Listy od/ do osadzonego - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
Dziewczyny w wątku o listach pisały, że wysyłają gazety czy czasopisma. Czy wysyłając czasopismo lepiej kupić w Empiku takie zafoliowane? Żeby nie mieli wątpliwości, że tam coś jest napisane w środku, i szybciej wydali... Czy to w sumie wszystko jedno?

Wszystko jedno. koperty sa otwierane a zawartosc przesylki sprawdzana.

W Regulaminie Aresztu na Kurkowej w Gdańsku nie ma nic o listach. Czy są jakieś przepisy nadrzędne, które to regulują, czy w tej sytuacji lecimy na "chybił-trafił"?
List jest do skazanego.

Ostatnia edycja:
W zakladzie karnym nie ma nic na "chybil-trafil". W k.k.w. oraz w regulaminie wewnetrznym z.k. jest jasno okreslone jakiej kontroli podlega korespondencja. To czy prasa jest zafoliowana czy nie to nie ma wiekszego znaczenia,w wielu jednostkach pen. jest aparatura do przeswietlania,poza tym bez wzgledu na to czy gazeta bedzie w folii czy nie i tak ja sprawdza. Tak wiec im mniej zabezpieczen tym lepiej.

mam pytanie czy mozna włozyc do listu karte telefoniczna

ale odpowiedz bardzo wyczerpujaca

Jakie pytanie taka odpowiedź. Przeczytaj temat o listach do osadzonych to zrozumiesz, dlaczego padła taka odpowiedź.
Albo ok, ulituję się. W niektórych jednostkach penitencjarnych (czyli aresztach lub zakładach karnych) można, w innych nie.

violcia383 napisał:
mam pytanie czy mozna włozyc do listu karte telefoniczna
Włożyc można. Tylko nie wszędzie wydadza. Proponuję telefonicznie podać nr karty i PIN i sprawa załatwiona.

z kartami to zależy od zakładu. Mój jest na Przeróbce i nie można - karty kupuje się w kantynie.

loczek25 napisał:
z kartami to zależy od zakładu. Mój jest na Przeróbce i nie można - karty kupuje się w kantynie.
A okulary dostarczyłaś listem?

Listy...czytam to wszystko i się bardzo zastanawiam : czy naprawdę co nie które osoby sobie zdają sprawę co to jest"odbywanie kary pozbawienia wolności" ? przecież to nie wczasy, po to jest kantyna więzienna by tam dokonać zakupów.
Mój partner przebywa w Areszcie Śledczym , oczekując na przydział do Zakładu Karnego lub jeśli się uda SDE a mam taką nadzieję ( wniosek złożony) i powiem tak, to co ma tam musi wystarczyć nie ma innej opcji,pieniądze na koto wysyłam,paczki regulaminowo (żywnościowa w kantynie dostarczana w ciągu 2 dni, pierwsza w tym samym bo jeśli mają na miejscu wszystko to miły uśmiech do Pani i ma tego samego dnia), listy...możecie pisać bo to przelanie rozmowy a raczej monologu na papier....ja tak robię...piszę wieczorami co u mnie i po 3 dniach wysyłam, kiedy dojdzie list dowiem się jak zadzwoni do mnie oczywiście z karty [moderacja reklamy] bo tania i zawsze można podać kod i zero kłopotów.Proszę zanim zaczniecie jakiś bezsensowny post pomyślcie gdzie ten wasz ukochany jest? na wczasach czy w ZK? Pozdrawiam i życzę nadziei i optymizmu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ptasior napisał:
A okulary dostarczyłaś listem?

Nie. obie pary okularów dalej sa w domu. Dostał jakieś okulary od lekarza na Kurkowej (+2,0 - choc nosi +2,5) i w ten sposób czyta i pisze listy. Dajemy radę, załatwiamy SDE

na wczasach czy w ZK?
A co w ZK ma miec wszystko zabrane? Jest człowiekiem i jest pozbawiony wolności a nie godności.
Proszę zanim zaczniecie jakiś bezsensowny post pomyślcie gdzie ten wasz ukochany jest?
To Ty piszesz bez sensu, bo Twój ukochany tez jest w ZK i piszesz, że
i powiem tak, to co ma tam musi wystarczyć nie ma innej opcji
więc po co
pieniądze na koto wysyłam,paczki regulaminowo (żywnościowa w kantynie dostarczana w ciągu 2 dni, pierwsza w tym samym bo jeśli mają na miejscu wszystko to miły uśmiech do Pani i ma tego samego dnia)
?
różowe zapewne potrzebne
Jak nie wiesz o co chodzi to się nie wcinaj w dyskusję! Tobie może też różowe się przydadzą jak Twój Przestępca nie dostanie dozoru elektronicznego.
Nie. obie pary okularów dalej sa w domu. Dostał jakieś okulary od lekarza na Kurkowej (+2,0 - choc nosi +2,5) i w ten sposób czyta i pisze listy. Dajemy radę, załatwiamy SDE
Pozdrowienia od Skazanego!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ptasior jestem realistką i nic tu się nie poradzi trzeba ten czas przeżyć, masz rację skazany jest człowiekiem i ma swoją godność, chodziło mi jedynie o uświadomienie ,ze tak po prostu jest w naszym więziennictwie i nie ma innej rady . Można płakać nad rozlanym mlekiem ale co to da? Kara to kara, cierpi skazany i jego rodzina...i tyle... :(

cierpi skazany i jego rodzina
Z własnego zycia wnioskuję, że nikt nie musiał stać się skazanym. Nie trzeba się wtedy zastanawiać co można wysłać w listach do ZK.

Cześć!
Czy jeśli listy w ZK są cenzurowane i załóżmy, że jakiś list OD osadzonego nie przejdzie, to czy skazany jest o tym poinformowany?

Witam, może padało to pytanie, może jest bez sensu, ale czy mogę wpisać swoje dane i znajomego w liście by osadzony wpisał nas na liste widzeń? Przebywa w ZK typu zamkniętego

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót