spisanym z kurierem.

Po 10 dniach otrzymalem odpowiedz:

Szanowny Panie,
W odpowiedzi na otrzymane zgłoszenie reklamacyjne dotyczące przesyłki o wyżej wymienionym numerze, chcielibyśmy poinformować, iż po przeanalizowaniu zebranej dokumentacji nie możemy pozytywnie ustosunkować się do przedstawionych przez Pana roszczeń i odmawiamy w całości uznania zgłoszonej reklamacji.
Uprzejmie wyjaśniamy, iż w toku postępowania reklamacyjnego ustalono, że opakowanie przesyłki nie nosiło żadnych śladów uszkodzenia. Opakowanie było nienaruszone, co jest okolicznością wykazującą, iż szkoda nie nastąpiła podczas przewozu wykonywanego przez DPD. W świetle zaistniałej szkody nieprawdopodobna jest bowiem sytuacja, w której podczas przewozu dochodzi do znacznych uszkodzeń w substancji przesyłki bez jakiegokolwiek naruszenia opakowania zewnętrznego.
Mając na uwadze powyższe, nie można DPD przypisać winy z tytułu zgłoszonej szkody.
W świetle powyższego, postanowiono jak na wstępie.
W przypadku, gdy zgłoszenie reklamacyjne dotyczy przesyłki kurierskiej informujemy, iż:
· przysługuje Panu prawo odwołania od powyższej decyzji do DPD Polska. Odwołanie należy złożyć w terminie 14 dni od dnia doręczenia niniejszego pisma.

Nie bardzo wiem, na jakiej podstawie mam sie odwolywac - co jeszcze wiecej moge zalaczyc, zeby przekonac Mlodszego Specjaliste ds reklamacji, ze jest mozliwe uszkodzenie szkla, nawet jak jest dobrze zapakowane bez uszkodzenia zewnetrznego opakowania...

Pomoze ktos?

A gdzie widzisz wine DPD jezeli z zewnatrz nie ma uszkodzen?

Czytales warunki/regulamin uslugi?

Wine widze w nieprawidlowym obchodzeniu sie z przesylka.

Uzywajac porownania - musialbym zapakowac te plyte indukcyjna w karton o wymiarach 3x4m, gdzie bylby on wypelniony kuleczkami ze staropianem + jakas rama elastyczna utrzymujaca plyte w centrum, aby mozna bylo sobie paczka rzucac bez ryzyka, ze nic sie nie stanie w srodku.

Moje zdanie jest takie, ze nie po to wykupuje sie opcje "ostroznie szklo", zeby paczka byla traktowana tak samo jak kazda inna, nie istnieje bowiem opakowanie uniemozliwiajace uszkodzenie delikatnej rzeczy, przy nieodpowiednim obchodzeniu sie z pakunkiem.

Paczka przygotowana byla solidnie, gruba warstwa styropianu, ale styropian oczywiscie wytrzyma pewne naprezenia, ugiecia itp, gdzie szklo plyty indukcyjnej - jak i kazde inne szklo juz nie.

Juz rozumiesz?

Regulamin czytalem i nie widze swojej winy. Moze Ty mi wskazesz?

Powrót