L4 po zakończeniu umowy a zasiłek

• Autor wątku Autor wątku olusiagk@gmail.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olusiagk@gmail.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Ostatniego kwietbia zakończyła mi się umowa. Od 20 kwietnia przebywam na l4, po zakończeniu umowy składałam wnioski do zusu o zasiłek chorobowy (4 maja za okres od 1-20 maja, 22 maja złożone za okres 21-25 maja, oraz 29 maja złożyłam za okres od 26 maja do 25 czerwca). Składałam do zusu przez portal pue zus wniosek o zasiłek chorobowy oraz przy pierwszym wniosku to oswiadczenie o chorobowym po ustaniu zatrudnienia. Zus wystąpil do byłego pracodawcy o oswiadczenie o bylym zatrudnieniu, wynagrodzeniach, chorobowych itp. Taki dokumebt zostal przez bylego pracodawcę zlozony do zusu. Dzisiaj th. 4.06.2020 mija miesiac od zlozenia przeze mnie pierwszego wniosku a do tej pory nie mam od zusu zadnej informacji czy zasiłek otrzymam czy nie. Żadnego przelewu tez nie otrzymałam, a teoretycznie maja czas 30 dni od złożenia pierwszego wniosku i dokumentów. I stąd moje pytanie, ile to może jeszcze potrwać, i co w tej sytuacji z ubezpieczeniem zdrowotnym, bo będąc na l4 nie mogę zarejestrowac sie do Urzędu Pracy a w systemie tez już widnieje ze nie mam prawa do świadczeń. A z Zusu zadnej decyzji o przyznaniu badz nieprzyznaniu zasiłku

Witaj. Zus ma 30 dni na wypłatę świadczenia od chwili uzyskania kompletu dokumentów. O ile mi wiadomo teraz nie mają opóźnień. W Twoim przypadku od chwili złożenia dokumentu przez pracodawcę. Nie napisałaś kiedy pracodawca wysłał dokumenty i czy nie mają błędów. Jak chcesz mieć pewność proponuję infolinię ZUS . Powinnaś otrzymać informację kiedy wszystkie wymagane dokumenty dotarły do ZUS. Otrzymasz też informację czy nie ma błędów w zwolnieniach lekarskich. Uprzedzam, na infolinie dzwoń przed 8 albo po 16. Będziesz krócej czekać. O tym kiedy ostatecznie dostaniesz wypłatę będziesz miała informację na PUE. Pozdrawiam i nie martw się . Trzeba cierpliwości. Jeśli chodzi o zdrowotne musisz składać oświadczenia. Możesz iść do ZUS prosić o zaświadczenie o złożeniu zwolnień lekarskich. Zdrowotne obowiązuje przez miesiąc od ustania umowy o pracę. Zus obejmie cię opieką zdrowotną od pierwszego dnia L4 po upływie tego miesiąca. Możesz korzystać bez problemu ze NFZ.

Ostatnia edycja:
Czy otrzymam zasiłek od pierwszego dnia po zakończeniu umowy czy dopiero od 31 dnia chorobowego?

Zasiłek od pierwszego dnia choroby . Z tego co piszesz to już dość długo chorujesz. Czyli masz te 30 dni nieprzerwanej choroby? Jeśli z dokumentami jest ok musisz cierpliwie czekać.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót