Laptop z nielegalnym Windowsem z Allegro

• Autor wątku Autor wątku lumen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lumen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!

Kupiłem laptopa przez Allegro z innej miejscowości. W opisie była umieszczona informacja, że jest zainstalowany Windows Tablet PC Edition. Po odebraniu paczki i sprawdzeniu numer licencji na nalepce z tyłu laptopa była inna niż wersji zainstalowanej. Interpretuję to jako nielegalnie zainstalowany system.

Osoba, która sprzedała mi laptopa twierdzi, że sprzedawała tylko sprzęt (mimo informacji o zainstalowanym systemie operacyjnym w opisie aukcji) i odmawia dostarczenia legalnej kopii czy zwrotu kosztów nowego systemu. Nośniki z systemem nie były oferowane na aukcji, tylko "preinstalowany system". Kupiłem legalną kopie Windowsa i nadpisałem tą, którą dostałem razem z laptopem.

To nie jedyna niezgodność z opisem w przypadku tego laptopa. Po oznajmieniu, że poinformuję zespół Allegro i policję dostałem ofertę, że dostanę innego laptopa (ten sam model) bez wskazanych przeze mnie wad, ale nie skorzystałem z tej oferty. Po prostu z braku zaufania (podejrzewam, że nie zobaczyłbym ani pieniędzy, ani laptopa, którego dostałem). Ta ostatnia oferta od sprzedającego nie uwzględniała wciąż problemu systemu operacyjnego.

Dodam, że laptop był używany i nie dostałem żadnych dokumentów.

Jaką mam szansę dostać zwrot kosztów, jakie poniosłem kupując nowy system operacyjny?

Co musze w tym celu zrobić?

Pozdrawiam
Lukasz

Jeśli nie było zastrzeżenia w opisie, stałbym na stanowisku, że program był częścią towaru. Należy wysłać wezwanie przedsądowe do zapłaty, a potem złożyć pozew.

[cytat:1vcopyjk] Kupiłem laptopa przez Allegro z innej miejscowości. W opisie była umieszczona informacja, że jest zainstalowany Windows Tablet PC Edition. Po odebraniu paczki i sprawdzeniu numer licencji na nalepce z tyłu laptopa była inna niż wersji zainstalowanej. Interpretuję to jako nielegalnie zainstalowany system.
[/cytat:1vcopyjk]
W Żadnym wypadku osoba nie może sprzedawać sprzęt komputerowy i nie może oferować sprzętu z nielaglnym oprogramowaniem .
Do zakupionego oprogramowania z laptopem komputerem musi być dołączony dowód fiskalny nabycia oprogramowania.. dowód dołączony przez sprzedającego. w przeciwnym wypadku pragramowanie już w tym momencie można uznać za nielegalne..
Bo to jest jedyny prawny dowód na terenie RP .
Tak zwane dowody legalnosci firmy Microsoft to jest naklejka , certyfikat oryginalny nośnik. mogą być tylko pomocne w ustaleniu legalnosci Windowsa..
Technicznie to nie jest żaden problem dla bardziej zaawansowanego użytkownika podmienić numer windowsa ( cd-key) na taki jak widnie na naklejce czy certyfikat.
Sady zaczynają sprawdzać od źródła pochodzenia oprogramowania..

Tobie nie pozostaje nic innego jak zgłosić to zdarzenie do prokuratury facet ewidentnie lamie kodeks karny.. łamie Ustawę o Prawach autorskich i pokrewnych i przy okazji podpada pod paserstwo..

[cytat:1pmlbcub]
[/cytat:1pmlbcub]

???????????????????

[cytat="adammada"][cytat:2t1c8uaq]
[/cytat:2t1c8uaq]

???????????????????[/cytat]??? lol 5 !!
Miało byc prawny dowód wejścia w posiadanie oprogramowania..

w Polsce nie ma obowiązku sprzedaży komputera wraz z zainstalowanym systemem operacyjnym... równie dobrze sklep (czy sprzedawca) może sprzedać kompa-golasa bez żadnego systemu...

Fakt sprzedaży laptopa z preinstalowanym lewym systemem to jedno a domaganie się dostarczenia rzeczy zgodnie z zawartą umową (czyli z legalnym systemem ) to drugie...

[cytat:w5pzs0zg]w Polsce nie ma obowiązku sprzedaży komputera wraz z zainstalowanym systemem operacyjnym.[/cytat:w5pzs0zg]
Tak to prawda ! Ja też wszystkim doradzam. nie kupujcie sprzętu z preinstalowanym systemem operacyjny Ale praktyka zwłaszcza na rynku komputerów przenośnych jest niepokojąca sytuacja większość tych komputerów jest sprzedawana z preinstalownym systemem Windows Vista ..

Mało tego dołączona jest do tych zestwó płytak instalacyjan tegoż systemuw instalacji nienazdzorowanej . Czyli wporowadza pewne ograniczenia w uzyciu sprzętu. Dodam jeszcze , że gro firm dostarcza do swoich produktów tylko sterowniki przeznaczone pod Vista.

Ale wracjąc do tematu ..
Z cała stanowczością żądałbym doręczenie oryginalnego systemu operacyjnego do zakupionego towaru dodam sytemu Windows.. ( zgodnie z deklaracją)

Dzięki wielkie za opinie! Zadziałam w tej sprawie.

Powrót