Licytacja Komornicza - Dom z lokatorem

• Autor wątku Autor wątku liteon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
liteon

liteon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.
Kupiłem dom z licytacji komorniczej. Okazało się ze były właściciel który fizycznie tam nie mieszka ale jest tam zameldowany, nie chce zabrać z domu swoich mebli i psa którego przyjeżdża raz na tydzień nakarmić. Dostałem z sądu postanowienie o przybiciu. Nie wiem co dalej ma robić. Wnieść o eksmisje czy zgłosić się do komornika? Jak na razie napisałem do niego pismo ze ma sie usunąć z tego domu wraz ze swoimi rzeczami.
Ja nie wiem nawet czy mogę wejść do tego domu, bo tylko on ma do niego klucze. Boję się także że może między czasie zniszczyć ten dom.

PROSZĘ O POMOC!!!

Proszę poczekać na postanowienie o przysądzeniu własności.
KPC:
Przepis prawny:
art. 999 § 1. Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności przenosi własność na nabywcę i jest tytułem do ujawnienia na rzecz nabywcy prawa własności w katastrze nieruchomości oraz przez wpis w księdze wieczystej lub przez złożenie dokumentu do zbioru dokumentów. Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności jest także tytułem egzekucyjnym do wprowadzenia nabywcy w posiadanie nieruchomości.

Jak postanowienie się uprawomocni proszę postarać się o klauzulę wykonalności i skierować sprawę do komornika.
To tyle w kwestii umożliwienia wejścia i korzystania z lokalu.
Usunięcie lokatora jest możliwe dopiero po otrzymaniu wyroku o eksmisję i dokonanie eksmisji przez komornika.

a czy postanowieniem o przysądzeniu własności nie jest przybicie z sądu które otrzymałem i które zostało już potwierdzone, to znaczy przybili mi na tym dzisiaj pieczątkę. tam jest napisane ze ja jestem teraz właścicielem i podane numery ksiąg wieczystych. Z tego co sie dowiedziałem w sądzie to na wpis do księgi wieczystej muszę czekać aż trzy miesiące

Ostatnia edycja:
Nie znam treści postanowienia którym Pan dysponuje.
Wiem natomiast że czym innym jest postanowienie o przybiciu (art. 987 kpc) a czym innym postanowienie o przysądzeniu własności (art 998 kpc).

Jeszcze jedno pytanie.
Czy komornik powinien zrobić spis inwentarza. Pytam sie z tego względu bo ma przypuszczenia ze były właściciel może zdemontować np. grzejniki i piec od centralnego ogrzewania , a komornik powiedział mi że żadnego spisu nie ma i nie wie co się tam znajduje. drugie to skierowałem pozew o wydanie nieruchomości i opuszczenie przez lokatora wraz z rzeczami ruchomymi z mojej własności.
Nie wiem czy prawidłowo zrobiłem.

Muszę jeszcze z uczciwości dodać, że mój pogląd na tą sprawę jest jednym z dwóch.
Drugi jest taki że post. o przysądzeniu własności jest tytułem do przeprowadzenia eksmisji.

Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie od Bartaty. W mojej ocenie nie uzyskasz tytułu o eksmisję i nie będzie mowy o lok. socjalnym.
Prawomocne postanowienie o przysadzeniu własności załatwi wszystko.
I tyle.

Czyli muszę złożyć znowu do sądu pozew o przysądzenie własności. Po tym jak to otrzymam złożyć wniosek do komornika o eksmisje tak. Czy może inaczej możecie to określić jak mam zrobić po kolei. Przyznam że jestem zielony ale ciągle czytam i się uczę ;). Bardzo was proszę!!

Jakie postanowienie już otrzymałeś z sądu - bo piszesz niezrozumiale.

dostałem postanowienie o przebiciu tam jest napisane ile zapłaciłem za ten dom, numery ksiąg wieczystych i to ze jestem właścicielem. To musiało się zatwierdzić było na to siedem dni. Wczoraj byłem w sądzie i u komornika żeby się cokolwiek dowiedzieć ale niestety nic się nie dowiedziałem tylko że to postanowienie o przebiciu musi być prawomocne. Więc wróciłem do sądu żeby dali mi pismo że jest to już prawomocne. Więc oni mi podbili na tym pieczątkę i powiedzieli że dopiero dzisiaj się to uprawomocniło choć minęły już trzy miesiące.
Musze zrobić wpis do księgi wieczystej i wziąć jej odpis. Z księgą wieczystą powiedzieli mi że trochę to potrwa około 3-4 miesięcy chociaż nie wiem czego tak długo.

Przybiciu jak już...
Po wypełnieniu warunków licytacyjnych otrzymasz postanowienie o przysądzeniu własności (art 995 kpc). Zobacz art 998 kpc i dalsze.
Później wniosek do komornika - art 999 kpc - ostatnie zdanie w § 1.

tak mam napisane w tym pismie:
Sąd rejonowy po rozpoznaniu w dniu……. Na posiedzeniu niejawnym sprawy egzekucyjnej w wniosku wierzyciela z udziałem dłużników o egzekucje świadczenia egzekucyjnego

Zgodnie z art. 998 par.1 KPC po uprawomocnieniu się przebicia i wykonania prze nabywcę warunków licytacyjnych sąd wydaje postanowienie o przysądzeniu własności, nabywca spełnili warunki licytacyjne w terminie wyznaczonym przez sąd wpłacili cene nabycia pomniejszoną wartość uiszczonej rękojmy. Mając powyższe na uwadze cytowanego przepisu należało orzec JAK W SENTENCJI POSTANOWIENIA. Sąd rejonowy stwierdza że orzeczenie uprawomocniło się.

Mi sie wydaje ze to pismo jest już prawomocnym postanowieniem o przysądzeniu własności. Komornik nie mówi mi nic do końca dlatego szukam pomocy u was. Jak sądzicie czy to jest już to pismo?

Proszę o w miarę możliwości szybką odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Liteon: wyciąłeś z postanowienia sentencję to znaczy to, co jest najważniejsze - czy jest tam

Postanawia

1) przysządzić własność nieruchomości xxx na rzecz nabywcy yyy

2) zobowiązać dłużnika do wydania nieruchomości nabywcy ....

Witam. Mam już postanowienie o przysądzeniu własności. Złożyłem już wniosek do komornika o wprowadzenie w posiadanie. Klauzule wykonalności mam otrzymać w najbliższym czasie. Napiszcie mi co mam robić dalej. Che żeby ten dziki się wkońcu wyprowadził i zabrał swoje śmieci ze sobą(chodzi o umeblowanie). Pozdrawiam

Szkoda mi Ciebie bardzo że się denerwujesz ale chcę Ci powiedzieć że jakbyś wcześniej poczytał w necie na temat licytacji to chyba byś się na tę nieruchomość nie zdecydował. Czytałem dzisiaj podobny post jak Twój i z niego wynikało że ponad rok po licytacji facet nie dostał jeszcze postanowienia o przysądzeniu własności. Sam chę w najbliższym czasie wziąa udział w licytacjach ale z tego co widze to może być wesoło.
Najbardziej zadowolonym z licytacji jest wierzyciel,komornik i sąd.
Jak Twoja sprawa ruszyła do przodu to napisz chętnie przeczytam .

Nowelizacja kpc z 16 września br., nie została jeszcze ogłoszona, ale po wejściu w życie rozwiąże problem:
w art. 999 § 1 otrzymuje brzmienie:
„§ 1. Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności przenosi własność na nabywcę i jest tytułem do ujawnienia na rzecz nabywcy prawa własności w katastrze nieruchomości oraz przez wpis w księdze wieczystej lub przez złożenie dokumentu do zbioru dokumentów. Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności jest tytułem wykonawczym do wprowadzenia nabywcy w posiadanie nieruchomości i opróżnienia znajdujących się na tej nieruchomości pomieszczeń bez potrzeby nadania mu klauzuli wykonalności. Przepis art. 791 stosuje się odpowiednio.”
trzeba tylko cierpliwie poczekać :)

Mało, bo przepis jest nie do końca dobrze skonstruowany. Użyto niejasnego sformułowania "opróżnienia" a nie dodano czy chdzi tu o opróżnienie z osób i rzeczy czy też być może tylko z rzeczy. Chyba, że ustawodawca zamiast słowa pochodzenia zagranicznego "eksmisja" użył tym razem słowa "opróżnienie" i uznał że tak naprawdę jest to to samo.

Ostatnia edycja:
Krispl napisał:
Mało, bo przepis jest nie do końca dobrze skonstruowany. Użyto niejasnego sformułowania "opróżnienia" a nie dodano czy chdzi tu o opróżnienie z osób i rzeczy czy też być może tylko z rzeczy. Chyba, że ustawodawca zamiast słowa pochodzenia zagranicznego "eksmisja" użył tym razem słowa "opróżnienie" i uznał że tak naprawdę jest to to samo.

przecież tęgie głowy nad tym siedziały miesiącami i jeszcze dobrze nie skonstruowali ?

Powrót