O
olusiagk@gmail.com
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam. Ostatniego kwietbia zakończyła mi się umowa. Od 20 kwietnia przebywam na l4, po zakończeniu umowy składałam wnioski do zusu o zasiłek chorobowy (4 maja za okres od 1-20 maja, 22 maja złożone za okres 21-25 maja, oraz 29 maja złożyłam za okres od 26 maja do 25 czerwca). Składałam do zusu przez portal pue zus wniosek o zasiłek chorobowy oraz przy pierwszym wniosku to oswiadczenie o chorobowym po ustaniu zatrudnienia. Zus wystąpil do byłego pracodawcy o oswiadczenie o bylym zatrudnieniu, wynagrodzeniach, chorobowych itp. Taki dokumebt zostal przez bylego pracodawcę zlozony do zusu. Dzisiaj th. 4.06.2020 mija miesiac od zlozenia przeze mnie pierwszego wniosku a do tej pory nie mam od zusu zadnej informacji czy zasiłek otrzymam czy nie. Żadnego przelewu tez nie otrzymałam, a teoretycznie maja czas 30 dni od złożenia pierwszego wniosku i dokumentów. I stąd moje pytanie, ile to może jeszcze potrwać, i co w tej sytuacji z ubezpieczeniem zdrowotnym, bo będąc na l4 nie mogę zarejestrowac sie do Urzędu Pracy a w systemie tez już widnieje ze nie mam prawa do świadczeń. A z Zusu zadnej decyzji o przyznaniu badz nieprzyznaniu zasiłku