Ładowanie prywatnego auta w firmie

• Autor wątku Autor wątku Peloki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Peloki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć,

Kupiłem EV (osoba prywatna) i zastanawia mnie jak wygląda sprawa ładowania go w miejscu pracy.

W firmie, choć dużej, jest to pierwszy prywatny elektryk. Na szybko od szefa i HR dostałem odpowiedź, że to dodatkowy dochód, trzeba założyć miernik zużycia i na tej podstawie obniżać wypłatę za wykorzystaną energię, to dodatkowy benefit itd. Nie przeszkadza to oczywiście w ładowaniu plug-inów "na firmę" lecz do w pełni prywatnego użytkowania przez zarząd (każdy ma swój - firmowy, ale jednak prywatny :)).
Nie widzę powodu, dla którego miałoby się to różnić od innych benefitów jak darmowa kawa, ciastka, owoce, itd. choć z drugiej strony z jakiegoś powodu posiłki, ubezpieczenia, prywatną opiekę medyczną już się tak rozlicza...

Natomiast wiele osób w kraju mówi o ładowaniu w miejscu pracy, znalazłem tylko jeden artykuł, w którym sprawa jako tako jest opisana ale jedno źródło to nie źródło. Nie znam osobiście nikogo z EV, kto ma możliwość takiego ładowania.

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć od strony prawno-podatkowej w tej kwestii, poradzić konkretne źródło lub może opowiedzieć jak w ich przypadku wygląda ładowanie prywatnego EV / Plug-in'a w miejscu pracy?

Parking z ładowarkami jest dla pracowników, gości, bez szlabanów.
Na szybko szacując koszt miesięczny ładowania takiego auta w taryfie dla firmy nie przekraczałby 100pln brutto.

Pozdrawiam!

To zaproponuj firmie opłatę ryczałtową i po temacie.

Ok, ale jak się to ma do podatków?

Problemem nie jest przekonanie firmy do zezwolenia, tylko odpowiedź na argument, że jest to korzyść dla pracownika, od której powinien zostać odprowadzony podatek (może nie wybrzmiało to dobrze w OP). Żeby mógł być odprowadzony, to trzeba zmierzyć ile pracownik pobrał energii w miesiącu, ktoś to musi w kadrach uwzględnić, i generalnie komplikujemy prostą sprawę.

Krótko mówiąc...czy z podatkowego punktu widzenia pracodawca może bezpłatnie udostępnić pracownikom punkt ładowania EV i nie bawić się w mierniki, rozliczenia, podatki itd.?

pasqudek napisał:
Przy spalinowym aucie nie miał byś dylematu
To chyba najmniej pomocna odpowiedź jaką w życiu widziałem. Ale dzięki za próbę.

Powrót