list z Ultimo. CO dalej ?

• Autor wątku Autor wątku zmija26zmija
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy zmienialaś numer tel. od momentu sprawy z providentem, tzn prowident znal twoj numer tel. ?
Prawdopodobnie nie znają twojego numeru telefonu dlatego jeszcze nie dzwonili.

tak to było 7 lat temu -numer zmieniał się parokrotnie.

Jak nie znają nowego numeru telefonu to im go nie podawaj, bo się potem nie opędzisz od bezmózgich pseudo-windykatorów zza siedmiu gór :)
Wystarczy że znają aktualny adres.

Pisz list , a jak już będziesz musiała dzwonić do zastrzeż sobie tel. bo oni go sobie wpiszą do bazy danych i bedą cie nękać 5 tel. dziennie i pisac sms z automatu

czy ktoś może mi podać nakierować jak poprawnie napisać do nich ? bo chyba jedno zdanie nie wystarczy ? czy się mylę ?

rozumiem że mam następnie czekac na nakaz z sądu -i go podnieść. Czy ktoś w Was pomoże mi go napisać ? czy może warto udać się do rady ? prawnika ? czy takowy skasuje mnie czy wezmie co swoje po rozprawie z Ultimo ?

a może by tak zadzwonić do nich podać dane-stwierdzić że nie uznaję roszczenia-podać adres bo się zmienił-stwierdzić że nie życzę sobie kontaktu-poza salą sądową i jeśli będą mieli nakaz z sadu to będziemy dalej rozmawiać ? oczywiście nr telefonu karta jednorazowa jakaś ?

Piszesz zwykłe pismo, w którym informujesz że nie uznajesz długu, podajesz nowy adres, oraz informujesz że nie życzysz sobie jakichkolwiek form kontaktu z ta firma. I tyle. To nie wypracowanie maturalne.

Prawnik nie jest potrzebny. Sama sobie doskonale poradzisz z naszą pomocą.

zmija26zmija napisał:
a może by tak zadzwonić do nich podać dane-stwierdzić że nie uznaję roszczenia-podać adres bo się zmienił-stwierdzić że nie życzę sobie kontaktu-poza salą sądową i jeśli będą mieli nakaz z sadu to będziemy dalej rozmawiać ? oczywiście nr telefonu karta jednorazowa jakaś ?
Kombinujesz. Zwykłe pismo wystarczy.

jejku-dziękuję naprawdę wiele to dla mnie znaczy-jutro pisze pismo :) rozumiem że jak będą mieli nowy adres to na nowy będą słali swoja makulaturę oraz ew. pan mnie zaszczyci na nowym adresie ?
Łaskawie przyjmą go do wiadomości ?

Kwestia tego jeszcze czy mam podac adres z nazwiskiem paniejskim ? czy podać już nowe ? po mężu ? list przyszedł na .... Nowak a ja z męza Kowalska -jak to teraz ?

Gdy już dojdzie do pozwu w e-sądzie , to sprzeciw mozesz dac taki:

Działając imieniem własnym na podst. art. 503 § 1 k.p.c. wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty w niniejszej sprawie. Orzeczenie zaskarżam w całości, co do kwoty jak i zasady i wnoszę o jego uchylenie w całości. Zgłaszam zarzut przedawnienia przeciwko żądaniu pozwu.

Wnoszę o oddalenie powództwa w całości i zarzucam, iż roszczenie jest nienależne.

Wnoszę o zasądzenie od powoda kosztów postępowania według norm przepisanych, na podst. przepisów art. 98 k.p.c. w zw. z art. 108 § 1 k.p.c.

Wnoszę o stwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu, ze skutkami art. 505(36) § 1 k.p.c.

W przypadku cofnięcia powództwa przez powoda, nie wyrażam zgody na cofnięcie powództwa bez zrzeczenia się roszczenia.

a coś czytałam że nie mogą już zgłaszać przedawnionych spraw przez e-sąd a rejonowy ? do miejsca mojego zamieszkania ?

zmija26zmija napisał:
jejku-dziękuję naprawdę wiele to dla mnie znaczy-jutro pisze pismo :) rozumiem że jak będą mieli nowy adres to na nowy będą słali swoja makulaturę oraz ew. pan mnie zaszczyci na nowym adresie ?
Łaskawie przyjmą go do wiadomości ?

Kwestia tego jeszcze czy mam podac adres z nazwiskiem paniejskim ? czy podać już nowe ? po mężu ? list przyszedł na .... Nowak a ja z męza Kowalska -jak to teraz ?
Podajesz aktualne dane.
A jakie podejmą formy windykacji - na bank spam listami, będą straszyć wszystkim z komornikiem włącznie i inne cuda wianki. Telefonu nie podawaj, bo szkoda nerwów na odbieranie lawiny telefonów i SMS-ów.
A wizyty windykatorów terenowych - tu już napisałem wcześniej jak z nimi postępować. Pierwszy raz grzecnie, aczkolwiek stanowczo. Później policja.

zapisz sobie ten sprzeciw gdzieś co ci podalem na wszelkie ale , bo pózniej będziesz znow szukac :D

zmija26zmija napisał:
a coś czytałam że nie mogą już zgłaszać przedawnionych spraw przez e-sąd a rejonowy ? do miejsca mojego zamieszkania ?
Niestety e-sąd przyjmuje wszystko. Nawet długi które nie istnieją.

ok tak wiec wg kolejności-a frapuje mnie ten pkt 5. Sąd w Lublinie sprzeciw przyjmie i przekaże sprawę do sądu rejonowego według twojego miejsca zamieszkania.
----i tu prawdopodobnie sobie odpuszą z racji tej iż przedawnione, poprostu nie doślą dokumentow do rejonowego a sąd powództwo oddali.

czyli nadal wszystko odbędzie się listownie ? a co jeśli nie odpuszczą ?

raf85pl , tak zagalopowałem sie trochę , wndykator cwana bestia , potrafi po sąsiadach chodzić a co dopiero jak ktoś będzie wychodził z drzwi pani zmija26zmija

zmija26zmija napisał:
ok tak wiec wg kolejności-a frapuje mnie ten pkt 5. Sąd w Lublinie sprzeciw przyjmie i przekaże sprawę do sądu rejonowego według twojego miejsca zamieszkania.
----i tu prawdopodobnie sobie odpuszą z racji tej iż przedawnione, poprostu nie doślą dokumentow do rejonowego a sąd powództwo oddali.

to ze jak zobaczą ze jednak jesteś myslacym czlowiekiem i wnioslas zarzut przedawnienia to sobie odpuszą bo sprawy nie wygrają , a to są jednak koszta.

Jak przyjdzie ci nakaz z e-sądu to będziesz musiala zalozyc konto , tam wnosisz o ustalenie komunikacji elektronicznej i zadne pisam juz do ciebie nie przjda droga tradycyjna.

zmija26zmija napisał:

Jak nie odpuszczą to podnosisz temat przedawnienia i sprawa się kończy, bo reszta to już tylko formalność.

Powrót