Kurki i koguty

• Autor wątku Autor wątku Antek19812106
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Antek19812106

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry pisze pierwszy post ale w bardzo nietypowej sprawie a mianowicie problem należący do grupy sąsiedzkie i prośba o poradę, konsekwencje, postępowanie. Posiadam dom z działka ok 0,7 hektara wraz z lasem. Nieruchomość tereny wiejskie jednym słowem dzicz. Posiadam także kilka kurek i kogutów oraz posiadam niestety sąsiada. Sąsiad notorycznie podrzuca do skrzynki listy dotyczące piania kogutów. Straszy mnie sądem policja. Kurki wolno chodzące wiadomo po złożeniu jajka gdacza oznajmiajc że już po. Koguty raz ma jakiś czas podnacza alarm gdy atakuje Jastrząb lub przy ogrodzeniu pojawia się lis. Są to momenty incydemcjalne Behawioralne normalne zachowanie.Natomiast Sąsiad określa jazgot mu przeszkadza Kurki w okresie letnim wypuszczam ok 8 rano natomiast ok 18 idą spać. Pomiędzy tymi godzinami cisza jak makiem zasiał. W okresie zimowym albo wogole nie wychodzą ze względu na mróz lub na 2 czy 3 godziny. Szczerze mówię są to kurki przeze mnie odchowane i są cała moja radością życia, więc dość poważnie się zastanawiam czy Sąsiad ma faktycznie rację, czy jego zastraszanie mnie ma podstawy prawne. Bardzo proszę o pomoc prawną i dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam

Sasiad prawnie nic nie wskóra jeszeli jest tak jak mówisz, ale szczerze współczuje ci sasiada. Gdakanie kur i pianie kogutów na wsi są rzeczami absolutnie normalnymi na wsi. O ile nie masz farmy z setkami sztuk drobiu to wszystko Ok.

Ostatnia edycja:
Może zgos nękanie na policję. Wtedy się uspokoi

Bardzo dziękuję za odpowiedź iż nie wiedziałem czy jest jakaś podstawa prawna iż nie moja branża. Kurek jest 16 więc absolutnie ferma. Uff kamień z serca. Jeszce raz wielkie dzięki za poradę prawną.

Antek19812106 napisał:
...Sąsiad notorycznie podrzuca do skrzynki listy dotyczące piania kogutów. Straszy mnie sądem policja....

Podpisane przez sąsiada?
Na czym straszenie miałoby polegać?

Listy pisane odręcznie i podpisane imiennie przez sąsiada. Zastraszanie polega na tym abym pozbył się zwierząt. Może nad wyrost interpretuje że je podtruje.

Antek19812106 napisał:
Zastraszanie polega na tym abym pozbył się zwierząt. Może nad wyrost interpretuje że je podtruje.

To nie zastraszanie a pobożne życzenia.
Na czym polega groźba sąsiada?

Powrót