List od jugendamt

• Autor wątku Autor wątku A7xm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

A7xm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Błagam pomocy . Matka mojego dziecka , w czerwcu wyjechała do Niemczech . Alimenty mam zasądzone w wysokości 300zł . I tu zaczyna sie problem , nie chciała mi podać swojego adresu, nawet pisząc do mnie list napisała "nie mogę tobie podać mojego adresu" , więc wpłacam na depozyt sądowy regularnie . Dzisiaj przyszło mi pismo po niemiecku z jugendamt że mam wpłacać im 75 euro razem z alimentami od maja , chociaż dostała w maju pieniądze do ręki:( p.s Wszystkie papiery o wpłatach mam.

Ostatnia edycja:
Możesz napisać ile dziecko ma lat? Bo coś mi tu nie pasuje z tą kwotą euro.
Rozumiem, że dziecko przebywa z matką w Niemczech?

Dziecko ma 1,5 roku, i przebywa z matką w Niemczech.

wyślij im odpis wyroku alimentacyjnego po polsku, w końcu to Cioebie zobowiązuje do wpłat, ale za pokwitowaniem odbioru

Musisz odpowiedziec zgodnie z prawda o depozycie i przeslac fotokopie potwierdzenia za maj.Doradzam przetlumaczyc i wyslac poleconym.Podejrzewam,ze matka ubiega sie o FA z Niemiec.

a po co tlumaczyc? w Polsce obowiązuje język polski i w takim języku jest wyrok alimentacyjny

Orzeszki, jeżeli A7xm dostał pismo z Jugendamt, to znaczy , że matka dostała już pieniądze. 133 euro na dziecko do 6 roku życia.

Mam identyczną sytuację ale na mój chłopski rozum to wygląda tak.

Mąż ma zasądzone alimenty i ja otrzymuję to 133 euro z Jugendamt. Mąż, albo powinien wpłacać całość zasądzonych alimentów do Jugendamt i oni przelewają mi na konto różnicę po odjęciu tych 133, albo mąż sam wpłaca mi różnice na konto a to 133 do Jugendamt.

Jeżeli , alimenty zasadzone były by w Niemczech, mąż ma prawo do Połowy Kindergeld czyli 92 euro.

Nie wiem jak to się ma do alimentów zasądzonych w Polsce. Na 100% może potrącić tę kwotę 133 z wpłacanych alimentów. W moim przypadku, mąż nie potrąci sobie połowy Kindergeld , bo 133 plus 92 to jest 225 euro. Zabezpieczenie po apelacji wynosi 700 zł.

Osobiście w poniedziałek ruszam do Jugendamt i dowiem się jak to naprawdę wygląda.

Jezeli matka dziecka dostaje od kilku miesięcy pieniadze z Jugendamt , to załozyciel tematu ma prawo sobię tę kwotę potrącić.

Chłopie nie daj sie zrobić na szaro.

Jezeli, masz płacić im 75 euro plus alimenty to , ja już tak myslę , ze Ty masz zasądzone Niemieckie alimenty o czym nie wiesz.

Jezeli to nie jest tajemnica, to ile płacisz w Polsce? Jestem na miejscu, może postaram Ci się pomóc.

Ostatnia edycja:
O kurcze, dopiero teraz doczytałam, że Ty płacisz 300zł. To ja już wogóle nic nie rozumiem.

Skoro matka z dzieckiem wyjechała w czerwcu , to rozumiem , że przebywa tam legalnie skoro działa przez Jugendamt?

Po prostu,te 75€ to te 300 zl wg.Wyroku polskiego.W tym wypadku matka nie otrzyma 133€.Podobnie jest w Belgii,jezeli wyrok jest na 200 zl,to moge otrzymac 50€ przy niskich dochodach,ale max.175€(w zaleznosci od wyroku),a wiecej jezeli ojciec zaplaci.W tym wypadku pieniadze powinny isc z depozytu i potrzeba udowodnic,ze za maj zostaly zaplacone.
Ty bacha4215 otrzymujesz 133 €,bo 700 zl ,to wiecej,175€.O takie alimenty wlasnie sie ubiegam(podwyzke z 200),ale od 10 miesiecy Sad nie moze wydac wyroku(po kasacji),a starego nie moge zlozyc(z 1997,czyli przed 2005).

Dzisiaj przyszło mi pismo po niemiecku z jugendamt że mam wpłacać im 75 euro razem z alimentami od maja , chociaż dostała w maju pieniądze do ręki p.s Wszystkie papiery o wpłatach mam.

Piszesz,że matka wyjechała w czerwcu a oni chcą , żebyś placił od maja. Zgadzzam się. wypłacają za miesiąc wstecz, ale dlaczego 75 euro wraz z alimentami.

Orzeszki ja dostałam kwotę 133 bez zasadzonych alimentów, od 6 roku zycia będa placić 180 i nie dzielą tej kwoty.

133 potem 180 , dziecko kończy 12 lat i koniec pieniędzy. Tatulo nie płacą , matula ma problem.

Załozycielowi tematu rośnie co miesiąc dług. 58 euro.

Kobitka jest nie wporzadku, bo powinna go poinformować.

To przetłumaczyć czy nie? Bo jestem naprawdę w kropce.

Jeżeli alimenty są zasądzone przez sąd polski to może mi zalożyć sprawę w niemieckim?? To wtedy które mam płacić?

Może Ci załozyć w sadzie niemieckim ale o podwyzszenie tych z Polski.
Przetłumacz sobie to pismo , które dostałeś, zebyś dokładnie wiedział czego oni od Ciebie chcą. Polskiego wyroku nie musisz tłumaczyć, bo przecież oni go napewną mają od Twojej Pani.

Chcą żebym wpłacił na ich konto rzekomo zaległe alimenty za pięć miesięcy wstecz po 75 euro za każdy miesiąc. Chyba im napiszę ,że nie mam zaległości ,bo pieniądze są w depozycie sądowym i ona może sobie nimi dysponować. Nie wiem jednak co robić z bieżącymi wpłatami i skąd wzieli taki przelicznik?

düsseldorfer tabelle

poszukaj i poczytaj.

Najnizsze alimenty to 317 euro i od tej kwoty należy sie ojcu 92 eoro Kindergeld.

Jak Cię potraktują i co zasadzą trudno przewidzieć.

Czy twoja Pani jest z kimś zwiazana w Niemczec?

A7xm

Nie wczulaj się zbytnio.

Wpłacałeś pieniądze na depozyt sądowy, więc jesteś czysty. Wyślij im kopie własnych wpłat i na Twoim miejscu wpłacałbym równowartość 300 złotych na konto tego jugendamt (o ile numer konta podali) i ani centa więcej.

Trzymaj się orzeczenia polskiego sądu.

Liczą po 4 złote. Wpłaty bieżace dalej wpłacaj do depozytu, chyba, że podali nr konta, to plać im na konto no i oczywiście informacja , ze wczesniejsze wplaty są do odebrania w Polscew

Akurat euro dobrze stoi, więc po przewalutowaniu na 75 euro ubędzie Ci niecałe 300zł.

....gdybyś wpłacał w euro !

Podejrzewam jednak, że nie posiadasz konta walutowego, więc wysyłaj z konta złotówkowego - bank odbiorcy przewalutuje na euro po własnym kursie.
Nie masz obowiązku zakładać konta walutowego, którego utrzymanie być może kosztuje. Ważne, byś miał potwierdzenia przelewów na 300 zł z dokładnym opisem w tytule Alimenty dla "dziecka imię" - mm/rrrr.

Powrót